Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Nečakanou víťazkou ankety Lyžiar roka sa stala Petra Vlhová

Petra Vlhová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Iba 16-ročná Petra Vlhová zdolala až o 19 bodov Veroniku Zuzulovú a tretie miesto obsadila Alena Procházková.

Horný Smokovec 4. mája (TASR) - Výročná anketa Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) - Lyžiar roka sa v piatok v Hornom Smokovci skončila nečakanou korunováciou len 16-ročnej zjazdárky Petry Vlhovej. Víťazka slalomu na zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku v hlasovaní novinárov a funkcionárov presvedčivo až o 19 bodov zdolala Veroniku Zuzulovú, za ktorou stálo 4. miesto v konečnom hodnotení Svetového pohára v slalome a celkový triumf v hodnotení rovnakej disciplíny v Európskom pohári. Na treťom mieste skončila so ziskom 36 bodov bežkyňa na lyžiach Alena Procházková.

Vyhlásenie poznačila neúčasť viacerých ocenených športovcov - niektorí sa ospravedlnili zo súkromných dôvodov, no rodičia dvoch z nich - Zuzulovej a šiesteho Adama Žampu vedenie SLA listom vo štvrtok informovali, že podujatie mienia bojkotovať. Chýbala aj Vlhová, ktorá bola v čase vyhlasovania na týždennom školskom zájazde v Londýne. Jej trénera Ivana Iľanovského správa o víťazstve svojej zverenky šokovala. "Čože, Petra vyhrala? Veď Veronika mala nesporne lepšie výsledky a bol som neochvejne presvedčený o tom, že anketu musí vyhrať Zuzulová. Čo by som ja dal za to, aby sme s Petrou dosiahli také výsledky, ako mala Veronika v uplynulej sezóne," netajil prekvapenie v rozhovore pre TASR Vlhovej kouč.

Vlhová sa v histórii ankety stala ôsmym menom na zozname víťazov, ktorý sa začal písať v roku 1994 úspechom Alžbety Havrančíkovej a na ktorom sa najčastejšie - až šesťkrát - objavilo meno ďalšieho bežca Ivana Bátoryho. Vo všeobecnosti sa pritom očakávalo piate víťazstvo Zuzulovej, ktorej výborne vyšiel najmä záver sezóny v SP a v slovinskej Kranjskej Gore, švédskom Aare a rakúskom Schladmingu sa prebojovala až na stupeň víťazov. Vo švédskom stredisku jej pritom premiérové prvenstvo v kariére ušlo len o jedinú stotinu. Vlani Zuzulová v ankete triumfovala so súčtom vyšším o jeden bod ako mala v piatok Vlhová, hoci nemala až takú úspešnú sezónu ako teraz. Najväčším úspechom tretej Procházkovej v sezóne bolo 10. miesto v šprinte voľnou technikou SP v poľskej Szklarskej Porebe.

SLA počas slávnostného večera udelila aj viacero ocenení. Cenu Fair play získala zjazdárka Lea Gernáthová, ktorá sa v marcových pretekoch Slovenského pohára priznala k vynechaniu bránky, hoci rozhodcovia si to nevšimli a v cieli ju klasifikovali na druhom mieste. Za dlhoročnú prácu a rozvoj lyžovania odmenili Michala Mlynára, Michala Šoltýsa, Ivana Petroviča, Ondreja Brúzika, Júliusa Luptáka a Jána Ilavského, diplom I. sptupňa Vzorný tréner získal František Novodomec, ktorý vo funkcii trénera v bežeckom lyžovaní pôsobí od roku 1981 /31 rokov/. Cenu za dlhoročnú reprezentáciu a dosiahnuté výsledky dostal Jaroslav Babušiak mladší, účastník dvoch ZOH, dlhoročná jednotka slovenského mužského lyžovania a na minuloročných majstrovstvách sveta 19. v kombinácii. Ocenenie In memoriam udelila SLA Milanovi Jurečkovi. Bývalý pretekár lyžiarskeho klubu Opalisko Závažná Poruba, reprezentačný tréner SR a predseda klubu tragicky zahynul 20. júna 2010 vo veku 30 rokov.

Janka Gantnerová, prezidentka SLA, posudzuje uplynulú sezónu z nadhladu. "Je veľmi dobré nájsť si čas na hodnotenie toho, čo máme za sebou a naštartovať sa po analýze do ďalšej etapy. Preto som veľmi rada, že pri hodnotení sezóny môžeme zaarchívovať niektoré úspechy. V prvom rade treba vypichnúť výsledky Veroniky Zuzulovej v seriáli Svetového pohára, alebo bežkyne Aleny Procházkovej, či v akrobatickom lyžovaní Natálie Šlepeckej. Za hviezdičku považujem zlato Petry Vlhovej na 1. ZOH v Innsbrucku v slalome, čo len potvrdzuje, že únik mladých športovcov nie je až taký tragický, ako ho vnímame."

Janka Gantnerová upresnila aj spôsob hlasovania pri ankete, ktorú by bolo možné spochybniť. "Boli nominovaní športovci na základe výsledkov, 17 navrhovaných, k nim každý prideľoval body od piatich až k jednému. Že vyhrala Peťa Vlhová je práve to, čo by som chcela zdôrazniť. Pre nás je vynikajúce, že máme takých športovcov ako je Veronika Zuzulová, Alena Procházková, Martin Bajčičák, a nesmieme zabudnúť, že pôsobia na mladých ako veľká motivácia. Vlhová má zlato z mládežníckej olympiády, čo sa príliš nevníma a na verejnosti nehodnotí, no pri vnímaní športovej diplomacie ako je MOV sa takýto úspech vyzdvihuje veľmi vysoko. V športe sa majú vyhľadávať nielen talenty, ale aj chuť čestne súťažiť, čo si myslím, že je to civilizačný problém, ktorý zasahuje celý svet."

Prezidentovi SZB Jánovi Hyžovi k plnej spokojnosti chýbalo jediné. "Môžeme byť prevažne spokojní, trochu nám chýbala čerešnička na torte v podobe medaily na majstrovstvách sveta, boli sme blízko aj k splneniu tohto cieľa, no bohužial, nepodarilo sa. Sme však optimisti a veríme, že o rok sa budeme tešiť aj z medaily."

Výsledky hlasovania v ankete Lyžiar roka 2012 (24 hlasujúcich):
1. Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie) - 92
2. Veronika Zuzulová (zjazdové lyžovanie) - 73
3. Alena Procházková (beh na lyžiach) - 36
4. Martin Bajčičák (beh na lyžiach) - 28
5. Barbara Kantorová (zjazdové lyžovanie) - 19
6. Adam Žampa (zjazdové lyžovanie) - 16
7. Barbora Klementová (beh na lyžiach) - 15
8. Natália Šlepecká (akrobatické lyžovanie) - 14
9. Henrieta Farkašová (zjazdové lyžovanie zdr. post.) - 14
10. Peter Mlynár (beh na lyžiach) - 12 Prehľad víťazných ocenení Lyžiara roka:
2012 - Petra Vlhová - zjazdové lyžovanie
2011 - Veronika Zuzulová - zjazdové lyžovanie
2010 - Alena Procházková - beh na lyžiach
2009 - anketa sa neuskutočnila
2008 - anketa sa neuskutočnila
2007 - Veronika Zuzulová
2006 - Radoslav Židek - snoubording
2005 - Martin Bajčičák - beh na lyžiach
2004 - Veronika Zuzulová
2003 - Ivan Bátory - beh na lyžiach
2002 - Veronika Zuzulová
2001 - Ivan Bátory
2000 - Ivan Bátory
1999 - Ivan Bátory
1998 - Jaroslava Bukvajová - beh na lyžiach
1997 - Ivan Bátory
1996 - Martin Bajčičák
1995 - Ivan Bátory
1994 - Alžbeta Havrančíková beh na lyžiach