Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Žilina sa blíži k postupu do Tipsport Ligy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Piaty duel vyrovnanej barážovej série mal gólový úvod. Už po 74 sekundách hry sa po samostatnej akcii presadil žilinský odchovanec v drese hostí Linet.

Žilina 19. marca (TASR) - Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina otočili utorkový piaty súboj baráže o Tipsport Ligu a zvíťazili doma nad HK Dukla Ingema Michalovce 4:1. V sérii hranej na štyri víťazné zápasy sa tak ujali vedenia 3:2. Šiesty duel je na programe vo štvrtok od 17.30 h v Michalovciach.

Piaty duel vyrovnanej barážovej série mal gólový úvod. Už po 74 sekundách hry sa po samostatnej akcii presadil žilinský odchovanec v drese hostí Linet, ktorý nastúpil netradične na poste obrancu. "Vlci" dostali o chvíľu nato výhodu presilovky, ale takmer v nej inkasovali, keď Giľák po úniku nebezpečne vypálil na Fučíka.

Hostia držali zaskočených domácich na dištanc, dobre bránili a podnikali nebezpečné akcie. V polovici tretiny šli domáci do 112-sekundového oslabenia o dvoch hráčov, počas ktorého sa však do potýčky dostali Hvila s Róthom a po dvojitom treste pre útočníka hostí pokračovala prevaha hostí vo formáte štyroch proti trom.

V 17. min. zobral puk a zodpovednosť na seba obranca domácich Bagin, prekľučkoval sa stredom útočného pásma hostí a prekonal Trenčana. O necelú minútu jasali domáci fanúšikovia opäť, keď sa medzi kruhmi dostal k strele kapitán Žiliny Huna a Trenčan kapituloval znovu.

Druhú tretinu začal domáci tím v oslabení pre trest Matejku v poslednej sekunde prvej dvadsaťminútovky. "Vlci" však hrali obetavo, blokovali puky a súperovi nič nedovolili. Hra bola vyrovnaná, ubudlo v nej šarvátok a hráči oboch tímov sa venovali viac hre, ako súperovi.


Diváci sa nenudili a oba tímy ukázali viacero pekných momentov. V polovici zápasu Žilinčania na takmer dve minúty zavreli hostí pred Trenčana, ktorého zasypali množstvom striel, ale neujala sa ani jediná. Vyrovnaný duel pokračoval, päť minút pred koncom druhej časti hrali Michalovce presilovku, ale Hvila po spolupráci s Beránkom takmer prekonal Trenčana.

Chvíľu po nich hrali v početnej výhode až do konca tretiny aj domáci, Trenčana však vážnejšie neohrozili a stav sa oproti prvej tretine nezmenil.

Záverečnú tretinu začali domáci skrátenou presilovkou, gól však nestrelili. Potom sa zamerali na dôsledné bránenie stredného pásma a hráčom Michaloviec dovolili strieľať na Fučíka iba z diaľky. Žilinčania držali hostí na dištanc, tí často robili chyby, a hoci boli častejšie pri puku, nedokázali to využiť.

V 58. min. pykali za nepozornosť v obrane, keď Huna našiel pred bránkou osamoteného Húževku, ktorý "vymiešal" Trenčana a zvýšil na 3:1. Michalovce hrali v posledných dvoch minútach bez brankára, ale Žilinčania si už dôležité tretie víťazstvo v sérii nenechali uchmatnúť a výsledok ešte tri sekundy pred koncom prikrášlil gólom do prázdnej bránky Hvila.

Stanislav Škorvánek st., tréner Žiliny: "Bol to ťažký zápas pre oba tímy, uvedomovali si dôležitosť tohto duelu. Naši hráči ukázali to, po čom sme v posledných dňoch volali a nakoniec sa nám podarilo zvíťaziť."

Miroslav Chudý, tréner Michaloviec: "Mali sme v Žiline dosiahnuť viac, ale hokej bol spravodlivý, nezaslúžili sme si to. O všetkom rozhodla prvá tretina, v ktorej sme sa dostali do vedenia a súper už nemohol byť nižšie."

"Domácim sme však ponúkli dva góly. Mali sme hrať svoju hru a všetko by bolo inak. Žiaľ, naším prístupom sme súperovi pomohli a že sme na hokejovom zápase, sme zistili asi až v polovici stretnutia. Začali sme hrať hokej, zvýšili sme úsilie a bojovali sme, ale nestačilo to. V závere už nám možno chýbali aj sily. Nie je koniec, ale musíme hrať diametrálne inak, ako sme hrali dnes."

MsHK DOXXbet Žilina - HK Dukla Ingema Michalovce 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)

Góly: 17. Bagin (Dubeň), 18. Rud. Huna (Beránek, Húževka), 58. Húževka (Rud. Huna, Hvila), 60. Hvila (Beránek) – 2. Linet. Rozhodovali: Novák, Goga – D. Konc ml., Kollár, vylúčení: 6:6 na 2 min., navyše: Bdžoch (Michalovce) 10 min. za napadnutie hlavy a krku, presilovky a oslabenia: 0:0, 1252 divákov.

Stav série: 3:2

Zostavy:

Žilina: Fučík – Matejka, Kučný, Mar. Hudec, Dubeň, Mendrej, Bagin, Piegl, Surán – Rud. Huna, Húževka, Jenčík – Bárta, J. Ručkay, Milý – Hvila, Podešva, Beránek – Dom. Rehák, Surovka, Ondruš

Michalovce: Trenčan – Bdžoch, Kolba, Korenko, Novický, Valečko, Linet, Mesároš – Hamráček, Toma, Chalupa – Mašlonka, Piatak, Giľák – Róth, Cútt, Safaralejev – Gavrik, Bojko, Dvurečenskij – Banovský