Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Slovan opäť otočil, doma zdolal Avangard Omsk 3:1

Na snímke vpravo zranený brankár Miroslav Kopřiva (Slovan) v zápase hokejovej KHL medzi HC Slovan Bratislava - Avangard Omsk 19. novembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR / Martin Baumann

Belasí prehrávali ešte v 35. minúte 0:1.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v utorkovom stretnutí KHL na ľade Slovnaft arény nad trápiacim sa Avangardom Omsk 3:1, hoci prehrávali ešte v 35. minúte 0:1. Štvorzápasovú domácu sériu tak zakončili s bilanciou dve víťazstvá v riadnom hracom čase, jedna výhra po samostatných nájazdoch a jedna prehra v riadnom hracom čase. Získali tak osem z maximálne možných 12 bodov.

Po bezgólovej prvej tretine otvoril skóre stretnutia v 27. minúte útočník Avangardu Dmitrij Siomin. Zverenci trénera Rostislava Čadu si proti tímu s najhoršou obranou v KHL vypracovali množstvo šancí, no dlhý čas horeli v koncovke. Strelecky sa presadili až v 35. minúte zásluhou presilovkovej trefy kapitána Milana Bartoviča, na konci druhého dejstva sa im podarilo otočiť skóre po góle Petra Ölveckého. V záverečnom dejstve domáci ešte zvýraznili svoje víťazstvo, v 50. minúte upravil na konečných 3:1 Michel Miklík.

Slovan po 26-ich odohratých zápasoch figuruje v tabuľke Západnej konferencie s 31 bodmi naďalej na 13. mieste. Tieňom zápasu bolo zranenie domáceho brankára Miroslava Kopřivu, ktorého musel v 32. minúte za stavu 0:1 vystriedať medzi žrďami Jaroslav Janus, ten vo zvyšnom priebehu ani raz neinkasoval. Kopřiva sa zranil, keď ho nešťastne zaľahol súperov hráč, podľa prvotných vyšetrení má český brankár pomliaždené pravé stehno. Zatiaľ nie je jasné, či bude môcť odcestovať s mužstvom na nadchádzajúce zápasové "turné".

"Belasých" po dvojdňovej prestávke čaká štvorzápasový trip na súperových klziskách, odštartujú ho v piatok 22. novembra o 14.00 SEČ na ľade Jugry Chanty-Mansijsk.

Minúta ticha

Zápasu predchádzala minúta ticha na pamiatku obetí leteckého nešťastia v Kazani. Zo strany domácich to bol v úvode mdlý výkon a dlhé minúty im trvalo, kým sa dostali do akého-takého tempa. Hneď v 65. sekunde putoval na trestnú lavicu Netík a Kopřiva v oslabení mal veľké šťastie, že Pivcakin po prihrávke Kosticyna tiesnený nezasunul puk za jeho chrbát. V 4. minúte defenzíva Slovana dovolila preniknúť po ľavom krídle Perežoginovi, no ten v sľubnej pozícii tiež neprekonal českého brankára. Vzápätí Kopřiva vyrazil strelu Popova i Baranku. "Belasí" si jedinú vážnejšiu šancu v I. tretine vypracovali v 10. minúte, Bartovič v rýchlom prečíslení volil ranu príklepom, ktorú Garon zneškodnil. V závere dejstva pálil nebezpečne, no nepresne Kutlák.



Slovan sa postupne prebúdzal a v 23. minúte sa mohol ujať vedenia, keď sa po Kukumbergovej prihrávke pekne uvoľnil Ölvecký, sám pred súperovým brankárom ale mieril presne do Garonovej lapačky. Následne zakončoval tesne nad Šťastný. V 25. minúte tak udreli hostia, hráči Slovana si v obrannom pásme zle prebrali protihráčov a po spätnej prihrávke Kosticyna otvoril strelou z ľavého kruhu skóre Siomin. Domáci reagovali nevyužitou príležitosťou Bartoviča v presilovke. V 32. minúte predviedol odvážne sólo obranca hostí Blaťák, dorážajúci Popov potom priľahol Kopřivu, ktorý pre zranenie nohy nebol schopný pokračovať v hre. V bránke ho tak nahradil Janus a práve tento nešťastný moment akoby vlial čerstvú krv do žíl domácich hráčov. Sigalet v tutovke trafil rameno Garona, prečíslenie nedotiahol Bartovič.

Na obrat zavelil Bartovič

Na snímke vľavo Milan Bartovič (Slovan) strieľa gól a vpravo prekonaný brankár Mathieu Garon (Omsk) v zápase hokejovej KHL medzi HC Slovan Bratislava - Avangard Omsk 19. novembra 2013 v Bratislave.
Foto: TASR / Martin Baumann
Na druhej strane agilný Blaťák delovkou opečiatkoval hornú žrď Janusovej bránky. "Belasí" sa dočkali až v 35. minúte, keď sa Bartovič v početnej výhode predral pred Garona a strelou k bližšej žrdi vyrovnal. Kosticyn odpovedal tiahlym pokusom, ktorý lízal tyč Janusovej bránky. V 39. minúte Slovnaft aréna explodovala druhýkrát, Ölvecký švihom spoza obrancu prekvapil Garona a poslal svoj tím do vedenia - 2:1.

Slovanisti pokračovali aj v tretej časti v aktivite, no pohyblivý súper takisto neskladal zbrane. V 46. minúte sa ocitol sám pred Janusom Popov, no nový muž v belasej bránke si držal čisté konto, keď v lapačke ukryl aj delovku Blaťáka. V 50. minúte Miklík dostal puk ako na podnose od Hudáčka a osamotený mal dostatok času, aby ho na dvakrát dorazil do opustenej siete - 3:1. Janus potom ukázal svoje umenie pri šanci Perežogina. Postupom času sa hostia stále viac a viac otvárali a poskytovali tým domácim šance na rýchle kontry. Do prečíslení sa dostali Kutlák i Sigalet, svoje príležitosti však nepremenili. Slovanisti si v závere dvojgólový náskok s prehľadom ukontrolovali a po záverečnej siréne mohli sláviť trojbodový zisk.

Slovan Bratislava - Avangard Omsk 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly:
35. Bartovič (Škoula), 39. Ölvecký (Mojžíš), 50. Miklík (Hudáček) - 27. Siomin (Kosticyn). Rozhodovali: Anisimov, Olenin - Michel, Šichanov, vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše v 55. min Kosticyn (Omsk) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 10.055 divákov (vypredané)
Zostavy:
Slovan Bratislava:
Kopřiva (32. Janus) - Škoula, Sersen, Sigalet, Kutlák, Štajnoch, Mojžíš - Miklík, Bližňák, Vondrka - Netík, J. Mikúš, Bartovič - Kukumberg, Ölvecký, Hudáček - Daňo, Šťastný, T. Mikúš
Avangard Omsk: Garon - Kuľjaš, Pivcakin, Baranka, Blaťák, Gončarov, Ljamin, Vorobjov - S. Kosticyn, Siomin, Širokov - Perežogin, Popov, Kazakov - Ivanov, Kurjanov, Baďukov - Pjanov, Žerebcov, Berdnikov

Hlasy po zápase:
Rostislav Čada, tréner Slovana:
"Opäť sme v prvej tretine nemali dostatočný pohyb, ale postupne sme ho zlepšili a dokázali skóre otočiť. Štyri zápasy, osem bodov - po takých výkonoch mužstva prevládajú pozitíva. Čo sa týka zranenia brankára Kopřivu, ani nevedel, ako sa mu to stalo, či dostal hokejkou alebo 'koňara'. Je v opatere lekárov, zatiaľ nevieme, či budeme môcť cestovať na trip."



Peter Ölvecký, autor víťazného gólu Slovana: "Myslím si, že od polovice zápasu sme boli lepším tímom, viac sme držali puk v útočnej tretine a vypracovali si nejaké šance. Dostali sme súpera pod tlak a ten si prestal veriť. Pri mojom góle brankár toho veľa nevidel a puk mu prešiel pod vyrážačku. Zaslúžili sme si trojbodový zisk."
Michal Sersen, obranca Slovana: "Začali sme trochu vlažne, akoby sme sa chceli poučiť z nedeľňajšej prehry s Astanou a nechceli sme inkasovať hneď z úvodu. Bolo to však príliš bojazlivé. Potom sme zapli a od druhej tretiny sme zlepšili výkon. Dnes nám to aj napadalo, sme radi za tri body."
Michel Miklík, autor tretieho gólu Slovana:"Zápas bol pomerne vyrovnaný. Súper v tejto sezóne nedosahuje výsledky, na aké bol v minulosti zvyknutý, ale stále má veľkú ofenzívnu silu. Sme radi, že sme dokázali otočiť stav z 0:1 na 3:1 a získať tri body."



Jaroslav Janus, brankár Slovana: "Miro Kopřiva chytal prvú aj druhú tretinu výborne, bohužiaľ za stavu 0:1 prišlo jeho zranenie a do bránky som šiel ja. Mal som aj šťastie, hostia trafili hneď dve žŕdky. Spoluhráči na konci tretiny dali dva góly a do kabíny sa šlo za stavu 2:1 veselšie, v tretej časti už súpera nepúšťali do prečíslení. Chalani dnes fakt bojovali, poctivo sa vracali, podali sme skvelý kolektívny výkon. Ja osobne som veľmi spokojný."



Miloš Říha, tréner Avangardu: "Odovzdali sme tri body domácim, hoci v prvých dvoch tretinách sme boli lepší. Preto nemôžem byť s výsledkom spokojný. Takto mužstvo nemôže hrať a dovoliť súperovi vstať na nohy. Robíme maximum, aby sme mužstvo nabudili, ale odozva je nulová."