Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Benjamínok FEHÉRVÁRY: Pred Dacjukom som sa netriasol. Užíval som si to

Slovenský hokejista Martin Fehérváry v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Talentovaný slovenský hokejista Martin Fehérváry má za sebou premiérový štart na seniorských MS. Pred pár dňami sme sa s ním v štúdiu TABLET.TV, najmä o svetovom šampionáte v Dánsku, porozprávali.

Bratislava 26. mája (Teraz.sk) – Slovenský obranca Martin Fehérváry patrí k najväčším hokejovým talentom spod Tatier za posledné roky. Ešte stále iba 18-ročný rodák z Bratislavy bol síce benjamínkom našej reprezentácie na nedávnych MS v Dánsku, no svojimi výkonmi neraz predčil aj skúsenejších mazákov. O svetovom šampionáte na severe Európy, doterajšej kariére, hokejových snoch, ale aj o blížiacom sa drafte NHL, sme sa s ním pred pár dňami porozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Slovenským hokejistom sa síce piaty rok po sebe nepodarilo postúpiť do štvrťfinále MS, no zisk 11-tich bodov v základnej skupine bol najvyšší od roku 2014. Takisto ich hra spĺňala omnoho prísnejšie kritéria ako v predchádzajúcich rokoch, čo malo do určitej miery „na svedomí“ aj predsezónne angažovanie kanadského trénera Craigha Ramsayho. „Vynikajúci kouč, obrovská osobnosť s bohatými skúsenosťami, čo bolo vidieť aj na jeho komunikácii s hráčmi. Je to pokojný typ človeka, ktorý vie, čo chce a svoj štýl sa snaží vštepiť každému jednému členovi kádra. Je vidieť, že má toho odtrénovaného dosť a vie, čo robí. Myslím si, že pre Slovensko bol veľmi dobrou voľbou, mne osobne vyhovoval po všetkých stránkach,“ rozhovoril sa Martin Fehérváry.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MARTINOM FEHÉRVÁRYM:



Na dánskom šampionáte sa do finále prebojovali švédski a švajčiarski hokejisti, pričom práve na úkor reprezentantov z krajiny Helvétskeho kríža sme vo štvrťfinále mohli figurovať my. Dopomohla by nám k tomu napríklad výhra v riadnom hracom čase nad Českom v prvom súboji na turnaji, od čoho nás delilo iba 9 sekúnd. „Aj ja zastávam názor, že práve to bola jedna z hlavných príčin našej štvrťfinálovej absencie. Namiesto troch bodov sme totiž získali iba jeden a v konečnom účtovaní nám práve tie dva chýbali na postup. Na druhej strane, body sme mohli získať aj v súbojoch so Švédskom či Švajčiarskom a tá naša pozícia v konečnej tabuľke základnej skupiny by vyzerala inak,“ pokračoval Fehérváry, ktorý si myslí, že so spoluhráčmi podali najlepší výkon v súboji so švédskou reprezentáciou, no výsledkovo ho potešili aj duely s Bieloruskom, Rakúskom i Francúzskom. „Len škoda tých Čechov,“ zdupľoval.

Fehy, ako znie Fehérváryho dlhoročná prezývka, štartoval na svojich premiérových MS na seniorskej úrovni, no v nedávnej minulosti absolvoval už viacero mládežníckych šampionátov. Najskôr dva do 18 a potom aj dva do 20 rokov. Zaujímavosťou je, že v takmer všetkých prípadoch patril v reprezentačných výberoch k najmladším a rovnaká pozícia mu patrila aj v Dánsku medzi zverencami Craigha Ramsayho. Vyhovuje mu to? „Ťažko povedať, skôr by som povedal, že už som si na to zvykol. Na druhej strane nepopieram, že som radšej, ak mám v tíme väčšie slovo, no nemám žiadny problém byť ani v tejto pozícii. Ako som už povedal, som na to viac-menej zvyknutý, keďže tak fungujem prakticky počas celej mojej doterajšej kariéry, a to či už na reprezentačnej alebo klubovej úrovni,“ zamyslel sa mladý obranca.

Fandí nováčikovi z Las Vegas


Na svetovom šampionáte nastúpil Martin aj proti takým hokejovým esám ako sú napríklad Pavel Dacjuk z Ruska, Čech Tomáš Plekanec či Švéd Mikael Backlund. Neroztriasli sa mu pred týmito hviezdnymi hráčmi kolená? „Ani nie, skôr som sa na zápasy s nimi tešil. Najväčšiu trému som mal pred prvým zápasom na šampionáte s Českom. Predsa len, bol to duel s našim dlhoročným rivalom, ktorý mal vo svojom kádri zopár zvučných mien,“ prezradil s odstupom času Fehérváry, ktorý na svetovom šampionáte odohral všetkých sedem duelov, v ktorých si pripísal na konto dva body za asistencie.



Tohtoročný draft NHL sa koná o necelý mesiac v Dallase a všetko nasvedčuje tomu, že bratislavský rodák by mohol „prísť na rad“ hneď v prvých kolách. Má Martin nejaké zákulisné informácie, ako by pri výbere najlepších klubov sveta mohlo v jeho prípade dopadnúť? „Komunikoval som s viacerými tímami, no v tejto chvíli je náročné posúdiť, ktorý z nich by ma mohol zobrať. Draft je skôr lotéria, ťažko pred ním niečo odhadovať alebo predpokladať. Ja len verím, že sa moje meno objaví čo najvyššie. Uvidíme, ako to napokon celé dopadne,“ zamyslel sa Martin Fehérváry, ktorý NHL celú sezónu aktívne sleduje, no žiadny obľúbený klub v tejto súťaži nemá. „Momentálne fandím tímu z Las Vegas, ktorý to ako nováčik dotiahol až do finále, čomu na začiatku ročníka asi nikto neveril,“ dodal obdivovateľ Ľubomíra Višňovského, Andreja Sekeru a Hampusa Lindholma.