Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Osobnosti o vystúpeniach hokejistov SR na MS: Nezatracujme ich

Na snímke zľava Andrej Šťastný, Pavol Skalický a brankár Július Hudáček (Slovensko) v zápase základnej A - skupiny 81. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a USA. V Kolíne nad Rýnom, 14. mája 2017. Foto: TASR

Osobností z rôznych športových odvetví reagujú na vystúpenie slovenských hokejistov na MS v Kolíne.

Bratislava 16. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti dosiahli na 81. majstrovstvách sveta svoje najhoršie umiestnenie, keď so štyrmi bodmi skončili až na 14. mieste. O priečku vyššie skončili pred deviatimi rokmi v Halifaxe, keď aj vtedy museli bojovať o záchranu. Podľa najúspešnejšieho trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Jána Filca bude táto hrozba nad národným tímom aj v ďalších rokoch, keďže chýba herná kvalita a šírka pre úroveň svetových šampionátov. "Musíme si priznať, že už dlhšie nepatríme medzi svetovú špičku, aby sme sa do nej mohli vrátiť," povedal v rozhovore pre TASR.

Slovenskí hokejisti v roku 2008 bojovali o záchranu v priamom súboji so Slovinskom v sérii 2:0. Druhý duel rozhodol až v nájazdoch Ľubomír Višňovský. Tentoraz sa zverenci trénera Zdena Cígera museli spoľahnúť na pomoc Dánov, ktorí v pondelok zdolali Taliansko 2:0 a definitívne udržali Slovákov medzi elitou. "Historicky najďalej v boji o záchranu sme sa dostali v roku 2008 v Halifaxe, keď nás zachránil Ľubo Višňovský v nájazdoch. Už vtedy sa ukázalo to, že pokiaľ nebudeme mať skutočnú hráčsku kvalitu k dispozícii, tak môžeme byť v ohrození. Tento rok sa naplnili obavy, o ktorých sme hovorili viacerí pred turnajom," povedal Filc.

Na turnaji sa potvrdili slová viacerých odborníkov, že najdôležitejší bude prvý zápas proti nováčikovi Taliansku. Slováci ho vyhrali horko-ťažko 3:2 po predĺžení. "Ten v podstate rozhodol o tom, že sme 'Áčku' aj naďalej. No zápas i ohlasy naň poznačili výkon a atmosféru v tíme a mužstvo sa počas celého turnaja nenaštartovalo tak, aby v nejakom ďalšom dokázalo svoju hráčsku kvalitu. Ja si totiž myslím, že tá bola v tomto tíme vyššia, ako ukázali výkony. Zrejme na celé mužstvo padla psychická ťažoba a myslím si, že ani brankárom nevyšli MS nejako super."

Trénerovi "zlatých chlapcov z Göteborg" chýbal v mužstve jasný líder a koncepcia: "Jednak bolo to, že tím nemal lídra, čo bolo cítiť už aj v príprave a koncepcia hry nebola až tak zvládnutá hlavne k tým slabším súperom. Nevedeli sme im vtlačiť pečať našej hry."

Realizačný tím sa ako v posledných rokoch aj tento boril s množstvom ospravedlneniek. Nakoniec to vyústilo vo fakt, že Slovensko sa prvýkrát v A-kategórii predstavilo bez hráčov zo zámorskej NHL, no odmietli aj ďalší skúsení hráči z Európy. To si uvedomuje aj Filc, no i tak by konečnú nomináciu pravdepodobne trochu pozmenil. "Tréneri sa museli rozhodnúť pre niekoho a takto sa rozhodli. Každý na to máme svoj názor, ja by som možno v štyroch-piatich prípadoch zvolil iné riešenie, ale nepoznám vnútorné záležitosti. To musia vedieť tréner a manažér."

Na snímke Ján Filc.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Na druhej strane vie, že príliš z čoho vyberať nebolo. "Nejako veľa hráčov, ktorí by kvalitatívne prevyšovali tých, ktorí tam boli, skutočne nemáme. Nemáme nejakú zásobáreň širšej a vyššej kvality. Ale treba povedať, že o tom vieme už veľmi dlho a je to vidieť aj na počte našich hráčov, ktorí sa presadzujú v NHL a nielen ako súčasť, ale ako lídri tímov. Tak ako to bolo v minulosti. Vidieť to aj na tom, že naši hráči sa ťažšie presadzujú aj v ďalších popredných súťažiach. Minimum hráčov v KHL, minimum vo švédskej lige a to so sebou prináša fakt, že medzinárodná skúsenosť je pomerne nízka." V kolínskom kádri síce figurovala veľká väčšina legionárov, ale až štrnásti hráči prišli z českej ligy. "Povedzme si úprimne, že česká liga je o niečo lepšia ako slovenská. No je menej kvalitná ako KHL či škandinávske súťaže a asi to celkom nestačí na to, aby tí hráči dominovali na úrovni majstrovstiev sveta," myslí si Filc.

Problém so zostavením nominácie i s umiestnením medzi najlepšími trvá už niekoľko rokov. Slovensko sa za posledných desať prebojovalo len dvakrát do štvrťfinále, pričom v roku 2012 si vybojovalo prekvapujúce striebro. Aj preto je na mieste otázka, čo treba zmeniť, aby sa vrátilo k úspešným obdobiam: "Je to široký komplex otázok a vecí, ktoré s tým súvisia. Hovoríme o tom už dávno. Súvisí to so starostlivosťou štátu o šport, s tým ako fungujeme my v tejto spoločnosti, v oblasti vzťahov a korupcie a všetkého možného. Šport je toho súčasťou, nie je to len záležitosť hokeja, kam sa hokej dostal, ale súvisí to so všetkým. Veď sme jediný štát, ktorý od obdobia úspechov postavil z verejných zdrojov jeden štadión, kde sa hrá KHL, keď to tak mám povedať, a možno ešte ten v Ružinove a to sme skončili. Hokej sa pritom nedá hrať inde ako na ľadovej ploche."

Filc preto zdôraznil, že slovenskí hokejisti i fanúšikovia by si v najbližších rokoch nemali dávať až také vysoké ciele. "Samozrejme, že ostatné krajiny nás v podmienkach pre hokej predbiehajú, ale my máme stále v sebe to, že patríme ku svetovej špičke. Už dlhší čas nepatríme a nevieme, alebo nechceme si to priznať. No musíme to urobiť a musíme hľadať všetko to, čo potrebujeme urobiť pre to, aby sme sa do tej špičky vedeli postupne vrátiť. A nebude to práca na jeden alebo dva roky."

Eduard Hartmann: Robili sa školácke chyby


Reakcie hokejových osobností na účinkovanie slovenskej reprezentácie na MS v Kolíne sa zhodujú v kritickom tóne. Smerom k samotným hráčom sa však rôznia. Eduard Hartmann a Dárius Rusnák pre TASR naznačili, že cítili menej emócií, Jozef Golonka vidí problém oveľa hlbšie v minulosti.

Eduard Hartmann, bývalý slovenský reprezentant: "Čakal som podstatne lepšie umiestnenie od našich reprezentantov, veril som, že dosiahnu na šampionáte lepšie výsledky. Hlavne v úvode MS som očakával plné bodové zisky v zápasoch s Talianmi či Dánmi. V minulosti sme vedeli zahrať aj proti silnejším tímom, teraz bolo ale vidieť v dueloch s Rusmi, Američanmi či Švédmi strašne veľký rozdiel medzi nami a súpermi. Možno na našich hráčov doľahol aj tlak. Bolo to vidno proti Rusku a USA, v dueli so Švédmi sme aj vďaka Janusovi hrali do konca o dobrý výsledok. Celkovo mi v našej hre chýbala súhra, robili sme školácke chyby, v obrane sme zbytočne prepadávali a nestrážili si priestor pred vlastnou bránkou. Pri streľbe chýbala slovenským útočníkom pohotovosť, agresivita v zakončení, boli sme v koncovke pomalí. Motiváciu sme mali, však už len štart na majstrovstvách sveta musí byť pre každého hráča veľká motivácia, ale myslím si, že bolo by treba hráčov viac nabudiť, vyburcovať k lepším výkonom."

Dárius Rusnák, bývalý československý reprezentant, kapitán majstrov sveta z roku 1985: "Nebol to z našej strany vydarený šampionát. Ukázalo sa, že hráči neboli v potrebnej forme. Pred majstrovstvami som veril, že nominovaní hokejisti sa budú chcieť ukázať, predviesť sa v dobrom svetle, no to sa nestalo. Nedokázali sme vytvoriť silný kolektív, ktorý by spoločne ťahal za jeden povraz. Hráčom chýbala oddanosť, hokejové srdce."

Na snímke Dárius Rusnák.
Foto: TASR - Michal Svítok


Jozef Golonka, bývalý československý reprezentant: "Bol to ťažký šampionát, pretože sme podcenili vlastne všetko. Ako povedal v rádiu Paľo Habera, toto všetko sa začalo pred 15 rokmi, keď tá generácia nevychovala ani jedného hráča do budúcnosti. Ja si myslím, že je to tak. Títo chlapci, ktorí boli teraz na šampionáte, pred tými treba dať dolu klobúk, že vôbec nastúpili. Pred MS sme o nich skoro nič nevedeli a pritom podali veľmi seriózne výkony na to, akým spôsobom sme ich podporili a podporujeme. Povedzme si úprimne, robíme reklamu NHL. V prvých správach je len to, kto tam dal gól alebo prihral, pritom o vlastnej extralige nepočujeme. V Čechách je to inak, tam sa o lige píše. Tak sa vychovávajú tí hráči, ľudia ich musia poznať, musia im fandiť, tým pádom sú aj hráči zodpovední voči divákom. Toto je psychológia, ktorú zatiaľ nikto nepochopil a nikto sa k nej nechce vrátiť. Stále hovoríme o kríze, tá sa začala už dávno a prvé veľké varovanie bolo pred pár rokmi v tomto istom meste, keď nás Dáni zdolali 6:0. Tam sa mali prebrať, no nič sa tu neudialo. Pripadá mi to tak, akoby sme si stále hladkali vlastný chvost ako mačka a nevideli sme toho vlka, ktorý stojí za ňou a ide ju zožrať. Stále len vychvaľujeme, ale nič nemeníme. Aj tá zodpovednosť voči reprezentácii je nulová, Švédi prišli, Rusi niektorí aj zranení, len aby boli čo najskôr na MS, u nás nie."

Vladimír Országh: Patríme tam, kde sme


Tréner majstrovského tímu HC'05 Banská Bystrica Vladimír Országh zaradil slovenskú hokejovú reprezentáciu po neúspešnom svetovom šampionáte "tam, kam patrí." Svetový šampión z roku 2002 pre TASR zdôraznil: "Určite nepatríme k špičke, tá nám utiekla už dávno, a nie je to záležitosť roka, dvoch. V prvej šestke, sedmičke nie sme ani náhodou."

Na snímke tréner Banskej Bystrice Vladimír Országh.
Foto: TASR - Branislav Račko


Kam až slovenský hokej klesol, je zrejmé, do špičky nepatrí, a tak sa ponúkajú ďalšie miesta: "Možno by sme mohli rozmýšľať od osmičky vyššie, trebárs zabojovať o 10., 11. miesto. Dostali sme sa do skupiny, ktorá je široká a veľmi vyrovnaná. Pre nás už vznikla základná otázka, či sa udržíme v elitnej kategórii. V našom hokeji nám chýba jedna celá generácia a sme si tomu aj na príčine, dlho sa o tom len rozprávalo, no konkrétne kroky sa nerobili. Za 10-15 rokov sme nikoho výrazného nevychovali, v reprezentácii sa síce ocitli hráči z kvalitných líg, no treba si aj povedať na akých postoch pôsobia a prečo sú súčasťou tretích, či štvrtých pätiek."

Podľa Vladimíra Országha zavážila aj neskúsenosť. "Na druhej strane môžu mnohí zo svojej premiéry na takomto fóre veľa vyťažiť. Uvidíme, ako s nadobudnutou skúsenosťou naložia. Prežili psychicky náročný šampionát, prehrali aj tie zápasy, ktoré mali vyhrať. Ak si nevedeli občas poriadne nahrať, tak to je vyložene psychická záležitosť. Šampionát je niečo úplne iné, ako hrať zápasy v kluboch. Výrazných hráčov, ktorí sú v tímoch zahraničných líg oporami sme nemali, tak sme si to všetko museli prežiť naplno, bola to veľká škola, so všetkými dobrými i zlými okamihmi."

Šéf SFZ Ján Kováčik: Raz ste hore, inokedy dole


Prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika potešilo, že sa hokejovej reprezentácii podarilo udržať v A-kategórii majstrovstiev sveta. V rozhovore pre TASR uviedol, že každý šport si okrem žatvy úspechov musí, tak ako to v živote chodí, prejsť aj kritickým obdobím.

"Vystúpenie hokejistov v Kolíne som pozorne sledoval a veľmi emotívne ich zápasy prežíval. Najdôležitejšie je, že sa im podarilo zachrániť v elitnej kategórii, hoci to z ich strany nebol príliš vydarený šampionát. Niekedy sú však v športe aj také obdobia, že sa nedarí. O to viac sa teším, že sme nevypadli do 'béčka'," povedal pre TASR prvý muž slovenského futbalu. Výkony hokejistov, ktorí v siedmich zápasoch základnej skupiny získali len štyri body a v konečnej klasifikácii obsadili až 14. miesto, nechcel do hĺbky analyzovať. "Myslím si, že všetci bojovali na hranici svojich možností a nie je im čo vyčítať," uviedol Kováčik.

Na snímke prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.
Foto: TASR/Michal Svítok


Hokejová reprezentácia sa na svetovom šampionáte predstavila v oklieštenom zložení, s viacerými medzinárodne málo ostrieľanými hráčmi. Pomôcť jej neprišiel ani jeden hráč z NHL, čo sa odrazilo na jej výkonoch a výsledkoch. "Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, prečo niektorí hráči neprišli a či išlo ešte o nejaký dozvuk bojkotu. Pre mňa ako prezidenta SFZ je podstatné, že v našom národnom tíme s týmto problém nemáme. Naopak, všetci hráči vždy veľmi ochotne chodia reprezentovať a to ma nesmierne teší," dodal Kováčik.

Tóth, Randl a Kaliská nikoho nezatracujú


Známi slovenskí športovci slovenskému hokeju veria a nikoho po neúspešných MS nezatracujú. Vyjadrili sa tak pre TASR. Aj keď fanúšik zažil viac sklamania ako radosti, myslia si, že sa opäť môže vrátiť na výslnie.

Dvojnásobná olympijská víťazka kajakárka Elena Kaliská zdôraznila podstatný moment: "Zachránili sme sa, to je dôležité. Bolo by smutné, keby sme vypadli a prepadli sa niekde inde. My patríme do elitnej kategórie, no zhodou okolností sme teraz v nej neuspeli."

Elena Kaliská.
Foto: TASR/Michal Svítok


Kaliská odsledovala fragmenty zápasov Slovenska a do očí jej okrem iného udrelo aj slabšie premieňanie šancí. "Je to o skúsenostiach, aj o šťastí, ktoré sme si asi nezaslúžili. Gólov sme strieľali menej, a to nás najviac odlišovalo, treba ešte vyzrieť. Ak to teda zrátam, naši hokejisti si vyslúžili viac kritiky ako pochvaly. Možnosť hrať v reprezentácii dostalo viacero nových hráčov, dlhé roky sme boli naučení na opory z NHL, raz to však muselo prísť a musíme generačnú výmenu rešpektovať."

Aspoň je to pre slovenský hokej dobrá skúsenosť, zdôraznila Elena Kaliská: "Nevyhnutne treba dávať príležitosť iným, mladším, hráčom s perspektívou, ktorí chcú na sebe pracovať. Možno nám čoskoro svitne na lepšie časy. Aj vo vodnom slalome nastal pohyb, do popredia sa tlačia nové mená a nás starších sa snažia z nej vytlačiť. A to je dobre, konkurencia rastie a aj v hokeji sa časom presadí nejaký silnejší ročník, s ktorým mužstvo porastie."

Slovenský hokej na MS tak trochu zišiel z pozornosti. Ani olympionik, džudista Milan Randl nepresedel pri televízore dlhé hodiny, no názor si vytvoril. "Niečo som videl, niečo počul, s Nemcami sme zahrali polovicu zápasu dobre, hlavne prvú tretinu. Čo nám chýbalo, boli väčšie skúsenosti, ktoré sa prejavovali hlavne v zakončení."

Slovenský džudista Milan Randl.
Foto: TASR/Martin Baumann


Randlovi chýbalo v mužstve zopár starších hráčov. "Stačilo by ich len zopár a výsledky mohli byť priaznivejšie. Šancí sme si dokázali vytvoriť dostatok, aj to možno považovať za veľké plus. Znovu opakujem, skúsenosti chýbali, aj výraznejšia zohratosť a ako celok sme pôsobili menej ostrieľane. Postupne po sérii neúspešných výsledkov narástol aj tlak, psychika bola na hrane a zväzovala ruky. Taká je však realita, keď predtým bola verejnosť zvyknutá na veľké výsledky, momentálne na ne nemáme a treba si trpezlivo počkať na ďalšie."

Olympijský víťaz z Ria chodec Matej Tóth si slovenský hokej na MS dosť podrobne prečítal. "Niektoré zápasy som odsledoval celé, niekedy som však nestíhal. Náš hokej nám ponúkol reálny obraz a aj konkurencia ukázala svoju silu, čo však fanúšikovi nestačí. Chcel viac, no ja som optimista. Aj keď sme na šampionáte neboli v najsilnejšom zložení, mohli sme dopadnúť lepšie. Pri zhode okolností sme v dôležitých zápasoch nemuseli stratiť toľké body."

Na snímke chodec Matej Tóth.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Neúspešné účinkovanie slovenského hokeja rozšíril Matej Tóth o ďalšie súvislosti: "Prejavujú sa v celom slovenskom športe. Zvykli sme si na úspechy generácie, ktoré vychádzali z predchádzajúceho systému a k nej patrím aj ja. Potom nastala zmena, systém sa menil, nastali aj diery, niektoré vekové kategórie nám chýbali. Nie je však všetkým dňom koniec, mali by sme len viac vnímať, že zlatá generácia nám už dnes v hokeji len málo pomôže. Život nemožno zastaviť, skôr ho treba viac rešpektovať. Verím, že sa opäť naštartujeme, v niektorých športoch, u nás v atletike trebárs pri šprintérovi Jánovi Volkovi, alebo v samotnom hokeji pri osemnástke, aj vo vodnom slalome vidieť, že už sa viac sústreďujeme na koncepčnosť. Chce to len čas, aby mladá generácia zobrala opraty do rúk a dozrela. Tento hokejový šampionát poslúžil na vytriezvenie, starším hráčom už chýbala vôľa i energia, aby pomohli, a tak sa mohli vo väčšej miere ukázať mladší. Ak budeme v slovenskom športu postupne a citlivo dopĺňať reprezentácie mladšími, určite sa potešíme opäť z prenikavých úspechov."

Čo na to ostatní?


Osobností z rôznych športových odvetví reagujú pre TASR na vystúpenie slovenských hokejistov na MS v Kolíne. Motocyklistu Ivana Jakeša zaujali skôr tí hráči, ktorí pozvánku do národného tímu neprijali: "Čudujem sa hokejistom, ktorí odmietli reprezentovať a chcú to komentovať."

Erik Vlček, slovenský rýchlostný kanoista, dvojnásobný strieborný olympijský medailista v K4 na 1000 m: "Pred šampionátom som nemal veľké očakávania, no sledoval som všetky zápasy našich hokejistov. Bol som zvedavý, ako dopadnú. So slabšími súpermi sa vytrápili a vedel som, že so silnými sotva zabodujú. Realita je taká, že môžeme byť radi, že sme nevypadli."

Erik Vlček.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru: "Šport ako taký je obrovský fenomén, na Slovensku je to hokej a futbal, ktorý vnímame hlavne cez majstrovská sveta. Ukazuje sa, že nie vždy sa dá dosiahnuť na najvyššie méty. Ja si cením, že naši hokejisti nezložili zbrane a bojovali so cťou až do posledného zápasu. V paralympizme sa hovorí, že prehry nás posúvajú ďalej. Ja verím, že ich naši hokejisti absorbovali a posunie ich to ďalej."

Richard Varga, slovenský triatlonista, trojnásobný majster sveta v akvatlone: "Sledoval som výsledky, reakcie aj komentáre. Ja to beriem tak, že to je úplne iná generácia ako bola predtým. Všetci ešte vidia rok 2002, ale toto je iná liga. Myslím si, že je to taký budíček nielen pre slovenský hokej, ale aj šport. Pokiaľ sa nezačne systematicky riešiť práca s mládežou, ďalej do tých 23 rokov, tak potom tak bude vyzerať ten šport."

Richard Varga.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Ivan Jakeš, motocyklový pretekár Rely Dakar: "Absolútne nechápem komentáre niektorých ľudí. Čudujem sa hokejistom, ktorí odmietli reprezentovať a chcú to komentovať. Naši chlapci odviedli to najlepšie, čo mohli a vedeli. Tí, ktorí tam boli, sa nemajú za čo hanbiť. Nech sa hanbia tí, ktorí odmietli reprezentovať."

Štefan Svitko, motocyklový pretekár Rely Dakar: "Vždy sa na hokej teším, ale tento rok som ani nepozeral. Celý náš šport ide dole vodou, štát by sa mal zamyslieť a podporiť mládež. Kedysi boli na Slovensku dobrí športovci v každom odvetví a teraz to je čoraz horšie."

Viktor Pečovský, futbalista MŠK Žilina: "Podľa mňa to chlapci mali ťažké. Bol trošku vidieť rozdiel v kvalite, snažili sa to vynahradiť nasadením a bojovnosťou, ale to nestačí na takýchto podujatiach. Preto to dopadlo tak, ako to dopadlo."

Na snímke Viktor Pečovský.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Peter Mičuda, bývalý slovenský basketbalový reprezentant: "Osobne ma teší, ako sa kvôli hokeju každoročne ľudia spájajú, aby fandili slovenskému tímu. Hráčom aj napriek neúčasti niektorých hráčov neuberám bojovnosť, no kvalita asi nebola na zodpovedajúcej úrovni. Fanúšikovska obec bola asi zvyknutá na lepšie výsledky. Je preto potrebné vsadiť na generačnú výmenu, ktorá bude chvíľu trvať. S výhľadom do budúcnosti hodnotím pozitívne tohtoročne účinkovanie reprezentácie do 18 rokov. Je to prísľub, že sa nemusíme obávať."

Dominik Hrbatý, bývalý slovenský tenista: "Naši hokejisti robili čo mohli, bojovali, no nemali takú úroveň, ako hráči z najlepších tímov. Proti silným sa snažili vytiahnuť, postupne však začali panikáriť, robiť chyby a góly v našej sieti pribúdali. Pre chalanov to však bola veľká škola života. Mnohí z nich štartovali na MS prvýkrát. Prehry ich môžu posilniť. Budú sa snažiť zlepšovať a o rok či o dva môžu niektorí z nich patriť k lídrom tímu."

Dominik Hrbatý, archívna snímka.
Foto: TASR/František Iván


Karol Kučera, bývalý slovenský tenista: "Zápasy slovenských hokejistov na MS som sledoval iba jedným okom, lebo som bol na cestách. Videl som časť duelov s Nemeckom a Dánskom. Veľa našich fanúšikov je sklamaných, lebo nasadili latku veľmi vysoko. Ukazuje sa, že momentálne nemáme takú silu ako najlepšie tímy sveta. Bude treba rozšíriť hráčsku základňu a pritiahnuť do hokejového hnutia viac osobnosti, ktoré sa v minulosti zaslúžili o medaily z MS."