Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Mária KORENČIOVÁ: O prestupe do AC Miláno, Kuckovi i mesačnom plate

Slovenská futbalová brankárka Mária Korenčiová v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Brankárka Mária Korenčiová sa pred pár týždňami stala hráčkou jedného z najznámejších futbalových klubov na svete. Aj o tom, ako sa cíti vo farbách AC Milána, sme sa rozprávali v TABLET.TV.

Bratislava 18. augusta (Teraz.sk) – Pred pár týždňami zaujal futbalových fanúšikov pod Tatrami prestup slovenskej brankárky Márie Korenčiovej do AC Miláno. Sympatická Bratislavčanka sa s vedením talianskeho klubu dohodla na ročnej zmluve, pričom už má s novými spoluhráčkami za sebou aj sústredenie v Alpách. Ako sa k tomuto angažmánu dostala, čo od neho očakáva, ako to v takomto veľkoklube funguje, ale aj o reprezentácii, či futbalových snoch, sme sa s 29-ročnou brankárkou rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Pre Máriu Korenčiovú ide po pražskej Slávii, švajčiarskom Neunkirchu a nemeckých kluboch Sand a SC Freiburg o piaty zahraničný angažmán. Aké sú jej doterajšie poznatky o talianskej lige? „Očakávam úplne inú súťaž, ako je nemecká. Tak, ako to funguje v mužskom futbale, že v každej krajine sa hrá iným štýlom, tak to je aj v prípade ženskej ligy. V Taliansku to bude určite omnoho menej kontaktné, ale o to viac technické. Viem, že Taliani sa v poslednom čase snažia čo najviac podporovať ženský futbal, chcú zaviesť jeho profesionalizáciu, chcú, aby ich najväčšie kluby mali zastúpenie aj v prípade ženských tímov, a tomu sa snažia vytvoriť aj adekvátne podmienky,“ rozhovorila sa Mária Korenčiová.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MÁRIOU KORENČIOVOU:



Pochopiteľne, že ženský futbal sa s mužským nedá porovnávať. Futbal je predsa len v prvom rade chlapský šport, a tak je logické, že milióny sa točia predovšetkým v súvislosti s „pánskou“ verziou. Ako však funguje takýto veľkoklub na ženskej úrovni? „Hneď na úvod musím ozrejmiť, že porovnávať podmienky v mužskom a ženskom futbale by bolo naozaj scestné. To sa ani nedá. V podstatne to funguje tak, že hráčka dostane nejaké ubytovanie, zväčša vo väčšom byte s ostatnými spoluhráčkami. Ak si však vyslovene vyžiada, že chce bývať sama, tak jej to klub umožní. Čo sa týka dopravy na tréningy, žiadna z nás nemá klubové auto, ale vozíme sa na ne spoločné s tými hráčkami, ktoré vlastné autá majú. V prípade mesačných platov nejde o žiadne horibilné cifry. Tie sumy sa pohybujú zhruba na úrovni priemerného platu v Bratislave,“ vysvetlila slovenská brankárka.

AC Miláno patrí dlhé roky k najznámejším a najúspešnejším klubom na svete. V jeho bezmála 120-ročnej histórii sa však o popularitu a renomé staral mužský tím. Ženské družstvo totiž vzniklo len pred pár mesiacmi, a tak hneď od začiatku v ňom vďaka Majke Korenčiovej nebude chýbať slovenská stopa. „Aj z toho dôvodu, že ide v podstate o úplne nový klub, to beriem ako veľkú výzvu, alebo lepšie povedané, otvorenú možnosť sa niekde presadiť. V iných prípadoch to je totiž tak, že klub je už určitým spôsobom zabehnutý a nový člen si v ňom musí nájsť svoje miesto. V novom klube takéto privilégium nemá nikto, každá z nás je na rovnakej štartovacej čiare,“ pokračovala najstaršia a najskúsenejšia zo súčasnej brankárskej trojice v Miláne. Či však bude vďaka tomu aj jednotkou medzi tromi žrďami, je otázne. „To sa ukáže až tesne pred prvý kolom.“

O Hamšíkovi ešte reč nebola


Dres „rossoneri“, ako znie prezývka milánskeho AC, obliekali ešte donedávna svetoví futbalisti. Hviezdne mená z nedávnej minulosti ako napríklad Maldini, Ševčenko či Inzaghi, ale aj ako Hiquain, Pepe Reina či Montolivo zo súčasnosti boli, resp. sú zárukou kvality. Mala ich naša brankárka možnosť už stretnúť? „Pripravujeme sa v tréningovom centre Vismara, kde sú okrem nás všetky vekové kategórie až po juniorku. A tam budeme hrávať aj súťažné zápasy. Seniorský tím mužov sa pripravuje úplne niekde inde, pričom duely odohrá tak ako doteraz na San Sire. Zatiaľ sme sa teda nemali ani ako stretnúť, no ako som už hovorila, existencia ženského družstva je krátka a nejaké súvislosti a vzťahy sa ešte len budujú,“ ozrejmila Korenčiová.



O skvelé meno Slovákov v Taliansku sa už dlhé roky stará kapitán Neapola Marek Hamšík. Okrem neho na Apeninskom polostrove dlhší čas pôsobil a dokonca hájil aj farby AC Milána jeho reprezentačný spoluhráč Juraj Kucka. „O Hamšíkovi zatiaľ reč nebola, no potešil ma spomínaný Juro Kucka. Ten po mojom prestupe uverejnil na svojom instagrame blahoželanie, a síce v zmysle, že je fajn, že po ňom bude v Miláne ďalšia slovenská stopa. A že mi drží palce,“ uzavrela s úsmevom debatu Mária Korenčiová.