Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Helminen, Bure, Housley, Nový a Murray sú v Sieni slávy IIHF

Legendárny Phil Housley v drese USA. Foto: TASR/AP

Nový má osem medailí z vrcholných podujatí a so 122 gólmi ja najlepším strelcom v histórii česko-slovenskej reprezentácie.

Helsinki 20. mája (TASR) - Fínskeho hokejistu Raima Helminena, ruského útočníka Pavla Bureho, amerického obrancu Phila Housleyho, bývalého česko-slovenského reprezentanta Milana Nového a kanadského trénera Andyho Murrayho uviedli v nedeľu v záverečný deň MS v Helsinkách do Siene slávy IIHF.

Cenu Paula Loicqa za výnimočný prínos pre svetový hokej dostane Kanaďan Kent Angus.

Helminen je šesťnásobným účastníkom ZOH a s 331 reprezentačnými štartmi fínskym rekordérom. Bure bol jedným z prvých ruských hokejistov, ktorí sa dokázali presadiť na medzinárodnej scéne i v zámorskej NHL. V roku 1990 sa tešil so "zbornou" z titulu majstra sveta. V NHL mal raketový štart a v prvej sezóne získal Calderovú trofej určenú pre najlepšieho nováčika súťaže, keď v drese Vancouveru Canucks zaznamenal 60 bodov. V roku 1994 pomohol "kosátkam" k postupu do finále Stanleyho pohára. V roku 2005 musel po sérii zranení ukončiť kariéru.

Housley počas 20-ročnej kariéry hrával v deviatich tímoch NHL. Štartoval na šiestich MS a v roku 1996 pomohol USA k triumfu v Kanadskom pohári. Nový má vo svojej zbierke osem medailí z vrcholných podujatí a so 122 gólmi ja najlepším strelcom v histórii česko-slovenskej reprezentácie. V rokoch 1976 a 1977 sa tešil zo zisku titulov majstra sveta. Murray patrí k najúspešnejším trénerom v histórii MS, Kanadu priviedol k trom zlatým medailám.