Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Martin Kližan oslávil triumf z Petrohradu, na večeru si dal sushi

Martin Kližan drží trofej po zisku titulu na tenisovom turnaji ATP v ruskom Petrohrade Foto: TASR

Slovenská tenisová jednotka po zisku titulu na turnaji ATP v ruskom Petrohrade veľmi neoslavovala. V nasledujúcich dňoch bude Kližan oddychovať a zo zdravotných dôvodov vynechá turnaj v Kuala Lumpure.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Dva dni po zisku titulu na turnaji ATP v ruskom Petrohrade sa slovenský tenista Martin Kližan ukázal doma v Bratislave, žiadne stopy po veľkolepých oslavách však na ňom vidieť nebolo.

"Lebo ani žiadne neboli. Dal som si večer po finále sushi, to bola celá moja oslava," uviedol Kližan na utorňajšej tlačovej konferencii. Najbližších pár dní si zverenec Karola Kučeru dopraje voľno - turnaj v Kuala Lumpure sa rozhodol vynechať, pretože sa podľa vlastných slov necíti zdravotne v poriadku. Pocity, ktoré sa ho zmocnili po zdvihnutí víťaznej petrohradskej trofeje, však boli skvelé a aj s odstupom času v ňom stále rezonujú. "Pocity sú skutočne výborné, cítim sa skvele, že sa mi po ôsmich rokoch v profitenise podaril takýto úspech. Veľmi si to cením, aj keď trošku som po Petrohrade unavený a aj preto som sa odhlásil z turnaja v Kuala Lumpure. Zdravotne sa necítim príliš dobre," povedal Kližan, ktorý s víťazným pohárom absolvoval tradičné oslavy priamo na kurte. Neskôr ho však musel odovzdať organizátorom: "Tá trofej vážila aspoň 10 kilogramov. Bola to strašná bomba, pravá ruská oceľ. Domov som ju neniesol, lebo je to putovná trofej. Dostal som len takú menšiu repliku."

Dvadsaťtriročný Kližan si v nedeľňajšom finále v Petrohrade poradil s Talianom Fabiom Fogninim jasne v dvoch setoch 6:2 a 6:3, čím dosiahol svoj životný úspech. Na konto si pripísal prémiu 70.365 amerických dolárov a 250 bodov do svetového rebríčka Entry. V najnovšom vydaní rebríčka poskočil na 33. miesto, čo je jeho nové kariérne maximum. Pre slovenský mužský tenis vybojoval prvý singlový titul na okruhu ATP od februára 2004, keď Dominik Hrbatý triumfoval v Marseille.

Kližan si však nemyslí, že by momentálne hral v životnej forme: "Veľmi sa mi darí na harde, čo v minulosti nebývalo zvykom. Myslím, že v tomto ma pozitívne naštartovalo moje vystúpenie na US Open," dodal Kližan, pre ktorého bol najťažším súperom v Petrohrade domáci hráč Michail Južnyj. S ním zviedol v semifinále tvrdý trojsetový boj: "On bol nasadená jednotka a hrali sme napokon takmer štyri hodiny. Nonstop sa hrali dlhé výmeny, takže to bol veľmi náročný zápas. Pred finále s Fogninim už som mal takú formu, že som vedel, že nemôžem prehrať," sršalo sebavedomie z Kližana, ktorý do konca roka absolvuje ešte štyri turnaje - v Tokiu, Šanghaji, Valencii a Paríži. Recept na výkonnostný progres je v jeho prípade jasný: "Je za tým dlhoročná práca. Tenisu dávam každý deň to, čo by som mal dávať. Myslím, že sa to vyplatilo."