Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Nemci chcú vygumovať Ronalda a zvládnuť prekážku menom Portugalsko

Cristiano Ronaldo Foto: TASR/AP

Tréner Nemcov, ktorí patria medzi najhorúcejších favoritov na prvenstvo, má však menší hlavybôľ, ktorých hráčov a ako proti zakončovateľovi postaviť do obrany.

Ľvov 8. júna (TASR) - Nemecký "nationalelf" sa hotuje pred svojím sobotňajším otváracím zápasom na futbalovom EURO 2012 najmä na ťažkotonážneho kanoniera v portugalskom drese Cristiana Ronalda. Ak ho ustrážime, potom bude v ukrajinskom Ľvove cesta otvorená k víťaznému vstupu na šampionáte, vravia členovia družiny Joachima Löwa.

Tréner Nemcov, ktorí patria medzi najhorúcejších favoritov na prvenstvo, má však menší hlavybôľ, ktorých hráčov a ako proti zakončovateľovi postaviť do obrany. Holger Badstuber sa zdá byť istý na poste stopéra, otáznikom naďalej zostáva, koho umiestniť k nemu. Adeptmi sú uzdravený Per Mertesacker, alebo Jerome Boateng, ktorý sa však môže presunúť aj na kraj obrany. Kto však bude hrať na strane Ronalda, je hlavný rébus. Pracovitý a húževnatý kapitán Philipp Lahm sa núkal ako najbližšia možnosť, keďže v klube hráva napravo. Ronalda "zvládol" aj v semifinále Ligy majstrov, kde Lahmov Bayern vyradil Real Madrid. No Löw ho chce ponechať na tradičnejšej "reprezentačnej" ľavej strane, aby mohol vypomáhať viac aj pri útokoch.

"Rozhodnutie už padlo. Philippova hra na ľavej strane je veľmi osožná pre náš tím. Napokon, hral na tejto pozícii aj posledné dva roky," odôvodnil Löw. Tým pádom sa do popredia dostávajú k dôležitej misii buď Boateng alebo medzinárodne nie príliš "obitý" Lars Bender iba so šiestimi reprezentačnými štartmi. "Na tréningoch sa ukazoval v tejto úlohe vo veľmi dobrom svetle. Musím si to ešte premyslieť, kým prijmem konečné rozhodnutie," vykreslil svoje úvahy Löw.

Ronaldo je výstrahou pre všetkých, v tejto sezóne zaznamenal na klubovej úrovni 60 gólov vo všetkých súťažiach. "Portugalčanom nefunguje hra, keď sa necítia byť v pohode. Musíme Ronaldovi pokaziť jeho radosť z hry tým, že budeme k nemu pristupovať blízko a nedáme mu priestor," radil nahlas spoluhráč z Realu Madrid Sami Khedira.

Foto: TASR/AP
Možno sa však duel nebude rozhodovať v udržaní Ronalda na uzde, ale na úplne opačnej strane ihriska. Portugalčania totiž zďaleka neexcelujú vzadu, tak ako v ofenzíve. Už kvalifikácia ukázala značné diery v konzistencii defenzívnej hry a vypuklo sa zviditeľnili problémy aj v nedávnom prípravnom dueli proti Turecku, ktorý Luzitáni prehrali 1:3 na vlastnom ihrisku v Lisabone. Problémy Nepríjemnej facke od Turkov predchádzala bezgólová remíza s Macedónskom, ktorá tiež nepridala na nálade fanúšikov. Predšampionátová futbalová horúčka bola rozvracaná v krajine, ktorú sužuje signifikantným spôsobom svetová hospodárska kríza, aj mediálnymi správami o drahých autách, ktoré portugalské hviezdy vlastnia. "Tento tím je zomknutý voči akejkoľvek kritike a urobí nás to iba silnejšími. Veľa vecí sa popísalo o autách, ktoré vlastníme i o peniazoch, ktoré zarábame. Nedáva to žiadny zmysel, ľudia to čítajú, cítia sa frustrovaní, pritom sme len úprimní. Keď zdoláme Nemecko, ukončíme všetky tieto nepotrebné reči," reagoval na kauzu brankár Eduardo.

Na posledných dvoch veľkých turnajoch sa tešili v konfrontácii vždy Nemci, pred 4 rokmi v Bazileji na EURO 2008 vyhrali 3:2 a v bronzovom zápase na MS 2006 v Stuttgarte triumfovali 3:1. Vysoká nemecká gólová produkcia je v poslednom čase už takmer pravidlom, v 9 z posledných 16 medzištátnych duelov skórovali "Jogiho" chlapci 3 a viackrát.



B-skupina, Ľvov, 9. júna, 20.30 SELČ:

Nemecko - Portugalsko

predpokladané zostavy:


Nemecko: Neuer - Boateng, Badstuber, Mertesacker, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Özil, Podolski - Klose

tréner: Joachim Löw

Portugalsko: Patricio - Coentrao, Bruno Alves, Pepe, Pereira - Moutinho, Meireles, Veloso - Nani, Postiga, Ronaldo

tréner: Paulo Bento

rozhodca: Stephane Lannoy (Fr.)