Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Skvelé, Slovan zobral Omsku dva body, rozhodlo sa v nájazdoch

Slovan Bratislava Foto: TASR/Pavel Neubauer

Samostatné nájazdy rozhodli o víťazstve Slovana na ľade Omska. Rozhodujúci nájazd Slovanu premenil Peter Ölvecký.

Omsk 20. januára (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava si pripísali prvé dva body na svojom trojzápasovom tripe po klziskách súperov v KHL, keď v nedeľu zvíťazili na ľade favorizovaného Avangardu Omsk 3:2 po samostatných nájazdoch.

Slovenský tím sa ujal vedenia v 11. minúte, keď sa v presilovke strelecky presadil Mário Bližňák. Domácim sa podarilo vyrovnať v 43. minúte zásluhou gólu Antona Kurjanova, tesný náskok vrátil hosťom Milan Kytnár. Na 2:2 vyrovnal necelých šesť minút pred koncom slovenský útočník v službách Avangardu Tomáš Záborský. O výhre "belasých" rozhodol v tretej sérii samostatných nájazdov Peter Ölvecký.

Zverenci trénera Rostislava Čadu zakončia "turné" v utorok, keď sa predstavia o 14.00 na ľade kazašskej Astany.



Avangard Omsk - Slovan Bratislava 2:3 pp a sn (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 43. Kurjanov (Kalinin, Ivanov), 55. Záborský (Kurjanov, Ivanov) - 11. Bližňák (Miklík), 46. Kytnár (Daňo, Bakoš), rozhodujúci samostatný nájazd Ölvecký. Rozhodcovia: Naumov, Čerenkov - Pavlov, Maťuša (obaja Rus.), vylúčení: 6:8 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 9870 divákov

Avangard Omsk: Rejzvich - Salmela, Pujacs, Valentenko, Belov, Piganovič, Pivcakin, Kalašnikov - Perežogin, D. Sjomin, Frolov - Mozer, Kuparinen, Záborský - Ivanov, Kurjanovič, Kalinin - Pervušin, Taratuchin, Nesterov - Volkov

Slovan Bratislava: Janus - Sigalet, Sersen, Mojžíš, Tabaček, Ďatelinka, Mihálik, Švarný - Hudáček, Bližňák, Miklík - Bartovič, Ölvecký, Kukumberg - Bakoš, Kytnár, Daňo - Mikúš, Preisinger, Kudrna



Priebeh stretnutia


Úvod zápasu sa niesol v opatrnom duchu, hra sa často kúskovala a kombinácie sa ani jednému tímu nedarili. O prvý rozruch sa postaral na konci štvrtej minúty Mihálik, ktorý dostal 2 minúty za podrazenie, v následnej presilovke Pivcakin prevetral Janusovu lapačku. Prvú obrovskú šancu si však vytvorili hostia, v 7. minúte po strele Mikúša prekĺzol domácemu gólmanovi Rejzvichovi puk pomedzi betóny, nanešťastie pre Slovan sa od pravej žŕdky odrazil mimo bránkovisko. O štyri minúty neskôr to už ale "belasým" vyšlo. Vylúčenie Taratuchina potrestal po 30 sekundách Bližňák, ktorý nenápadnou strelou prekvapil strnulého Rejzvicha - 1:0. V 12. minúte dostali výhodu presilovky aj hráči Omsku a tí roztočili pred Janusom kolotoč, brankár Slovana bol však pozorný. V 15. minúte ho nedokázal na dvakrát prekonať ani agilný Taratuchin. Následne si hostia zahrali druhú presilovku, takmer celú ju strávili v útočnom pásme, tlak však nepretavili do druhého gólu.

Rýchly svižný hokej pokračoval aj v druhej tretine. V 24. minúte pálil v dobrej pozícii bez prípravy Nesterov, puk však minul bránku Slovana, následne Záborský strieľal bekhendom z otočky, Janus bol pozorný. Na opačnej strane klziska spálil sľubnú šancu Bartovič. V 26. minúte vyslal Sigalet presným dlhým pasom do brejku Hudáčka, ktorý skúšal nájsť medzeru medzi betónmi Rejzvicha, domáci brankár mu úmysel prečítal. "Belasí" mali v týchto momentoch herne navrch. Pri vylúčení Salmelu mal dve dobré možnosti na zveľadenie náskoku obranca Švarný, neujala sa jeho bekhendová strela z pravého kruhu, ani následná dorážka spoza bránky. Hráči Avangardu, zjavne vyvedení z miery, sa iba s námahou dostávali do útočného pásma, Janusa dokázali ohrozovať len z diaľky. V 38. minúte si po krátkej kľučke výbornú príležitosť utvoril Kudrna, strelu mierenú do pravého horného rohu bránky zastavilo rameno domáceho gólmana.

Tretie dejstvo sa začalo vylúčením Ölveckého, ktoré rezultovalo vo vyrovnávajúci gól domácich. Hráči Avangardu v presilovke dokonale vyšachovali obranu súpera a neobsadený Kurjanov zakončoval prakticky do prázdnej bránky - 1:1. Slovanistom sa ale podarilo bleskovo kontrovať. Bakoš potiahol akciu, poslal nečakanú spätnú prihrávku pred bránku, tiesnený Daňo ešte neuspel, no dôrazný Kytnár už dorazil puk do siete a vrátil svojmu tímu vedenie. V 50. minúte si Pervušin naskočil na Švarného a poslal ho tvrdým zákrokom k zemi, otrasenému obrancovi Slovana sa dlho nedarilo vstať z ľadu, napokon však zamieril na striedačku po svojich. Domáci potom zovreli slovenského nováčika do klieští, Janus držal svoj tím "nad vodou". V 55. minúte už ale nemohol zabrániť vyrovnaniu, aktívny Kurjanov v presilovke efektnou zadovkou našiel voľného Záborského a ten sa nemýlil - 2:2. V závere mali slovanisti ešte jednu možnosť nakloniť víťazstvo na svoju stranu, keď si na lavicu hanby sadol Taratuchin, Bartovič ale svoju tutovku štyri sekundy pred koncom nevyužil, keď zbrklo pálil do stredu bránky, kde stál pozorný Rejzvich.

Duel tak dospel až do predĺženia. V ňom najprv zažívali hostia horúce chvíle pri vylúčení Sersena, keď sa museli brániť v trojici. Domáca defenzíva si však nedala pozor na Bartoviča, ktorý sa pri vlastnom oslabení dostal do úniku, pri zakončení bol faulovaný a dostal výhodu trestného strieľania. Jeho bekhendové zakončenie však nebolo úspešné. O víťazovi nakoniec rozhodol až záverečný rozstrel, dva body zabezpečil Slovanu v tretej sérii Peter Ölvecký.

Top momentky zo zápasu:




Rostislav Čada, tréner Slovana (zdroj: hcslovan.sk): "Videli sme dramatický, agresívny a kvalitný zápas. Hrali sme veľmi dobre v obrane, súpera sme nepustili do žiadnych vyložených šancí. Jediná herná situácia, v ktorej sme nespokojní, je hra v oslabení, kde sme dvakrát inkasovali. Môže nás mrzieť, že za stavu 2:1 sme nevyužili niekoľko šancí na rozhodnutie zápasu. V tretej tretine sme pokračovali v bojovnom a disciplinovanom výkone. V nájazdoch sme zápas dotiahli do víťazného konca a zaslúžene získavame dva body."


Surového gól Levu nestačil, Pražania podľahli Astane 1:5


V ďalších zápasoch KHL sa strelecky presadil slovenský útočník Tomáš Surový, jeho presný zásah však Levu Praha na bodový zisk nestačil. Konkurent Slovana v boji o play-off si z kazašskej Astany odviezli domov prehru 1:5, asistenciu pri Surového góle si zapísal Marcel Hossa.

Body stratil aj ďalší konkurent Slovana Torpedo Nižnyj Novgorod v Moskve. V bráne Spartaka stál Ján Lašák, ktorý podal spoľahlivý výkon a za svoj chrbát pustil len jeden puk po strele Švéda Martina Thörnberga. Spartak dlho nevedel odkliať streleckú smolu, až v poslednej minúte vyrovnal Bušujev a poslal duel do predĺženia. V ňom rozhodol o výhre Spartaka 2:1 útočník Štefan Ružička.

"Belasým" sa bodovo nepriblížil ani tím slovenského kouča Júliusa Šuplera Donbass Doneck, ktorý doma prehral s Lokomotivom Jaroslavľ tesne 3:4.

Sumáre zápasov KHL:
Barys Astana - HC Lev Praha 5:1 (0:1, 2:0, 3:0)
Góly:
35. Alexandrov, 35. Gavrilin, 43. Krasnoslobodcev, 53. Savčenko, 57. Krasnoslobodcev - 8. SUROVÝ (HOSSA)

Jugra Chanty-Mansijsk - CSKA Moskva 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Góly:
1. Pepelajev - 33. Radulov, 54. Žarkov, 56. Persson, 59. Denisov

Spartak Moskva - Torpedo Nižnij Novgorod 2:1 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
60. Bušujev, 62. RUŽIČKA - 28. Thörnberg

Dinamo Riga - Atlant Mytišči 4:5 (0:1, 1:3, 3:1)
Góly
: 21. Indrasis, 53. Rekis, 54. Redlihs, 60. Karsums - 20. Krikunov, 21. Engqvist, 25. Majorov, 34. Majorov, 48. Gluchov

Donbass Doneck - Lokomotiv Jaroslavľ 3:4 (2:3, 1:1, 0:0)
Góly:
1. Nedorost, 8. Kočetkov (PODHRADSKÝ), 30. Robitaille - 6. Apalkov, 7. Kručinin, 15. Kronwall, 39. Plotnikov