Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

Kandidáti na nových majstrov sveta v motokrose na dráhe neprekvapili

Na snímke slovenský jazdec Tomáš Šimko na motorke značky KTM. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Zo slovenských jazdcov v tréningu sa najlepšie umiestnil Tomáš Šimko na KTM.

Šenkvice 7. septembra (TASR) - Úvodné voľné a merané tréningy na poslednom podujatí tohtoročných majstrovstiev sveta v motokrose tried mužov MX3 a žien WMX v Šenkviciach nepriniesli mimoriadne prekvapenia. Vo finále v nedeľu sa očakávajú súboje od štartu až do cieľa. Bodové rozdiely kandidátov na celkový titul v prípade mužov sú veľmi tesné a tak favoriti si skôr strážili poradie na štarte. V popoludňajšom meranom tréningu bol najrýchlejší Talian Pier Filippo Brtuzzoni na Yamahe, pred favoritom na celkové víťazstvo Klemenom Gerčarom zo Slovinska na Honde a Christianom BROCKELOM z Nemecka na KTM. Ďalší kandidáti na celkový titul majstra sveta v triede MX3 si udržali poradie v prvej desiatke.

Zo slovenských jazdcov v tréningu sa najlepšie umiestnil Tomáš Šimko na KTM. Po problémoch so zraneniami nakoniec jeho jazda stačila na 15. miesto, keď lichotivé 6. miesto si v konkurencii 38 pretekárov z 12 krajín vyjazdil český jazdec s licenciou Slovenskej motocyklovej federácie Martin Žerava na Suzuki, ktorý v tejto sezóne reprezentuje aj šenkvický klub M-CROSS.

V ženskom meranom tréningu naopak líderka svetového poradia Chira Fontanesiová zajazdila celkovo piaty čas, keď ďalšie súperky v boji o titul skončili na prvých troch miestach v poradí ako prvá Natalie Kaneová z Írska, druhá Stephanie Laierová z Nemecka a tretia Meghan Rutledgeová z Austrálie. Slovenské jazdkyne Miriama Zavacká a Lea Idešicová uzatvárali v meranom tréningu celkové poradie. Staršia Zavacká z Popradu skončila na 22. a v premiére na svetovom šampionáte iba 15-ročná Idešicová z Dolnej Krupej pri Trnave bola na 23. mieste. Finálové jazdy začínajú na šenkvickom okruhu krátko po 12. hodine, po 17. hodine čaká tých najlepších dekorovanie na pódiu a vyhlásenie nových majstrov sveta v kategórii MX3 mužov a WMX žien pre rok 2013.