Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

I. Nemeček bude v exekutíve IIHF kandidovať na miesto J. Širokého

Igor Nemeček a Juraj Široký Foto: TASR/Martin Bauman

Na kongrese sa tiež preberala olympiáda v Soči a účasť hráčov NHL na nej.

Tokio 25. septembra (TASR) - Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel otvoril v utorok v Japonsku polročný kongres IIHF ako predohru volebnému kongresu, na ktorom bude do najvyšších orgánov kandidovať aj Igor Nemeček. Podľa www.hockeyslovakia.sk sa šéf slovenského hokeja uchádza o miesto v exekutíve svetovej organizácie, kde by bol v prípade zvolenia nasledovníkom Juraja Širokého. Generálny kongres sa začne v stredu a delegáti členských krajín budú voliť komplet nové vedenie svetového hokeja.

Fasel v úvode svojho prejavu upozornil delegátov zo 72 členských krajín na dôležitosť a významnosť generálneho kongresu. "Je nevyhnutné zdôrazniť, že toto je najvyšší legislatívny orgán našej federácie. Tu budeme diskutovať a možno aj zmeníme niektoré štatúty a zákony. Toto sa deje len raz za štyri roky," uviedol Fasel a zároveň upozornil, že kongres IIHF sa prvýkrát uskutočňuje v Ázii.

"Je taktiež veľmi dôležité zdôrazniť, že generálny kongres je príležitosť, kde sa moc delí medzi 72 členských federácii. Ste to vy, kto robí rozhodnutia a vy, kto volíte zástupcov. Im odovzdávate svoj mandát o rozhodovaní až do roku 2016," dodal.

Šéf IIHF René Fasel.
Foto: TASR/Martin Baumann

Fasel verí, že v Soči budú hrať najlepší hokejisti sveta


Švajčiarsky funkcionár sa nevyhol ani otázke zimných olympijských hier (ZOH) 2014 v ruskom Soči. "Po mojom zvolení v roku 1994 sme mali štyrikrát po sebe na ZOH najlepších z najlepších. Ohľadom Soči 2004 zostávam optimistický. NHL a hráčska asociácia v súčasnosti rokujú o novej kolektívnej zmluve. Pred tým, ako sa na nej dohodnú, nebudeme môcť predpovedať mieru účasti hráčov z NHL na ZOH. Vieme však, že hráči chcú hrať," cituje Faselove slová portál iihf.com.

Fasel využil kongres v Tokiu, aby pochválil organizátorov svetového šampionátu v roku 2012. "Fínska časť turnaja vygenerovala príjem na úrovni 27 miliónov eur, celkové náklady sa pohybovali okolo 19 miliónov eur. Čistý zisk pre Fínsky zväz ľadového hokeja dosiahol sumu približne osem miliónov eur. Akonáhle to bolo zaúčtované, zväz rozhodol o prerozdelení finančných prostriedkov. Deväťdesiat percent zisku poputuje do mládežníckeho hokeja, 10 percent poslúži na dofinancovanie projektov súvisiacich s infraštruktúrou - vývojové centrum Vierumäki a ďalšie regionálne fondy. Časť z tých 90 percent sa použije na zamestnanie 25 skúsených trénerov, ktorí budú pracovať na zlepšení základných hokejových zručností v kluboch v priebehu nasledujúcich 10 rokov," uzavrel Fasel.