Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Hádzanári Prešova sú v skupinovej fáze LM, Benický: Potvrdený rešpekt

Na snímke hádzanári Tatrana Prešov. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na rozdiel od predchádzajúcich sezón sa do hlavnej časti nemusia prebojovať cez kvalifikáciu.

Prešov 18. júna (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov sa v sezóne 2018/19 predstavia priamo v skupinovej fáze Ligy majstrov. Na rozdiel od predchádzajúcich sezón sa do hlavnej časti nemusia prebojovať cez kvalifikáciu. Vyplýva to zo zloženia základných skupín, ktoré zverejnila v pondelok Európska hádzanárska federácia (EHF).

"Okrem športového hľadiska bolo nesporne dôležité aj angažovanie sa v mimošportových kruhoch a týmto Tatran potvrdil, že je rešpektovaná značka na európskej hádzanárskej mape," uviedol generálny manažér Tatrana Miroslav Benický.

O 28 miest v štyroch skupinách malo záujem 34 tímov. EHF sa rozhodla neuskutočniť kvalifikáciu a do skupinovej fázy vybrala 28 tímov na základe ôsmich kritérií - minulé účinkovanie klubu v LM, jeho zázemie, ale aj televízne práva. Dvanásť tímov vybrali do elitnej skupiny, z ktorej vzíde presné zloženie A-skupiny a B-skupiny.

Zvyšných dvanásť klubov, medzi ktorými je aj prešovský Tatran, sa predstaví v "céčku" a "déčku". Presné zloženie všetkých skupín bude známe po žrebe, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 29. júna o 12.30 h v sídle EHF vo Viedni. "Okrem hmatateľných kritérií je Tatran partner EHF, o čom svedčí zaradenie priamo do skupinovej fázy. Tá nám bola v minulosti často vzdialená a museli sme o ňu bojovať v kvalifikácii. Je pre nás dôležité, že nemusíme mužstvo pripravovať na často nevyspytateľnú kvalifikáciu a s predstihom sa môžeme chystať na skupinovú fázu," dodal Benický.

Zloženie A- a B-skupín:

HBC Nantes, Montpellier Handball, Paríž St. Germain HB (všetky Fr.), Rhein-Neckar Löwen, SG Flensburg-Handewitt (oba Nem.), HC Vardar Skopje (Mac.), PGE Vive Kielce (Poľ.), MOL-Pick Szeged (Maď.), Barca Lassa (Šp.), Skjern Handbold (Dán.), HC Meškov Brest (Biel.), HC PPD Záhreb (Chor.), HC Motor Záporožie (Ukr.), IFK Kristianstad (Švéd.), RK Celje Pivovarna Laško (Slov.), Telekom Veszprém HC (Maď.)

C- a D-:

Abanca Ademar Leon (Šp.), Sporting Lisabon (Portug.), Elverum Handball (Nór.), Besiktas Mogaz (Tur.), Wacker Thun (Švaj.), Čechovskí Medvedi (Rus.), Dinamo Bukurešť (Rum.), Tatran PREŠOV (SR), Riihimäen Cocks (Fín.), Orlen Wisla Plock (Poľ.), Bjerringbro-Silkeborg (Dán.), HC Metalurg Skopje (Mac.)