Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Hokejový arbiter P. JONÁK: O štvrťfinále nás nepripravili rozhodcovia

Slovenský hokejový rozhodca Peter Jonák v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

S dlhoročným rozhodcom Petrom Jonákom sme v štúdiu TABLET.TV rozobrali sporné momenty, ktoré mohli stáť hokejistov SR postup do štvrťfinále domácich MS.

Bratislava 24. marca (Teraz.sk) – Slovenským hokejistom sa ani na domácich MS nepodarilo prebojovať do štvrťfinále, pričom o postup ich pripravili nezvládnuté závery niektorých stretnutí. Viacerí fanúšikovia či niektorí hokejoví odborníci sa však domnievajú, že duely s Fínskom (2:4) a Kanadou (5:6) mohli dopadnúť inak, ak by rozhodcovia odpískali fauly na slovenských hráčov krátko pred víťaznými gólmi ich súperov. Aj preto sme si do televízneho štúdia TABLET.TV pozvali jedného z najpovolanejších – dlhoročného rozhodcu Petra Jonáka, s ktorým sme okrem iného inkriminované momenty detailnejšie rozobrali.

Prvý sporný moment sa udial v druhom zápase hokejistov SR na turnaji, v ktorom bola ich súperom reprezentácia Fínska. Tesne pred gólom severanov na 3:2 z hokejky talentovaného Kaapa Kakka sa skloňoval u rozhodcov nepovšimnutý zákrok na slovenského útočníka Róberta Lantošiho. „Na úvod musím povedať, že tých momentov, ktoré nás pripravili o štvrťfinále, bolo ďaleko viac a nemyslím si, že za to môžu rozhodcovia. Čo sa týka údajného faulu na Lantošiho, priznám sa, že v prvom momente som to ani nejako nezaregistroval. Jedna vec totiž je sústrediť sa na situácie priamo na ľade, druhá zas sledovať duel pri televízore s nohami na stole. Na druhej strane, keď som to videl zo záznamu, uznávam, že nejaký ten háčik, pridržanie tam bolo. Na zápas sa však vždy musíme pozerať v globále, a teda aj na to, koľko podobných zákrokov sa v ňom udialo zo strany našich hráčov na súpera a či boli alebo neboli odpískané,“ rozhovoril sa Peter Jonák.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S PETROM JONÁKOM:



Druhý sporný moment, ktorý mal pripraviť zverencov trénera Craiga Ramsayho minimálne o bod, sa udial v samom závere duelu s Kanadou. Po krosčeku na Dávida Buca v obrannom pásme súpera sa zámorský tím zmocnil puku a dve sekundy pred koncom riadneho hracieho času strelil Stone víťazný gól. „Pozriem sa na to z pohľadu hokejovej logiky. Ostáva minúta do konca tretej tretiny, hráme v oslabení, a tak som od Dávida očakával, že po tom, čo zobral puk vo vlastnom pásme, vyhodí ho a pôjde striedať. On sa však rozhodol ho podržať, otočil sa chrbtom k súperovi, ktorý naňho prichádzal, čo vždy zaváňa nejakým zákrokom. Tak sa aj stalo. Potom je však už len na rozhodcovi, ako to posúdi. Zároveň je nepísaným pravidlom, že každý hráč je zodpovedný sám za seba a nemôže sa súperovi otáčať chrbtom. Každopádne, ide o zlomok sekundy a arbiter vtedy nerozmýšľa, čo má spraviť, ale reaguje okamžite. Ako som už spomínal, je to obrovský rozdiel v porovnaní so sledovaním zápasu pri televízore, kde ten sporný moment vidíte niekoľkokrát z rôznych uhlov pohľadu a môžete si vytvoriť vierohodnejší názor,“ pokračoval dlhoročný hokejový rozhodca.

Bučanie fanúšikov mu nikdy neprekážalo


Zaujímavosťou je, že v oboch prípadoch bol jedným z hlavných rozhodcov rakúsky arbiter Manuel Nikolič, v ktorého prípade išlo o premiérové MS na seniorskej úrovni. Nebolo zo strany IIHF zverenie týchto duelov nováčikovi elitnej kategórie priveľký risk? „Povedať o ňom, že ide o nováčika, je možno odvážne. To nie je chlapec, ktorý si pred pár dňami obul korčule a išiel pískať na majstrovstvá sveta. Výber rozhodcov, ktorí sú nominovaní na svetový šampionát, nefunguje tak, že vytiahnem zajaca z klobúka a postavím ho na ľad. Práve naopak, tí chalani sú dlhodobo sledovaní a na MS sa dostane len úzky okruh z nich. Ak už potom niektorí dostanú takú príležitosť, sú za nimi dlhé roky tvrdej práce a sledovania ich výkonov. A preto sa teraz zamýšľať nad tým, či bola Nikoličova nominácia na spomínané zápasy risk, je úplne zbytočné. Risk to určite nebol, účasť každého jedného rozhodcu na šampionáte je určite oprávnená,“ povedal Jonák aj na margo 29-ročného rakúskeho arbitra, ktorý v rámci výmenného programu rozhodcov odpískal v nedávnej minulosti i niekoľko zápasov v našej najvyššej súťaži.

Jonák sa počas svojej bohatej kariéry zúčastnil troch svetových šampionátov – vo Fínsku 2003, Lotyšsku 2006 a Rusku 2007. „Každý jeden z nich som si dokonale užíval, bolo to vyvrcholenie mojej rozhodcovskej kariéry. No ak by som mal predsa len jeden z nich vypichnúť, tak najvydarenejšie MS som zažil v lotyšskej Rige, kde som pískal súboj o tretie miesto medzi Kanadou a Fínskom (0:5 pozn. red.). Zaujímavosťou taktiež je, že práve tam začínal hviezdny Sidney Crosby svoju medzinárodnú kariéru, pričom už v tom čase bol aj kapitánom kanadského výberu,“ vrátil sa myšlienkami niekoľko rokov dozadu dnes už 50-ročný bývalý hokejový arbiter.

Peter Jonák sa pred pár dňami rozhodol ukončiť svoju 32-ročnú bohatú rozhodcovskú kariéru, z čoho až 26 sezón má odpískaných v našej najvyššej súťaži. Nemal počas tých rokov chuť skončiť s rozhodovaním skôr? „Veru nie. To, že fanúšikovia z tribún po vás bučia a nadávajú, s tým sa človek postupne zrovná. To mi nikdy nevadilo. Najviac mi však prekážalo hádzanie rôznych predmetov na ľad. To je najväčšia spodina, aká môže byť. V takých prípadoch totiž hrozia zranenia, kazí to hokej, ničí to hru. Preto som veľmi rád, že za posledné roky to zo slovenských štadiónov vymizlo. Až na nedávny súboj slovenských hokejistov na šampionáte s Kanadou...,“ dodal na záver Peter Jonák.