Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

O titule majstra sveta MX3 rozhodol tesný rozdiel, vyhral Gerčar

Rakúsky jazdec a víťaz prvej jazdy pretekov Matthias Walkner na motorke značky KTM na Majstrovstvách sveta FIM motokrosu kategórie MX3 v Šenkviciach v nedeľu 8. septembra 2013. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Z početnej zostavy slovenských jazdcov najlepšie skončil na 16. mieste Tomáš Šimko na KTM, o miesto za ním skončil Jakub Hruška na Suzuki.

Šenkvice 8. septembra (TASR) - Talianska pretekárka Chiara Fontanesiová a Slovinec Klemen Gerčar sa stali športovými hrdinami záverečného podujatia tohtoročnej motokrosovej sezóny v rámci MS FIM v triedach mužov MX3 a žien WMX v Šenkviciach, keď získali tituly majstrov sveta.

Keďže Fontanesiová obhájila titul už v prvej finálovej jazde, okolo 5-tisíc divákov bolo zvedavých, ako dopadne druhá finálová jazda mužov, v ktorej sa rozhodovali o novom svetovom šampiónovi medzi Gerčarom a Martinom Michekom z Českej republiky. Michek zaostal za Gerčarom len o niečo viac ako jednu sekundu a Slovinec sa tak tešil z titulu.

Český jazdec po pretekoch vyhlásil, že obaja adepti na prvenstvo išli na 120 percent. "Myslím, že diváci mali z toho zážitok a pre mňa to bol najkvalitnejší súboj v mojej kariére. Škoda, že to bol už rozlúčkový z touto triedou," vzdal uznanie aj súperoví český jazdec.

Ako uviedla generálna manažérka promotéra celého seriálu majstrovstiev sveta v motokrose tried MX3 a WMX Patrícia Maškarová, je rada, že záverečné podujatie zorganizovali v Šenkviciach. "Návštevnoť a v prvom rade dramatický finálový súboj mužov bol skutočným vyvrcholením nielen tejto sezóny, ale tiež samotnej triedy MX3, " vyjadrila svoje bezprostredné pocity po skončení šampionátu.

Fotogaléria z Majstrovstiev sveta FIM motokrosu v Šenkviciach



Z početnej zostavy slovenských jazdcov najlepšie skončil na 16. mieste Tomáš Šimko na KTM, o miesto za ním skončil Jakub Hruška na Suzuki. Z pohľadu jazdcov súťažiacich s licenciou Slovenskej motocyklovej federácie (SMF) prekvapil už 39-ročný český jazdec Martin Žerava na Suzuki, ktorý reprezentuje v tejto sezóne aj domáci šenkvický klub. V konkurencii 38 pretekárov si vyjazdil 23 bodov, čo mu vynieslo celkové 10. miesto v nedeľnom finále.

Prognózy o napínavom motokrosovom boji mužov o titul sa naplnili

V prvej zvíťazil minuloročný majster sveta Matthias Walkner z Rakúska na KTM pred Martinom Michekom z Českej republiky (KTM) a ďalším jazdcom z Čiech Františkom Smolom (KTM).

Už po štarte došlo ku kolízii niekoľkých jazdcov, v ktorej bol aj favorit na celkový titul Klemen Gerčár zo Slovinska a kandidát na víťazstvo v prvej finálovej jazde Francúz Florent Richier. Gerčárovi sa podarilo pokračovať v súťaži a 7. miestom vybojoval 14 bodov do konečného súčtu, keď najväčší jeho súper Michek zaostáva pred druhou finálovou jazdou o 5 bodov.
Muži:
1. jazda:
1. Matthias Walkner (Rak./KTM), 2. Martin Michek (ČR/KTM), 3. František Smola (ČR/KTM)
2. jazda: 1. Florent Richier (Fr./KTM), 2. Smola, 3. Christian Brockel (Nem./KTM)
Konečné poradie MS: 1. Klemen Gerčar (Slov./Honda), 2. Michek 347, 3. Walkner 321

Štart kategórie mužov MX3 na Majstrovstvách sveta FIM motokrosu v Šenkviciach v nedeľu 8. septembra 2013.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj