Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Nemecký cyklista Schumacher sa po rokoch priznal k dopingu

Stefan Schumacher Foto: TASR/AP

"Doping je súčasťou každodenného života ako tanier cestovín po tréningu," vyhlásil víťaz dvoch etáp na Tour de France 2008.

Berlín 29. marca (TASR) - Medzi cyklistov, ktorí sa s odstupom času priznali k užívaniu dopingu, najnovšie pribudol Nemec Stefan Schumacher. Informovala o tom agentúra dpa.

Bronzový medailista z majstrovstiev sveta 2007 v Stuttgarte a súčasne víťaz dvoch etáp na Tour de France 2008 sa priznal päť rokov po odovzdaných pozitívnych testoch na krvný doping.

"Užíval som EPO, rastové hormóny a kortikosteroidy. Bol som súčasťou systému, na čo nie som hrdý, ale je to tak,"
prezradil 31-ročný Schumacher pre týždeník Der Spiegel. Pristihli ho pri dopingu v júni 2008 práve pri Tour a spätne sa zistilo, že podvádzal aj počas OH 2008 v Pekingu. V tom čase bol lídrom stajne Gerolsteiner.

"Doping je súčasťou každodenného života ako tanier cestovín po tréningu," prirovnal. Dlhé roky pritom užívanie zakázaných substancií popieral. Pôvodne dvojročný trest z februára 2009 mu skrátili na niekoľko mesiacov a po vypršaní sa k profesionálnej cyklistike vrátil. Bol členom kontinentálnych tímov Miche a Christina Watches-Onfone.