Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Nemcom pomohol expresný gól, Deschamps pochválil ich výkon

Nemec Niclas Fullkrug bojuje o loptu s Francúzom Dayotom Upamecanom počas medzinárodného priateľského futbalového zápasu medzi Francúzskom a Nemeckom na štadióne Groupama v Decines neďaleko Lyonu v strednom Francúzsku, v sobotu 23. marca 2024. Foto: TASR/AP

Pre Nemecko to bola druhá výhra nad Francúzskom po sebe, ale len tretia z posledných jedenástich duelov celkovo.

Lyon 24. marca (TASR) - V sobotňajšom programe prípravných zápasov pred EURO sa okrem rakúskych futbalistov postarali o expresný gól aj ich severní susedia a rovnako ako zverencom trénera Ralfa Rangnicka na bratislavskom NFŠ aj Nemcom pomohol k triumfu 2:0 na ihrisku súpera. Tím Juliana Nagelsmanna ho dosiahol v prestížnom šlágri na pôde úradujúcich vicemajstrov sveta v Lyone.

Rakúšania sa v Bratislave ujali vedenia už po šiestich sekundách a Christoph Baumgartner dosiahol najrýchlejší gól v medzištátnom zápase v histórii. Nemci potrebovali len o sekundu viac. Gólový účet v reprezentácii si otvoril Florian Wirtz, ktorý skóroval strelou z diaľky pod brvno po prihrávke Toniho Kroosa. "Nemyslím si, že si niekto uvedomil, čo sa deje. Všetci sme boli prekvapení, ale mali sme aj veľkú radosť. Zápas nemôžete odštartovať lepšie," povedal pre televíziu ZDF a zároveň priznal, že podobné otvorenia nacvičovali v príprave: "Ale aby sa to podarilo takto dobre, je naozaj skvelé." Pre ofenzívneho stredopoliara Leverkusenu to bol premiérový gól v najcennejšom drese, v ktorom odohral pätnásty duel.

V ďalšom priebehu prvého polčasu domáci dostali súpera pod tlak, Marcus Thuram ani Kylian Mbappe však svoje šance nepremenili. Nemci udreli druhýkrát v úvode druhého dejstva a opäť v tom mal prsty Wirtz, ktorý našiel výborným pasom za obranu Jamala Musialu, ten obišiel brankára a naservíroval loptu pred bránku voľnému Kaiovi Havertzovi.

Pre Nemecko to bola druhá výhra nad Francúzskom po sebe, ale len tretia z posledných jedenástich duelov celkovo. Tím Juliana Nagelsmanna si čiastočne napravil chuť po prehrách s Tureckom (2:3) a Rakúskom (0:2) pred záverečnou prípravou na domáci európsky šampionát. "Pre nás to bol veľmi dôležitý krok dopredu. Bolo nám jasné, že pred ME máme posledné príležitosti nabrať sebadôveru a dnes sme sa tej šance chopili naplno," povedal Kroos, ktorý odohral svoj prvý duel v národnom drese po takmer troch rokoch. Reprezentačnú kariéru si obnovil práve kvôli domácim ME a odštartoval ju výborne, keď pri bleskovom góle prihral Wirtzovi.

Nagelsmann spravil aj ďalšie zmeny v kádri a pred šampionátom dal šancu aj nováčikom a menej skúseným reprezentantom. Premiéru a rovno v základe si odkrútil Maximilian Mittelstädt, z lavičky debutovali jeho spoluhráči zo Stuttgartu Deniz Undav a Waldemar Anton a Robert Andrich z Bayeru Leverkusen si pripísal druhý štart v národnom drese. "Otázne bolo, či zmeny dokážu takto skoro priniesť ovocie. Mali sme vážne dobrý tréningový týždeň, no to často počujete a na ihrisku to nefunguje. Ale dnes sme to dokázali preniesť do zápasu," pochvaľoval si Kroos.

Spokojnosť netajil ani Nagelsmann: "Musím zložiť kompliment celému tímu. Bol to dobrý a veľmi dôležitý štart. Som veľmi spokojný aj s tým, že všetci hráči odovzdali maximum. Tento zápas nás nakopne a pred šampionátom sme na dobrej ceste."

Silu a výkon súper uznal aj jeho náprotivok Didier Deschamps, ktorého mohlo mrzieť, že svoj 150. zápas na lavičke Francúzska neoslávil víťazstvom. "Nedokázali sme sa prispôsobiť úrovni nášho súpera. Hrali veľmi agresívne, koncentrovane a odohrali veľmi dobrý zápas," pochválil Nemecko. Päťdesiatpäťročný tréner po zápase nechcel kritizovať jednotlivcov a na otázku novinárov odvetil, že "zlyhali všetci". Pred utorňajším duelom s Čile v Marseille očakáva zlepšenie i keď si uvedomuje, že viacero hráčov je unavených.

Deschampsovi zverenci prehrali od neúspechu vo finále MS 2022 len dva zápasy a oba proti Nemcom. Okrem soboty im podľahli 1:2 aj v septembri 2023. Na ME ich v skupine čakajú Holandsko, Rakúsko a víťaz baráže medzi Walesom a Poľskom. "Máme ťažkú skupinu. Vieme, čo potrebujeme, ale dnes sme to nedokázali naplniť," dodal tréner.