Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Košičania chcú hrať so srdcom a potvrdiť domácu hegemóniu

Vľavo hráč Košíc Marcel Haščák, vpravo brankár Popradu Robert Slipčenko v zápase 47. kola hokejovej Tipsport extraligy HC Košice – HK Poprad v Košiciach 13. februára 2013. Foto: TASR/František Iván

Košičania nezachytili vstup do sezóny 2012/2013, no jej záver im vyšiel podľa ich predstáv a dve kolá pred koncom si vybojovali druhú pozíciu.

Košice 5. marca (TASR) - Hokejisti slovenského vicemajtra HC Košice dnes odštartujú štvrťfinálovú sériu najvyššej slovenskej súťaže proti tradičnému rivalovi z Popradu, s ktorým v základnej časti dokázali päťkrát zvíťaziť.

"Oceliari" očakávajú emotívne, bojovné duely a dohrávanie osobných súbojov na hranici faulu.

Košičania nezachytili vstup do sezóny 2012/2013, no jej záver im vyšiel podľa ich predstáv a dve kolá pred koncom si vybojovali druhú pozíciu. "Základná časť mala dve tváre, začiatok sme neustáli a nezachytili sme úvod sezóny. Trápili sme sa hlavne v domácich zápasoch, vonku nám to celkom išlo. Po výmene trénera sme naopak začali vyhrávať doma a vonku prehrávať o gól, v predĺženiach, či nájazdoch. Myslím si, že sme sa zomkli ako tím. Na začiatku sezóny sa hovorilo, že sme nové družstvo a ten proces tvorby je dlhodobý, čo sa aj potvrdilo a myslím si, že druhú časť sezóny sme zvládli na jednotku. Chceli sme skončiť na druhom mieste a myslím si, že rozhodujúcim zápasom bolo domáce víťazstvo nad Nitrou," uviedol pre TASR kapitán tímu Marek Kolba.

hráči Košíc
Foto: TASR/František Iván


Podľa slov popradského rodáka napriek tomu, že Košičania v základnej časti dokázali päťkrát zvíťaziť, tak derby nemá favorita a play off je nová súťaž, v ktorej sú podstatné štyri víťazstvá. "Všetci sa môžu iba tešiť na tieto zápasy, je to východniarske derby a obidva tímy majú kvalitné kádre. Myslím si, že si ľudia prídu na svoje," povedal Kolba a pokračoval: "Derby zápasy sú o tom, že sa hrá na hranici faulu. Dúfam, že to rozhodcovia zvládnu a budeme všetci spokojní, no predovšetkým, aby si ľudia v Košiciach prišli na svoje. Myslím si, že príde viac divákov ako na základnú časť, ale nemyslím si, že príde plný štadión."

Po príchode nového trénera Milana Staša "oceliari" ťahali sériu štrnástich domácich víťazstiev v rade a dominanciu pred košickým publikom by radi potvrdili i v úvodných dvoch dueloch štvrťfinálovej série. "Chceme potvrdiť domácu formu, keďže doma vyhrávame a chceme naďalej víťaziť. Prvé dva zápasy v Steel aréne budú naozaj dôležité. Určite bude dôležité neinkasovať v oslabení a naopak skórovať v presilových hrách," zamyslel sa Kolba. Popradčania počas základnej časti vystriedali viacero brankárov a mužstvo neraz doplatilo na ich kolísavé výkony. "Nepozeráme sa akého majú brankára, keďže sa ich tam vystriedalo viacero. Myslím si, že ak budeme hrať so srdcom a bojovať, tak Poprad porazíme," dodal Kolba.

Košické družstvo sa na úvodný duel play off naladilo nedeľňajším vysokým víťazstvom na ľade Žiliny (7:0), kde sa do streleckej listiny zapísali i mladí hráči. "Mladí hráči dodávajú tímu energiu a dúfam, že to v domácich stretnutiach zúročia," zaželal si Kolba, ktorého tím naposledy narazil na "kamzíkov" v rovnakej fáze súťaže v sezóne 2009/10 a do semifinále postúpil po víťazstve 4:1 na zápasy.

Pozitívnu energiu z košickej šatne vycítil i asistent trénera Pavol Zůbek. "Nálada v tíme je bojovná, dobrá a myslím si, že je dobré vždy ukončiť základnú časť čo najlepšie. Prišiel nový elán, nová chuť, motivácia do novej súťaže, ktorou je play off, kde ide o všetko a tu treba byť stopercentný v každej jednej činnosti," prezradil Zůbek.

Bývalý československý a slovenský reprezentant si je vedomý toho, že podstatné budú nielen víťazstvá v domácej hale, ale aj na súperovom ľade. Keďže ide o derby zápas, tak budú rozhodovať i maličkosti. "Rozhodne tímový duch, taktiež to, aby družstvo hralo za každého stavu, plných šesťdesiat minút a ak bude potrebné i viac. Jednoducho neopustiť vieru vo víťazstvo. V tejto sezóne sú všetky mužstvá vyrovnané a odohrali vyrovnané zápasy, takže s týmto sa musíme vyrovnať a dať do každého stretnutia viac ako súper," skonštatoval Zůbek.

Bilancia východniarskeho derby priaznivejšia pre Košice

Štvrťfinálový súboj extraligovej play off medzi HC Košice a HK Poprad je derby, ale s jednoznačným favoritom. Sú nim nielen podľa umiestnenia v základnej časti Košice, druhé so 109 bodmi, Poprad až siedmy (83 bodov). Aj na základe vzájomných výsledkov v základnej časti by muziku mali tvrdiť oceliari.

Tí zo šiestich tohtosezónnych zápasov vyhrali päť, "kamzíci" iba raz a to zodpovedá bodovému pomeru 15:3 a celkovému skóre 22:15. Oba tímy patria k tým, v ktorých klubové vedenie počas sezóny zmenilo trénerov, v Košiciach Čecha Radima Rulíka nahradil Milan Staš, v Poprade Jozefa Škraka Milan Jančuška.

V play off sú ich styky pomerne časté. Po prvý raz sa v tejto fáze súťaže stretli v sezóne 1996/97, naposledy v ročníku 2010/11 a bolo to finále, v ktorom sa tešili Košice z piateho titulu.

Košice - Poprad v play off:

1996/97, semifinále: Košice 3:0 na zápasy
1997/98, semifinále: Košice 3:0 na zápasy
2001/02, štvrťfinále: Poprad 3:0 na zápasy
2005/06, semifinále: Poprad 4:0 na zápasy
2007/08, štvrťfinále: Košice 4:1 na zápasy
2009/10, štvrťfinále: Košice 4:1 na zápasy
2010/11, finále: Košice 4:1 na zápasy

vzájomná bilancia tejto sezóny z pohľadu Košíc:
2:1 (v), 2:3 (d), 4:3 (v), 5:4 (v), 4:1 (d), 5:2 (d)