Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Švédi ukončili kanadské kraľovanie, Bäckströmovi vyšiel revanš

Hokejisti Švédska pózujú s trofejou po zisku titulu na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v kolínskej Lanxess aréne 21. mája 2017. Foto: TASR/AP

Švédski hokejisti po štyroch rokoch opäť žiaria zlatým leskom, počet titulov na MS zaokrúhlili na desať.

Kolín 22. mája (TASR) - Svetový hokej má nového kráľa. Kanadskú nadvládu ukončili Švédi, ktorí vo vyrovnanej finálovej bitke v Kolíne lepšie zvládli záverečný nájazdový rozstrel aj vďaka skvelému brankárovi Henrikovi Lundqvistovi. "Tri korunky" tak po štyroch rokoch opäť žiaria zlatým leskom, počet titulov na MS zaokrúhlili na desať.

"Tesnejšie to nemohlo byť, tak má vyzerať finále. Je to veľké víťazstvo pre švédsky hokej," rozplýval sa po nedeľňajšom triumfe 2:1 po nájazdoch tréner severanov Rikard Grönborg. Švédi konečne dokázali zdolať zámorského giganta v dôležitom zápase, predtým prehrali s Kanadou trikrát vo finále MS, neuspeli ani v súboji o olympijské zlato na ZOH 2014 v Soči. "Všetko sa udialo tak rýchlo, zrazu ste majster sveta. Ešte si naplno neuvedomujem, čo sme dosiahli. Je to neuveriteľný pocit. Stretli sa dva kvalitné tímy, ktoré hrali výborne, bolo to skutočne tesné. V nájazdoch nikdy neviete, ako sa to skončí, no Henrik chytal úžasne," vyzdvihol výkon Lundqvista obranca Alexander Edler. "Dosiahli sme niečo veľké. Pre celé Švédsko je to niečo úžasné, splnený sen. Bude to neskutočné, keď prídeme s trofejou domov. Práve preto hráme hokej, pre našu krajinu, pre ľudí vo Švédsku," uviedol ďalší bek Jonas Brodin pre oficiálny web MS.



Bolo to historicky najdlhšie finále na svetových šampionátoch, nerozhodol ho 60-minútový riadny hrací čas, ani 20-minútové predĺženie. Na rad tak prišli samostatné nájazdy, čo sa stalo vo finále iba druhýkrát po MS 1994. V rozstrele skórovali len Švédi, brankára Calvina Pickarda prekonali Nicklas Bäckström a Oliver Ekman-Larsson. Autorom štatisticky rozhodujúceho nájazdu bol Bäckström, pre ktorého to bola malá hokejová pomsta. Center Washingtonu nemohol nastúpiť vo finále ZOH 2014 v Soči, keď tesne pred duelom s Kanadou vyšiel najavo jeho pozitívny dopingový test. Švédi bez svojho ofenzívneho lídra prehrali 0:3. Nič na tom nezmenilo ani neskoršie stanovisko Medzinárodného olympijského výboru, ktorý uznal, že v prípade Bäckströma nešlo o vedomý doping, keďže sa preukázal lekárskymi správami o pravidelnom užívaní lieku proti alergii obsahujúcom zakázaný pseudoefedrín. Bäckström sa revanšoval o tri roky neskôr, po vypadnutí s Washingtonom v play off NHL posilnil národný tím na MS a pomohol svojej krajine k titulu, práve po finálovom triumfe nad Kanaďanmi. "Bol to tesný duel, ktorý sa mohol skončiť akýmkoľvek výsledkom. Vďačíme Henrikovi Lundqvistovi, ktorý nás podržal a bol hlavný rozdielový prvok. Už niekoľko rokov tvrdím, že nájazdy sú lotéria, ale zlato určite berieme a sme z neho šťastní," vyznal sa Bäckström.

Na kanadskej strane pohoreli v rozstrele všetci štyria exekútori. "Nájazdy sú o šťastí a Lundqvist dokázal, že je vynikajúci brankár. Rovnako ako v zápase predviedol niekoľko výborných zákrokov. Strieborné medaily budeme neskôr považovať za úspech, teraz to tak ale necítime," povedal kanadský útočník Brayden Point, ktorý bol jeden z neúspešných exekútorov. Hráči z "kolísky hokeja" tak po tituloch na MS 2015 a 2016 nezavŕšili zlatý hetrik. Rovnako ako v roku 2005 nedokázali dosiahnuť cestu za tretím triumfom v rade. V modernej histórii MS tak dosiahli víťazný hetrik iba Česi v rokoch 1999-2001.