Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ROLAND GARROS: Halepová získala v Paríži prvý grandslamový titul

Rumunská tenistka Simona Halepová bozkáva trofej po jej výhre nad Američankou Sloane Stephensovou vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 9. júna 2018. Foto: TASR/AP

Halepová je prvá rumunská grandslamová šampiónka od roku 1978.

Paríž 9. júna (TASR) - Rumunská tenistka Simona Halepová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na Roland Garros a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále dvojhry si na parížskej antuke ako nasadená jednotka poradila s turnajovou desiatkou Američankou Sloane Stephensovou 3:6, 6:4, 6:1.

Halepová je prvá rumunská grandslamová šampiónka od roku 1978, keď vo francúzskej metropole triumfovala Virginia Ruziciová. Z Roland Garros si odnáša prémiu 2,2 milióna eur pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčku WTA. Pre Halepovú to bolo štvrté finále na podujatiach veľkej štvorky, v predchádzajúcich troch ťahala za kratší koniec.

Vlani prehrala v Paríži s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, v roku 2014 nestačila na Rusku Mariu Šarapovovú. Neuspela ani v januárovom finále Australian Open v Melbourne, v ktorom po trojsetovej bitke podľahla Dánke Caroline Wozniackej. Stephensová nevyužila šancu na zisk druhej grandslamovej trofeje, vlani triumfovala na US Open. Napriek vôbec prvej prehre v dueloch o titul na najvyššej profesionálnej úrovni bude v pondelok na štvrtom mieste rebríčka - najvyššie v kariére.

Stephensovej vyšiel úvod s Halepovou, keď vo štvrtom geme prelomila podanie Rumunky a po potvrdená brejku si vybudovala náskok 4:1. Američanka pôsobila na dvorci pokojným dojmom, zdobila ju úderová istota, v dôležitých momentoch si vedela pomôcť kvalitným podaním. Halepová bola príliš nervózna, pri dlhých výmenách jej chýbala odvaha umiestňovať loptičky viac k čiaram. Za stavu 3:5 sa síce dostala k prvému brejkbalu, no Stephensová získala tri fiftíny v rade a prvý set sa stal jej korisťou.

Hneď na začiatku druhého dejstva Američanka opäť zobrala Halepovej servis, v druhom geme odvrátila dva brejkbaly a ujala sa vedenia 2:0. Halepová však v ďalších minútach pridala na agresivite, obmedzila počet nevynútených chýb a šnúrou štyroch gemov otočila na 4:2. Stephensová síce následne vyrovnala na 4:4, v koncovke setu však slávila úspech Halepová. Rumunka sa dostala na koňa, v rozhodujúcom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Pri vlastnom podaní premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Stephensovou na 6:2. Na antuke s ňou vyhrala všetky tri zápasy.

Halepová prežívala triumf na Roland Garros veľmi emotívne. "Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu… V poslednom geme som ani nemohla dýchať. Veľmi som sa chcela rehabilitovať za vlaňajšie finále, keď som proti Ostapenkovej viedla 1:0 na sety a 3:0 v druhom, no napokon som to spackala. Ešte stále neverím, že som víťazka Roland Garros, o tomto triumfe som snívala, odkedy som začala hrať tenis. Paríž je odteraz pre mňa magické miesto. Stephensová je skvelá hráčka, mentálne silná. V druhom sete za stavu 0:2 som si hovorila, že už je všetko pase a že si musím začať konečne užívať tento zápas. Podaril sa mi skvelý comeback," uviedla Rumunka v prvom pozápasovom interview. Víťaznú trofej jej odovzdala Belgičanka Justine Heninová - štvornásobná parížska šampiónka.

Na tlačovej konferencii Halepová zdôraznila, že Roland Garros je jej najodľúbenejší grandslamový turnaj. "Vždy som hovorila, že prvý grandslamový titul túžim získať práve tu v Paríži. Teraz je to realita. Chcem sa poďakovať mojej rodine, ktorá ma podporovala od začiatku tenisovej kariéry, všetkým trénerom a ľuďom, s ktorými som spolupracovala počas uplynulých 20 rokov. Bez nich by som tu nikdy nestála s trofejou. Nie je ľahké nastúpiť na grandslamové finále po troch prehrách, teraz je však už všetko zabudnuté. Chcem si naplno vychutnať túto výnimočnú chvíľu."

Stephensová v úvode svojho príhovoru vyzdvihla výkon súperky. "Gratulujem Simone k zisku prvého grandslamového titulu. Potvrdila, že na antuke bola v tejto sezóne najlepšia. Ja mám radosť aj z trofeje pre zdolanú finalistku, v Paríži som prežila nádherné dva týždne. Ďakujem celému môjmu tímu za podporu."

ženy - dvojhra - finále:

Simona Halepová (1-Rum.) - Sloane Stephensová (10-USA) 3:6, 6:4, 6:1


Ohlasy svetových médií po víťazstve rumunskej tenistky Simony Halepovej na Roland Garros



frt.ro: "Simona Halepová je novou šampiónkou Roland Garros. Po parížskych finálových prehrách v rokoch 2014 a 2017 nastal pre ňu okamih slávy."

prosport.ro: "Víťazstvo Simony Halepovej prišlo po vynikajúcom zápase a úžasných víťazných úderoch proti Sloane Stephensovej."

usatoday.com: "Simona Halepová ukončila svoje čakanie na prvý grandslamový titul."

espn.com: "Simona Halepová to dokázala! Vyhrala svoj prvý grandslamový turnaj a kurt Philippea Chatriera vybuchol radosťou rumunských fanúšikov."

tennis.com: "Simona Halepová bola psychicky silnejšia ako ostatné hráčky. Veľmi chcela získať grandslamový triumf a bola si istá, že jej to jedného dňa vyjde."

wtatennis.com: "Svetová jednotka Simona Halepová dôrazne ukončila čakanie na svoj premiérový grandslamový titul. Po nevydarených troch predchádzajúcich finálových dueloch tentokrát vyhrala nad Sloane Stephensovou."

cnn.com: "Rumunka Simona Halepová otočila nepriaznivo vyvíjajúci sa zápas proti Sloane Stephensovej a vyhrala Roland Garros."

skysports.com: "Simona Halepová nadviazala na Virginiu Ruziciovú a stala sa druhou rumunskou tenistkou, ktorá vyhrala na Roland Garros."

idnes.cz: "Na štvrtý pokus to vyšlo. Svetová jednotka Simona Halepová prvýkrát v kariére ovládla grandslamový turnaj."