Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Hindley ovládol piatu etapu na Tour de France a oblečie si žltý dres

Na snímke Jai Hindley. Foto: TASR/AP

Už pred štartom bolo vysoko pravdepodobné, že sa bude dopredu tlačiť únik, ktorý vzhľadom na profil trate mal šancu na úspech.

Laruns 5. júla (TASR) - Austrálsky cyklista Jai Hindley vyhral stredajšiu 5. etapu 110. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Bora-Hansgrohe preťal cieľ 162,7 km dlhej trasy z Pau do Larunsu v čase 3:57:07 h. Dvadsaťsedemročný Hindley sa zároveň stal novým lídrom priebežného poradia a oblečie si žltý dres. Druhý finišoval Talian Giulio Ciccone (Lidl-Trek), tretí skončil Felix Gall (AG2R Citroën).

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) sa do boja o víťazstvo podľa predpokladov nezapojil, jeho cieľom bolo splnenie časového limitu, čo sa mu podarilo. Do cieľa prišiel na 135. priečke s mankom 27:19 min. na víťaza. V celkovom poradí klesol na 136. pozíciu (+56:49). "Peter je v dobrej kondícii. Počkal si na správnu skupinu, pekne sa zviezol. Prišli sme do cieľa desať minút pred limitom. Zajtra to bude ťažšie, no myslím si, že Peter si ušetril nejaké sily," uviedol pre RTVS športový riaditeľ TotalEnergies Ján Valach.

Po dvoch dňoch pomalej jazdy šitej na mieru pre šprintérov boli v stredu v permanencii vrchári a jazdci na celkové poradie. Už pred štartom bolo vysoko pravdepodobné, že sa bude dopredu tlačiť únik, ktorý vzhľadom na profil trate mal šancu na úspech.

Predpovede sa naplnili a ihneď po štarte sa strhol súboj o miesto v úniku. Dopredu sa skúšali dostať aj Mathieu Van Der Poel (Alpecin-Deceuninck), Wout van Aert (Jumbo-Visma) či Julian Alaphilippe (Soudal). Na trati sa následne vytvorili tri skupiny, približne 100 km pred cieľom boli na čele traja jazdci van Aert, Mads Pedersen (Lidl-Trek) a Victor Campenaerts (Lotto Dstny). Trio viedlo pred viac ako tridsiatkou prenasledovateľov o približne minútu, ich náskok sa však podarilo zmazať. Hlavný pelotón aj s Petrom Saganom zaostával o takmer tri minúty.

Prvou náročnou previerkou po príchode do Pyrenejí bol pre jazdcov už v piatej etape prvý významný kopec Col de Soudet, hora najvyššej kategórie, čo sa neudialo v prvej tretine Tour od roku 2009. Najťažší kopec etapy meral až 15,2 km s priemerným sklonom 7,2 percenta. Najlepšie si s náročným stúpaním poradil Rakúšan Felix Gall (AG2R Citroën), ktorý získal na horskej prémii 20 bodov a stal sa virtuálnym držiteľom bodkovaného dresu v súťaži vrchárov.

Po približne 140 km sa jazdci dostali pod ďalší náročný kopec Col de Marie Blanque, ktorý bol síce o polovicu kratší ako Col de Soudet, no priemerný sklon bol na úrovni takmer 9 percent. Ako prvá dorazila trojica Krists Neilands (Izrael-Premier Tech), Alaphilippe a van Aert, ktorá však nezvládla vysoké tempo a z boja o triumf vypadla. Naopak, konštantne išiel Hindley, ktorý zvládal etapu veľmi dobre po taktickej stránke. Devätnásť kilometrov pred cieľom nastal v pelotóne dôležitý zlom, keď nastúpil obhajca žltého dresu Dán Jonas Vingegaard proti úhlavnému rivalovi Tadejovi Pogačarovi (SAE Team Emirates) a ten kapituloval. Vingegaard (Jumbo-Visma) postupne skresával z manka na Hindleyho, no v jeho neprospech zahral zjazd po stúpaní na Col de Marie Blanque, keď sa náskok Austrálčana zastabilizoval na približne minúte. Vingegaard sa navyše ocitol v štvorčlennej skupine, v ktorej mu žiadny zo súperov nechcel striedať a Hindley tak pohodlne dotiahol svoj únik do úspešného konca. Na cieľovej páske slávil okrem etapového triumfu aj posun na čelo priebežného poradia, a teda zisk žltého dresu, ktorý prebral po Adamovi Yatesovi (SAE Team Emirates). Vedie o 47 sekúnd pred druhým Vingegaardom. Doterajší držiteľ žltého dresu Yates klesol na priebežnú piatu priečku a na lídra stráca 1:34 min.

"Som veľmi rád, že sa mi to všetko splnilo, aj keď to bolo trochu prekvapujúce. Prejazd cieľovou páskou som si veľmi vychutnal. Je to neuveriteľné, nemám slov. Môj hlavný cieľ je udržať si žltý dres čo najdlhšie," povedal po dojazde víťaz náročnej 5. etapy.

Vo štvrtok je na programe ďalšia náročná etapa z Tarbes do Cauterets-Cambasque dlhá 144,9 km a prvá s horským dojazdom. Prvých päťdesiat kilometrov pôjdu cyklisti po zvlnenom profile, ktorý je prijateľný aj pre šprintérov, a tak budú môcť bojovať o ďalšie body na rýchlostnej prémii.



výsledky 5. etapy (Pau – Laruns, 162,7 km):

1. Jai Hindley (Austr./Bora-Hansgrohe) 3:57:07 h, 2. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) +32 s, 3. Felix Gall (Rak./AG2R Citroën), 4. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) obaja rovnaký čas, 5. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +34, 6. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) +1:38 min, 7. Dani Martinez (Kol./Ineos Grenadiers), 8. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 9. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 10. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) všetci zhodný čas, ..., 135. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +27:19


celkové poradie:

1. Jai Hindley (Austr./Bora-Hansgrohe) 22:15:12 h, 2. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +47 s, 3. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) +1:03 min, 4. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +1:11, 5. Adam Yates (V. Brit./SAE Team Emirates) +1:34, 6. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 7. Simon Yates (V. Brit./ Jayco AlUla obaja +1:40, 8. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl-Trek), 9. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers), 10. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) všetci +1:56, ..., 136. SAGAN +56:49


bodovacia súťaž:

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 150 b, 2. Bryan Coquard 84, 3. Victor Lafay (obaja Fr./Cofidis) 80, ..., 19. SAGAN 27


súťaž vrchárov:

1. Felix Gall (Rak./AG2R Citroën) 28, 2. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) 19, 3. Jai Hindley (Austr./Bora-Hansgrohe) 18