Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kližan skončil v Kitzbüheli, v semifinále nestačil na Haaseho

Slovenský tenista Martin Kližan odvracia loptičku Argentínčanovi Juanovi Ignaciovi Chelovi v 1. kole na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 25. júna 2012. Foto: TASR/AP

Napriek prehre dosiahol Kližan v mekke alpského lyžovania doposiaľ najväčší úspech na ATP Tour, keď sa po prvý raz prebojoval medzi elitné kvarteto na hlavnom profesionálnom okruhu.

Kitzbühel 27. júla (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v rakúskom Kitzbüheli (dotácia 410.175 eur). Zverenec trénera Karola Kučeru podľahol ako nasadená päťka trojke "pavúka" obhajcovi titulu Holanďanovi Robinovi Haasemu v dvoch setoch 3:6 a 3:6. Napriek prehre dosiahol v mekke alpského lyžovania doposiaľ najväčší úspech na ATP Tour.

Kližan sa po prvý raz prebojoval medzi elitné kvarteto na hlavnom profesionálnom okruhu. Z Kitzbühelu si odnáša prémiu 18.460 eur a vďaka zisku 90 bodov do svetového rebríčka ATP Entry sa v pondelok stane slovenskou jednotkou, keď predstihne svojho kolegu z daviscupového tímu Lukáša Lacka. Kližan v sobotu odlieta na OH 2012 do Londýna a už v nedeľu ho na wimbledonskej tráve čaká zápas 1. kola olympijského turnaja proti Američanovi Andymu Roddickovi.

Kližanovi vyšiel úvod stretnutia s Haasem, keď v treťom geme po dvoch skvelých bekhendových obhodeniach prelomil podanie súpera a ujal sa vedenia 2:1. Holanďan však potom získal štyri hry v rade a prvý set sa stal jeho korisťou. Kližan sa snažil hrať agresívne, po pri dlhších výmenách od základnej čiary mu však chýbala väčšia trpezlivosť a robil priveľa nevynútených chýb. O osude druhého setu rozhodol siedmy gem, v ktorom Haase za stavu 3:3 získal Kližanov servis. Vo finále nastúpi proti najvyššie nasadenému Nemcovi Philippovi Kohlschreiberovi.

Kližan po prehre s Haasem priznal, že o jeho prehre rozhodol veľký počet nevynútených chýb. "Haase mi to nahadzoval a čakal, či dám víťazný úder alebo loptička z mojej rakety skončí v sieti či v aute. Priveľa som kazil, čo rozhodlo o mojej prehre. Podmienky boli dnes oveľa ťažšie ako vo štvrtok počas štvrťfinále proti Bolellimu, ktoré sme dohrali o deviatej večer. Dnes bolo veľmi horúco, 35 stupňov a v závere som sa už cítil unavený. Škoda nevyužitých šancí. V prvom sete som mal výhodu brejkov a aj v druhom som mu zobral podanie, no nedokázal som to zužitkovať. Celkovo som však s turnajom spokojný. Prvýkrát som na okruhu ATP postúpil do semifinále, čo si cením. Keby mi pred začiatkom turnaja niekto povedal, že budem medzi najlepšou štvoricou, určite by som to bral," povedal pre TASR Kližan, ktorý musí rýchlo preladiť na olympijskú strunu. "S Kájom Kučerom odlietame do Londýna v sobotu. Budem sa snažiť makať a ísť od zápasu k zápasu. Už sa teším na olympijský turnaj a súboj s Andym Roddickom." dodal Kližan.



dvojhra - semifinále:

Robin Haase (3-Hol.) - Martin KLIŽAN (5-SR) 6:3, 6:3

Philipp Kohlschreiber (1-Nem.) - Filippo Volandri (Tal.) 6:7(6), 6:2, 6:2