Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Konôpka túži v ázijskej sérii Le Mans uspieť rovnako ako vlani

Na snímke slovenský automobilový pretekár Miro Konôpka z tímu ARC Bratislava počas tlačovej konferencie pred začiatkom novej sezóny v obci Orechová Potôň, okres Dunajská Streda 14. októbra 2019. Foto: TASR – Dano Veselský

Úspech v Ázii je pre Konôpku a jeho tím kľúčový pre štart vo Francúzsku.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Slovenský automobilový pretekár Miro Konôpka so svojím tímom ARC Bratislava túži po ďalšej účasti na 24 hodín Le Mans. Vlani si účasť na prestížnom podujatí vybojoval vďaka víťazstvu v ázijskom seriáli Le Mans, tento úspech by chcel zopakovať.

Úspech v Ázii je pre Konôpku a jeho tím kľúčový pre štart vo Francúzsku. "Tento rok sme Le Mans nedokončili, pretože moji spolujazdci nabúrali. Úspech sme teda nedosiahli. Podľa nových predpisov musím ísť nejakú Le Mans sériu, tak sme si opäť zvolili ázijskú. Bude iná v tom, že sa začína v Číne a pokračuje v Austrálii. Potom budú ďalšie preteky v Sepangu a končíme v Thajsku. Uvidíme, ideme tam s monopostom LMP2 Ligier v triede AM. Víťaz postúpi priamo na Le Mans, budeme sa snažiť, aby sme to dokázali tak ako vlani. Šťastie je vrtkavé, takže uvidíme, či ho budeme mať," uviedol Konôpka v pondelok na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni.



Tím ARC už poslal do Ázie autá, posádka i mechanici majú medzinárodné zloženie. "Je nás dvanásť Slovákov, ale máme aj Francúzov, Angličanov, Poliakov a Čechov. Autá sú už na ceste do Šanghaja, začíname 23. novembra. Je to to isté auto ako vlani, samozrejme je zrepasované," dodal Konôpka.

Okrem slovenského pretekára bude v tíme ešte jeden grécky pretekár, o ostatných sa rokuje: "Zazmluvneného mám gréckeho jazdca. Hľadáme ešte jedného, rokujeme s jedným Indom a Austrálčanom. Do dvoch týždňov by som to chcel mať uzavreté. Na ázijskú Le Mans ideme po piaty raz. Poznáme už všetky nástrahy. O konkurencii nevieme nič, ale každý rok je to ťažšie a ťažšie. Ale budem rád, ak opäť zaveje slovenská vlajka."



Okrem najbližších pretekov sa ARC predstaví aj na ďalších: "V decembri pôjdeme dvanásťhodinovku v Abú Zabí. Bude to niečo iné." Konôpka by si chcel v prípade úspešnej kvalifikácie na Le Mans ešte v prestížnych pretekoch zajazdiť, hoci po predchádzajúcich si nebol na sto percent istý. "Uvidíme o rok, či sa vrátime ku GT-čkam, alebo zostaneme v sérii Le Mans. Stále hovorím, že ešte raz to skúsim. Ale chcel by som skončiť na nejakom normálnom mieste. Ak by som sa umiestnil do 25. miesta, tak by som už do toho možno nešiel," uzavrel Konôpka.