Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Kolkári Podbrezovej s pokusom o tretí triumf v Lige majstrov v sérii

Kolky Foto: TASR/František Iván

Ak slovenský tím víkendový turnaj Final Four na domácej pôde vyhrá, navždy mu zostane vo vitríne cenný putovný pohár.

Podbrezová 29. marca (TASR) - Kolkári ŽP Šport Podbrezová si zaumienili vo svojom domovskom stánku siahnuť tretíkrát za sebou na trofej Ligy majstrov.

Počas víkendu 30. a 31. marca v Dome športu privítajú klubovú európsku elitu a ak Final Four vyhrajú, navždy im zostane vo vitríne putovný pohár. Z víťazstva v tejto prestížnej súťaži sa radovali pred dvoma rokmi v nemeckom Bad Langensalze, vlani v slovinskom Celje a na dosah majú niečo, čo sa ešte nikomu v histórii nepodarilo.

Kolkári z Podbrezovej si už vytvorili takmer monopolné postavenie, doma nespochybniteľné a vonku s jasným náznakom. "Liga majstrov je vzhľadom na ťažkú kvalifikáciu ťažšia ako Svetový pohár, na ktorom hrajú víťazi domácich líg," zdôrazňuje Július Kriváň, predseda predstavenstva ŽP Šport Podbrezová. "My si aj teraz do tretice veríme. Záujem bude veľký, očakávame hromadu fanúšikov, aj preto sme zrekonštruovali hľadisko a kapacitu dvojnásobne zvýšili."

Pohár určený pre víťaza láka. "Je krásny, krištáľový a keď ho definitívne získame, bude to úžasný úspech," tvrdí Ivan Čech, jedna z opôr tímu, majster sveta a víťaz Svetového pohára jednotlivcov. Spolu s Vilmošom Zavarkom, oficiálnym svetovým rekordérom so 728 bodmi a viacnásobným majstrom sveta, bude najväčšou hviezdou družstva, na ktorú sa tréner Miloš Ponjavič najviac spoľahne. Ivan Čech: "Dráhu poznáme, bude to aj naša výhoda. Keď som hrával ligu v Nemecku, stále bolo vypredané, na hlučnú atmosféru som si navykol. Úvodný súper z Belehradu bude najmä pre mojich srbských kolegov špecifický a aj pre trénera, keď postaví naše družstvo proti svojim hráčom zo srbskej reprezentácie."

V šesťčlenných výberoch sa ťarcha zdpovednosti síce rozloží, no tréner Miloš Ponjavič, tak ako Zavarko pochádzajúci zo Srbska, verí, že práve najväčšie hviezdy strhnú družstvo k víťaznému výkonu. "Očakávam ťažký zápas v semifinále s Belehradom, dôležité bude zvládnuť atmosféru a psychický tlak. Výhodu majú ostrieľaní borci schopní skrotiť adrenalín. Domáce prostredie nemusí byť vždy plusom, no oni sa už naučili ako si takúto atmosféru vychutnať a podať perfektný výkon. Poviem otvorene, keď máte v družstve takých kolkárov ako Zavarko a Čech, nemusíte mať obavy. Ja sa na Final Four veľmi teším, aj preto, že podbrezovskú kolkáreň považujem medzi šesťdráhovými za najkrajšiu na svete. V belehradskom drese nastúpia viacerí, ktorých trénujem v reprezentácii Srbska, a aj táto skutočnosť inšpiruje."

Vilmoš Zavarko s osobákom 744 všade vzbudzuje mimoriadnu pozornosť a ak s podbrezovským tímom zavíta do vyspelého kolkárskeho prostredia, vždy si vyslúži rôzne superlatívy. Najtrefnejšiu si užíval, keď Podbrezovú nazvali kolkárska Barcelona, jeho samotného prirovnali k Messimu a Ivana Čecha k Iniestovi. "Nebude to ľahké, no ja mám veľkú motiváciu, proti Belehradu a svojím krajanom by som sa rád ukázal v plnej paráde. Rovnako však budú mať motiváciu aj oni, no ak zahráme normálne, nebojím sa, že zvíťazíme. Ťažko teraz sľubovať výnímočné výkony za hranicou sedemstovky, alebo rekord družstva. Ak mám za seba povedať, formu mám dobrú, v sobotu sme si zahrali proti Rumunom prípravný zápas a hodil som 710."

Program Final Four

sobota 30. marca
muži
semifinále:
14.00 ŽP Šport Podbrezová - KK Belehrad (Srb.), 16.30 TE Szeged (Maď.) - BSV Voith St. Polten (Rak.)
ženy
semifinále:
9.00 KK Lanteks Celje (Slovin.) - C.S. Electromures Romgaz Targu-Mures (Rum.), 11.30 KK Pionir Subotica (Srb.) - SKC Victoria 1947 Bamberg (Nem.)

nedeľa
muži:
o 3. miesto 13.15, finále o 15.45
ženy: o 3. miesto 8.00, finále 10.30