Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Kontroverzný prezident AIBA Rachimov odstúpil, chce si očistiť meno

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uzbek je podozrivý z napojenia na organizovaný zločin. V USA figuruje na zozname obchodníkov s drogami a je na sankčnom zozname ministerstva financií.

Lausanne 15. júla (TASR) - Prezident Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA) Gafur Rachimov v pondelok definitívne odstúpil z funkcie. Na jej čele bol dočasne od januára 2018, o necelý rok neskôr oficiálne vyhral voľby a stal sa riadnou hlavou organizácie.

To sa však nestretlo s pochopením Medzinárodného olympijského výboru (MOV), keďže Uzbek je podozrivý z napojenia na organizovaný zločin. V USA figuruje na zozname obchodníkov s drogami a je na sankčnom zozname ministerstva financií. Početné právne spory označil Rachimov za dôvod rezignácie. "Neustály boj o očistenie môjho mena mi nenecháva čas venovať sa boxu," citovala Rachimova agentúra AP.

Rachimova v marci dočasne nahradil Maročan Mohamed Moustahsane, no zvolený prezident sa mohol kedykoľvek tento rok vrátiť do funkcie. Tento krok neuspokojil MOV, ktorý v júni prebral od AIBA organizáciu boxerského turnaja na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu. Voľby nového prezidenta sú na programe v novembri, AIBA sa však musí vyrovnať aj s finančnými problémami, pre ktoré jej hrozí bankrot.