Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Fínsky center Saku Koivu je už tisíckarom v NHL

Fínsky center Saku KoivuFoto: TASR/AP Photo/Julie Jacobson

Saku Koivu počas 1000 duelov nazbieral 770 bodov, v play off pridal ďalších 60 stretnutí s bilanciou 17+38, k Stanleyho poháru sa však nikdy nepriblížil.

Denver 13. marca (TASR) - Fínsky center Saku Koivu sa v zámorskej hokejovej NHL zaradil v noci na utorok do klubu tísíckarov, pričom tak rozšíril rady hráčov s aspoň 1000 odohratými duelmi v základnej časti na 276.

I keď v jeho živote už hokej, najmä po prekonanom rakovinovom ochorení nie je na prvom mieste, chce sa mu venovať dovtedy, kým mu bude prinášať radosť a nebude príliš obmedzujúci pre jeho rodinu.

"Mám pocit, ako keby môj prvý duel v starej montrealskej hale Forum bol len pred týždňom. Je neuveriteľné, ako ten čas letí. Pripomína mi to, aby som si užíval každý moment v živote," pozrel sa späť za svojou kariérou za morom pre Montreal Gazette Koivu, ktorý v novembri tohto roku oslávi 38. narodeniny.


Turbulentné obdobie

Ihneď v prvej sezóne 1995/96 musel prejsť turbulentným obdobím. Najprv po sérii prehier sa musel zberať tréner Jacques Demers, onedlho dostal vyhadzov generálny manažér Serge Savard, v decembri sa tréneri pohádali s neskoršou brankárskou ikonou Colorada Avalanche Patrickom Roym a v marci sa Habs sťahovali z toľko preslávenej arény Forum.

"Po prvej sezóne som bol presvedčený, že udalosti nemôžu viac nabrať na spáde, a vo všeobecnosti nemôže byť horšie, ako vtedy. Prvý zápas? 7:2 tuším. A nie pre nás... Po tom dueli som si pomyslel: Je to skutočne také drsné?," zaspomínal si veterán zámorských klzísk, ktorý prilepšil svojmu bývalému tímu, pretože otvárací duel sezóny Canadiens vtedy prehrali na svojom ľade s Philadelphiou 1:7.


Kapitánom Habs

Na snímke z roku 1999 je Saka Koiva. Tím lekárov zistil v tele hokejistu prítomnosť zhubných buniek.
Foto: TASR/AP Photo
Práve Montreal bol miestom, kde sa z 20-ročného mladíka stal muž, otec, kde prekonal rakovinu lymfatických uzlín a vošiel do histórie mesta ako podporovateľ a finančný donor onkologických pacientov. Od septembra 1999 bol kapitánom a veľkým miláčikom publika Habs a stal sa zároveň prvým Európanom, ktorý na drese Habs nosil "céčko".

"Najemotívnejší bol prvý zápas po tom, ako som sa vrátil z liečenia rakoviny," spomenul si na duel v apríli 2002, keď mu diváci pripravili 8-minútové standing ovation.

Z metropoly Quebecu sa musel Fín sťahovať v júli 2009, keď sa pre GM Montrealu Boba Gaineyho zdal platový strop s Koivum pritesný, ako voľný hráč putoval do predmestia Los Angeles a stal sa "káčerom" z Anaheimu. Jeho bodová produkcia má v Kalifornii klesajúci trend, no ako hovorí, hokej už neprestavuje uňho životnú prioritu číslo jeden.

"Keď som sa liečil z rakoviny, ani chvíľu som nepomyslel na to, čo bude s hokejom. Dôležité bolo prežiť a zdolať ochorenie. Odvtedy si vychutnávam život i hokej viac, i keď šport stratil z dôležitosti v mojom živote. Som vyrovnaný s tým, že raz budem musieť skončiť," dodal.


Stanleyho pohár nezískal

Stredný útočník počas 1000 duelov nazbieral 770 bodov, v play off pridal ďalších 60 stretnutí s bilanciou 17+38, nemal však šťastie na nadpriemerné tímy a s Canadiens ani Ducks sa k Stanleyho poháru nikdy nepriblížil.

S fínskou reprezentáciou je držiteľom jedného olympijského striebra a troch bronzov, pričom sa so Suomi stal aj majstrom sveta ešte pred začatím zámorskej kariéry v roku 1995. Posledný kov má zo ZOH vo Vancouvri, kde Fíni získali bronz. Koivuho míľnik si pripomenie organizácia Ducks na slávnostnej ceremónii pred stredajším domácim zápasom proti Detroitu Red Wings.