Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Janukovyč vyzval Ukrajincov: Buďte pohostinní počas šampionátu EURO

Viktor Janukovyč Foto: TASR/AP

Janukovyč zablahoželal Ukrajincom k postaveniu moderných štadiónov, vybudovaniu tisícok kilometrov nových ciest a k zmodernizovaniu železničných i letiskových zariadení.

Kyjev 7. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v televíznom prejave vyzval obyvateľov, aby počas majstrovstiev Európy vo futbale ukázali cudzincom svoju pohostinnú stránku.

"V nasledujúcich dňoch sa bude pozornosť sveta zameriavať na našu krajinu. Vyzývam vás, aby ste naplno ukázali ukrajinskú pohostinnosť, srdečnosť a priateľskosť," povedal Janukovyč v prejave k národu.

Ukrajina, ktoré je s Poľskom spoluhostiteľom šampionátu EURO 2012, si pred piatkovým začiatkom významného športového podujatia vyslúžila záplavu nepriaznivej publicity. Janukovyč sa však v prejave nezmienil o kritike zo strany západných vlád a médií za to, ako Kyjev zaobchádza s opozičnou líderkou Juliou Tymošenkovou.

Mnohí politici Európskej únie sa vyhrážajú bojkotovaním zápasov kvôli väzneniu Tymošenkovej pre obvinenie zo zneužívania úradných právomoci v čase, keď bola premiérkou. Západné vlády tvrdia, že Tymošenková je obeťou "selektívnej spravodlivosti".

Britská vláda v Londýne oznámila, že jej ministri sa nezúčastnia na zápasoch skupinovej fázy futbalových majstrovstiev z obáv o stav ľudských práv na Ukrajine. Anglicko bude hrať na Ukrajine tri zápasy v skupine D.

Janukovyč zablahoželal Ukrajincom k postaveniu moderných štadiónov, vybudovaniu tisícok kilometrov nových ciest a k zmodernizovaniu železničných i letiskových zariadení.

"Pred piatimi rokmi... nikto neveril, že naša krajina sa dokáže pripraviť na hostenie takého obrovského podujatia," dodal prezident.

"Mali by sme bezchybne privítať hostí a účastníkov šampionátu. Budúcnosť cestovného ruchu v našej krajine bude závisieť od toho, ako si zapamätajú Ukrajinu a Ukrajincov," povedal Janukovyč.

Okrem Kyjeva sa zápasy EURO 2012 budú hrať v ukrajinských mestách Ľvov, Charkov a Doneck.