Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Šport

Galatasaray Istanbul získal titul, fanúšikovia Fenerbahce to nezvládli

Poriadková polícia stojí pred fanúšikom Fenerbahce Foto: TASR/AP

Po záverečnom hvizde duelu Fenerbahce - Galatasaray (0:0) stovky fanúšikov domáceho tímu vtrhli na ihrisko.

Ankara 13. mája (TASR) - Futbalisti Galatasaray Istanbul získali titul v tureckej futbalovej lige, no po remíze na ihrisku Fenerbahce musela napokon zasahovať aj polícia. Vyčíňanie fanúšikov si takmer vyžiadalo ľudský život.

Po záverečnom hvizde duelu Fenerbahce - Galatasaray (0:0) stovky fanúšikov domáceho tímu vtrhli na ihrisko. Ďalší vytrhávali plastové sedadlá a hádzali ich na policajtov, ktorí sa snažili ochrániť hráčov. Na policajtov leteli aj svetlice. Polícia sa pokúsila rozohnať nahnevaný dav fanúšikov Fenerbahce slzotvorným plynom, pričom hráči utekali z ihriska do šatní. Zásahu plynom sa tak nevyhli ani niektorí novinári, hráči či policajti.

Priaznivci Fenerbahce mali konflikt s políciou aj pred štadiónom, niektorí hádzali kamene na policajné vozidlá i vodné delo. Dve policajné vozidlá po útoku fanúšikov napokon skončili na streche a nevyhol sa im ani oheň. Fanúšikovia si vybíjali zlosť aj na kontajneroch či pri rozbíjaní výkladov.

Dvadsaťdeväťročný fanúšik v drese Galatasaray po útoku priaznivcov Fenerbahce utrpel bodné rany v oblasti brucha. Jeho stav je stabilizovaný.

Násilie na štadióne Sükrü Saracoglu znemožnilo hráčom Galatasaray osláviť na mieste zisk 18. titulu. Hráči Galatasaray sa po upokojení situácie napokon vrátili na ihrisko a prevzali trofej. Tréner Fatih Terim počas nepokojov vyhlásil, že jeho tím "bez pohára neodíde." Terim údajne nesúhlasil, aby majstrovský tím prevzal víťaznú trofej v šatni.

Naopak, desiatky tisíc fanúšikov Galatasaray vyšli do ulíc oslavovať iba niekoľko dní po tom, ako Turecká futbalové federácia zbavila všetky tímy obvinení z údajného ovplyvňovania zápasov.

Turecko chce usporiadať európsky šampionát v roku 2020, čo by však mohlo ovplyvniť kandidatúru Istanbulu v boji o olympijské hry v roku 2020. Vládny kabinet zatiaľ podporuje obe akcie. Nie je pravdepodobné, že by Turecko mohlo získať obe podujatia v jednom termíne. Medzinárodný olympijský výbor by mohol OH 2020 udeliť Turecku v prípade, ak by sa v krajine v tom istom roku nekonal aj futbalový šampionát.

O OH 2020 majú záujem aj Madrid, Tokio, Dauha a azerbajdžanské Baku. MOV zverejní užší zoznam kandidátov 23. mája, o dejisku OH 2020 sa rozhodne na zasadnutí MOV v septembri 2013.

Termín uzávierky kandidatúr na usporiadanie EURO 2020 je 15. mája, pričom Turecko je zatiaľ jediným kandidátom.