Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokejisti SR odštartujú prípravu so Švédmi, Nagy: Bude to ťažký zápas

Ladislav Nagy, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Tréner Craig Ramsay verí, že súboj so severanmi bude dobrý štart do mesačnej šnúry prípravných stretnutí a realizačnému tímu ukáže, ako na tom tím je.

Piešťany 3. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia odštartuje záverečnú prípravu na domáce majstrovstvá sveta štvrtkovým duelom so Švédskom (17.00 h) v Topoľčanoch. Tréner Craig Ramsay verí, že súboj so severanmi bude dobrý štart do mesačnej šnúry prípravných stretnutí a realizačnému tímu ukáže, ako na tom tím je.

Slováci si pred duelom rozložili kemp na zimnom štadióne v Piešťanoch, kde absolvovali sériu tréningov a prebehne tam aj štvrtkové predzápasové rozkorčuľovanie. Topoľčiansky ľad okúsia hráči až priamo v zápase. Švédi prišli na Slovensko s 20-tkou hráčov, z ktorých je päť legionárov. Tréner Rikard Grönborg okrem hokejistov z domácej SHL povolal aj štyroch hráčov z KHL (Philip Holm, Viktor Svedberg, Anton Lander a Dennis Rasmussen) a Malteho Strömwalla z fínskeho KooKoo. "Švédi sú na úvod prípravy ťažký súper. Neprišli sem síce v plnom zložení, ale aj tak majú kvalitný káder. Keď sme s nimi vlani hrali na šampionáte, potvrdili svoju obrovskú silu. Očakávame náročný duel, Švédi budú hrať rýchly a tvrdý hokej, musíme sa im v tom vyrovnať. Nie je však zlé hneď v úvode prípravy vedieť, ako na tom sme," tvrdí Ramsay.

Slovensko odohralo so Švédskom dokopy 37 zápasov, z toho sa desaťkrát tešilo z víťazstva, trikrát remizovalo a až 24 duelov prehralo. Skóre hovorí jasne v prospech úradujúcich majstrov sveta 123:84. Posledný vzájomný zápas odohrali Slováci so Švédmi vlani na MS v Kodani a po tesnom boji prehrali 3:4 po predĺžení. Predtým sa im v príprave na šampionát darilo podstatne menej, v Norrköpingu najprv podľahli "Tre Kronor" 3:6 a v Oskarshamne dokonca 1:7. "Bude to ťažký zápas. Minulý rok sme boli vo Švédsku a prehrali sme 1:7. Sem prišli mladí chlapci, ako im dali šancu aj vlani. Bude to náročné, budú dobre korčuľovať, budú technickí a musíme sa na nich poriadne pripraviť," povedal jeden z najskúsenejších hráčov v slovenskom kádri Ladislav Nagy. Slováci sa z výhry nad týmto súperom tešili naposledy v apríli 2015 v Bratislave, kde triumfovali 3:1. "Švédi sem prišli s mladším tímom, ktorý sa bude o dosť líšiť oproti tomu, ktorý sa predstaví na MS. To ale platí aj o nás. Určite to bude cenná skúsenosť, silný test na začiatku prípravy," povedal Šatan.

Generálneho manažéra potešilo, že reprezentácia zavíta do jeho rodného mesta. "Nepamätám si, že by sa v Topoľčanoch hral medzinárodný zápas. Myslím si, že pre mesto to bude zaujímavé. Škoda, že štadión nemá dvojnásobnú kapacitu, určite by bolo aj v tom prípade vypredané. Všetci hráči sa na to tešia, tým, že je to malý štadión a tribúny sú relatívne blízko, tak atmosféru bude na ľade cítiť," uviedol.

V slovenskom kádri figuruje najviac hráčov z KHL, z deviatich až šiesti prišli zo Slovana Bratislava. Síce sa im sezóna skončila už dávno, no v uplynulých týždňoch poctivo trénovali na ľade a chystali sa na reprezentáciu. Najvyššia česká súťaž dodala osem hráčov, z domácej Tipsport Ligy sú brankár Andrej Košarišťan (Nové Zámky), obranca Martin Chovan (Detva), útočníci Ladislav Nagy (Košice) a Radovan Puliš (Detva). Zadák Martin Štajnoch pôsobí v Red Bulle Salzburg v EBEL a brankár Denis Godla, ktorý sa k tímu pripojil v stredu, z fínskej Kalpy Kuopio. "Som rád, že som tu. Pozrel som si už nejakú dovolenku, ale nič som ešte nemal isté, takže nebol problém prísť. Keď už som tu, tak si to chcem užiť, aj keď to bude veľký súboj o brankársky post," povedal Godla.

V nominácii nie sú žiadni nováčikovia, no prvýkrát v tejto sezóne sa v národnom tíme predstavia napríklad obranca Peter Trška či útočníci Tomáš Mikúš a Dávid Gríger. "Je to super pocit, som veľmi rád, že som tu. Prišiel som trénerom ukázať, čo je vo mne a pobiť sa o miesto v tíme. Na Švédov bude platiť jedine rýchlosť a poctivá hra zozadu. Sú veľmi rýchli a šikovní, musíme s nimi dobre korčuľovať," povedal útočník Karlových Varov Gríger.

Štvrtkovým duelom so Švédskom odštartujú Slováci mesačnú šnúru prípravných stretnutí. Následne ich preveria Nemci v dvojzápase v Garmisch-Partenkirchene a Kaufbeurene (11. a 13. apríla), Rakúšania v dvojzápase v Salzburgu a Innsbrucku (19. a 20. apríla), Česi v dvojzápase v Trenčíne a Nitre (26. a 27. apríla) a Veľká Británia v Poprade (4. mája). Generálkou na domáce MS bude súboj s Nórmi v Michalovciach (7. mája).

Káder SR pred zápasom so Švédskom:

Brankári: Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, štarty v reprezentácii/góly: 3/0), Július Hudáček (Spartak Moskva, Rus./KHL, 42/0), Denis Godla (Kalpa Kuopio/Fín., 7/0)

obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 48/5), Mário Grman (Slovan Bratislava, KHL, 16/0), Martin Chovan (HC 07 Detva, 7/1), Adam Jánošík (Slovan Bratislava, KHL, 61/3), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR, 11/0), Michal Sersen (Slovan Bratislava, KHL, 114/9), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg, Rak/EBEL, 22/0), Peter Trška (Vítkovice, ČR, 19/0)

útočníci: Martin Bakoš (HK Soči, Rus./KHL, 59/12), Dávid Buc (Slovan Bratislava, KHL, 26/2), Lukáš Cingel (Mountfield HK, ČR, 51/4), Dávid Gríger (Karlovy Vary, ČR, 1/1), Andrej Kudrna (Sparta Praha, ČR, 52/12), Adam Liška (Slovan Bratislava, KHL, 2/0), Tomáš Mikúš (Karlovy Vary, ČR, 1/0), Ladislav Nagy (HC Košice, 108/33), Matej Paulovič (Mountfield HK, ČR, 18/3), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 10/4), Matúš Sukeľ (Slovan Bratislava, KHL, 14/0), Radoslav Tybor (Vítkovice, ČR, 41/4)

Realizačný tím:

Generálny manažér: Miroslav Šatan
Manažérka: Zuzana Chrenková
Hlavný tréner: Craig Ramsay
Asistent trénera: Róbert Petrovický
Asistent trénera: Michal Handzuš
Tréner brankárov: Ján Lašák
Video analytik: Igor Andrejkovič
Kondičný tréner: Róbert Bereš
Lekár: Pavol Lauko
Fyzioterapeut: Vladimír Čavojec
Fyzioterapeut: Andrej Foltýn
Výstrojový manažér: Rastislav Ladecký
Výstrojový manažér: Ľuboš Ondrejka
Média manažér: Peter Jánošík

Nominácia Švédska na zápas so SR:

Brankári: Jhonas Enroth (Örebro HK), Samuel Ersson (Västeras IK)

Obrancovia: Simon Bertilsson (Brynäs IF), Jonathan Andersson, Linus Arnesson (obaja Örebro HK), Lukas Bengtsson (Linköping HC), Philip Holm (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL, Viktor Svedberg (Barys Astana, Kaz./KHL)

Útočníci: Linus Sandin, Ted Brithén, Leon Bristedt, Daniel Zaar, Lucas Elvenes (všetci Rögle BK), Joel Kellman, Jesper Boqvist (obaja Brynäs IF), Adam Brodecki (Linköping HC), Christopher Mastomäki (Örebro HK), Malte Strömwall (KooKoo, Fín.), Anton Lander (AK Bars Kazaň, Rus./KHL), Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogorsk, Rus./KHL)