Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Platini sa chce proti dištancu brániť súdnou cestou

Michel Platini, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Platini dostal pre finančné nezrovnalosti od etickej komisie FIFA pôvodne zákaz činnosti na 8 rokov. Po odvolaní mu znížili trest na šesť. CAS mu napokon zmiernil dištanc na 4 roky.

Paríž 12. októbra (TASR) - Právnik bývalého predsedu Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho podal žalobu na francúzsky súd v snahe dosiahnuť pre svojho klienta zrušenie dočasného zákazu pôsobenia vo futbale. Ako uviedla agentúra AP, žalobu podal William Bourdon v piatok.

"Existujú dostatočné náznaky o konšpirácii, ktorá bola zameraná na poškodenie Michela Platiniho," povedal Bourdon. Platini dostal pre finančné nezrovnalosti od etickej komisie FIFA pôvodne zákaz činnosti na osem rokov. Po odvolaní mu znížili trest na šesť rokov. Športový arbitrážny súd (CAS) mu napokon zmiernil dištanc na štyri roky. Podozrivou bola platba vo výške 2 miliónov švajčiarskych frankov, ktorá prišla na Platiniho účet v roku 2011, údajne za vykonanú prácu v štruktúrach FIFA medzi rokmi 1998-2002. Podpísal ju vtedajší prezident FIFA Sepp Blatter.

Platini chce zistiť, akým spôsobom boli informácie o platbe predložené švajčiarskym prokurátorom. Je presvedčený, že celá kauza je len súčasťou stratégie, ktorej cieľom bolo zabrániť tomu, aby ho zvolili za prezidenta FIFA. Podľa denníka Le Monde stoja za konšpiráciami, znamenajúcimi Platiniho pád, bývalý šéf právneho oddelenia FIFA Marco Villiger, bývalý predseda výboru FIFA pre kontrolu a dodržiavanie predpisov Domenico Scala i samotný Blatter. "Tieto tri mená patria medzi skupinu osôb, ktoré by mali byť vypočuté," povedal Bourdon.