Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Chárov gól a ani Tatarova asistencia k výhram ich tímov nepomohli

Na archívnej snímke Zdeno Chára. Foto: TASR/AP

Viac dôvodov na radosť mal Erik Černák. Síce nebodoval, ale jeho Tampa Bay zvíťazila v Toronte 7:3.

New York 11. októbra (TASR) - Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára skóroval v noci na piatok v hokejovej NHL pri prehre jeho "medveďov" na ľade Colorada Avalanche 2:4. V bránke hostí chytal Jaroslav Halák a pripísal si 32 zákrokov. Útočník Montrealu Tomáš Tatar si pripísal asistenciu, Canadiens však doma prehrali s Detroitom Red Wings 2:4.

Tatar asistoval v 25. minúte Maxovi Domimu pri vyrovnávajúcom góle na 2:2. Puk sa po strele obrancu Jeffa Petryho v presilovej hre odrazil od zadného mantinelu do bránkoviska, kde ho Tatar s Domim "upratali" za chrbát Jonathana Berbiera. Slovenský útočník zaznamenal druhú asistenciu a tretí bod v sezóne. V zápase proti svojmu bývalému tímu bol na ľade 16 a pol minúty, brankára súpera ohrozil štyrmi strelami, no pripísal si aj dve "mínusky." Víťazný gól Detroitu strelil v závere druhej časti kanonier Anthony Mantha a dosiahol šiesty zásah v sezóne. "Hráme výborný hokej. Sme rýchli, s pukom trávime veľa času v útočnej zóne. Musíme takto pokračovať," povedal Mantha. Red Wings ukončili deväťzápasovú sériu prehier s Montrealom, nad Canadiens vyhrali prvýkrát od 21. marca 2017. Montreal prehral tretí z úvodných štyroch duelov v novom ročníku profiligy.

Trpkú noc zažili Chára s Halákom. Štyridsaťdvaročný slovenský obranca zvýšil v 16. minúte strelou od modrej čiary na 2:0 pre Boston, zvyšok stretnutia však patril "lavínam", ktoré sú zatiaľ stopercentné a vyhrali úvodné tri zápasy. Kapitán "medveďov" zaznamenal prvý kanadský bod v sezóne a bol to jeho 201. gól v základnej časti. Boston po troch úspechoch stratil prvé body v sezóne a nepodarilo sa mu prvýkrát v históriu začať sezónu štyrmi víťazstvami na ľade súperov. "Bojovali sme, ale v tejto aréne sa hrá ťažko. Myslím, že sme po väčšinu zápasu hrali dobre, no je to smutný záver štvorzápasového tripu, keďže sme viedli o dva góly. Musíme to však hodiť za hlavu, zobrať si z toho pozitíva a sústrediť sa na sobotu," povedal Halák pre klubový web Bostonu.

Výraznou mierou sa o úspech Colorada zaslúžil brankár Philipp Grubauer, ktorý zlikvidoval 39 striel Bruins. Víťazný gól Avalanche strelil sedem minút pred treťou sirénou po nádhernej individuálnej akcii Andre Burakovsky a bol to jeho prvý zásah v drese "lavín." Triumf domácich poistil do prázdnej bránky Gabriel Landeskog. Chára odohral 20:55 minúty, na konte mal okrem gólu dva hity a dve strely.

Viac dôvodov na radosť mal Erik Černák. Síce nebodoval, ale jeho Tampa Bay zvíťazila v Toronte nad Maple Leafs 7:3, domáci prehrali tretíkrát za sebou. Sedem z desiatich gólov padlo v prvej tretine, ktorú "blesky" vyhrali 4:3. V ďalších minútach už skórovali len Lightning. Dvoma gólmi a asistenciou sa v sezónnom debute blysol Brayden Point, ktorý v lete absolvoval operáciu boku a vynechal tri úvodné zápasy. "Hrať vo formácii s dvoma superhviezdami Stevenom Stamkosom a Nikitom Kučerovom mi návrat uľahčilo. Celý tím perfektne korčuľoval a to bol kľúč k úspechu," povedal Point pre nhl.com. Prvý útok Tampy nazbieral spolu 11 bodov, Kučerov mal bilancou 2+2, Stamkos 1+3 a Point 2+1. Černák bol na ľade 18 minút a 46 sekúnd, zaznamenal päť bodyčekov a tri strely.

Rovnako tretiu prehru v sérii utrpel aj Washington s Richardom Pánikom v zostave. V noci na piatok nestačili Capitals na domáci Nashville 5:6. Slovenský krídelník sa bodovo nepresadil. Capitals viedli po dvoch tretinách 4:2, ale nezvládli poslednú dvadsaťminútovku. Domáci vyrovnali na 4:4 a hoci T.J. Oshie dostal ešte raz Washington do vedenia, napokon odchádzali hráči z hlavného mesta USA domov smutní. Nashville totiž na prelome 55. a 56. minúty gólmi Nicka Bonina a Mattiasa Ekholma v priebehu 28 sekúnd otočil na 6:5. "Ukázali sme, že sme odolní a nezložili sme sa za nepriaznivého stavu," uviedol autor dvoch gólov Predators Ryan Johansen. Dva zásahy zaznamenal aj kapitán Washingtonu Alex Ovečkin, jeho spoluhráč Nicklas Bäckström odohral svoj 900. zápas v kariére. Pánik za 11:50 minúty na ľade zaznamenal jeden hit.

Z dvoch bodov sa netešil ani Andrej Sekera, keď s Dallasom podľahli na vlastnom ľade Calgary 2:3 po nájazdoch. Stars sa v úvode sezóny nedarí, keď z piatich zápasoch prehrali štyri. V súboji s Flames stratili v tretej tretine dvojgólové vedenie. V predĺžení mohol rozhodnúť Alexander Radulov, ale z trestného strieľania neprekonal českého brankára Davida Ritticha. V nájazdoch dal rozhodujúci gól Johnny Gaudreau. Sekera bol tretí najvyťaženejší hráč Dallasu, keď na ľade bez jednej sekundy strávil 24 minút. Súperovho brankára ohrozil jednou strelou.

V samostatných nájazdoch sa tešil z víťazstva Edmonton s Tomášom Jurčom. "Olejári" vyhrali na ľade New Jersey 4:3, Jurčo si pripísal iba dvojminútový trest. Kanadský tím potvrdil výborný vstup do sezóny, keď vyhral všetky štyri zápasy. Podobný kúsok sa Edmontonu podaril naposledy v sezóne 2008-09.

Skvelý návrat do tímu San Jose zažil veterán Patrick Marleau, ktorý dvomi gólmi prispel k víťazstvu Sharks na ľade Chicaga 5:4. "Žraloci" vyhrali prvý zápas v sezóne a vyhli sa najhoršiemu vstupu do sezóny v klubovej histórii. Štyridsaťročný Marleau podpísal so Sharks pred dvomi dňami zmluvu ako neobmedzený voľný hráč a hneď sa pripojil k tímu, v ktorom pred odchodom do Toronta strávil 19 sezón. Marleau najskôr 17 sekúnd pred koncom prvej tretiny vyrovnal na 2:2 a potom v závere druhej na 4:4. "Som rád, že som tímu pomohol. Najviac ma teší, že som späť v hre, byť s chlapcami na lavičke bolo niečo úžasné. Zápas som si užil," povedal Marleau pre nhl.com. Míľnik v kariére dosiahol obranca Sharks Brent Burns, ktorý strelil svoj 200. gól. Chicago odohralo len druhý zápas v sezóne, ktorú začali duelom s Philadelphiou v Prahe. Prvý gól v NHL strelil český útočník Blackhawks Dominik Kubalík.

Pittsburgh gólmi Sidneyho Crosbyho a Jakea Guentzela zdolal Anaheim tesne 2:1, k čomu výrazne prispel 31 zákrokmi Matt Murray. Ducks prehrali prvýkrát v sezóne a prišiel o trojzápasovú úspešnú sériu. Pens nastúpili bez kvarteta zranených útočníkov Jevgenija Malkina, Nicka Bjugstada, Bryana Rusta a Alexa Galchenyuka.

Tretie víťazstvo za sebou dosiahli hokejisti St. Louis Blues. Obhajca Stanleyho pohára zvíťazil na ľade Ottawy 6:4. Nerozhodný stav zlomil päť minút pred koncom tretej tretiny svojím druhým gólom v zápase David Perron, ktorý zaznamenal svoj 200. a 201. zásah v kariére. Triumf spečatil do prázdnej bránky Ryan O'Reilly, ktorý okrem gólu zaznamenal tri asistencie. Skóre zápasu otvoril svojim prvým gólom v NHL ottawský útočník Vitalij Abramov.

Winnipeg vo svojom prvom domácom zápase zdolal Minnesotu 5:2. Hviezdou duelu bol štvorbodový fínsky útočník Jets Patrik Laine, autor dvoch gólov a dvoch asistencií. Na konte má už 10 kanadských bodov (3+7) a s útočníkom Edmontonu Connorom McDavidom je na čele produktivity NHL. Jeho spoluhráč Blake Wheeler strelil gól, pridal asistenciu a zaznamenal 700. bod v kariére.

Sumáre:

MONTREAL CANADIENS - DETROIT RED WINGS 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)
Góly:
20. Armia (Drouin, Danault), 25. Domi (TATAR, Petry) - 14. Helm (de La Rose, DeKeyser), 20. Bertuzzi (Larkin, DeKeyser), 36. Mantha (Cholowski, Hirose), 60. Glendening (Filppula). Brankári: Price - Bernier, strely na bránku: 35:34, 21.302 divákov.

NEW JERSEY DEVILS - EDMONTON OILERS 3:4 pp a sn (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
7. Palmieri, 35. Gusev (Bratt, Carrick), 56. Severson (Hall, Hischier) - 10. Draisaitl (Nurse, Kassian), 40. Neal (Nugent-Hopkins, McDavid), 59. McDavid (Klefbom, Nugent-Hopkins), rozh. náj. Draisaitl. Brankári: Blackwood - Koskinen, strely na bránku: 31:22, 14.586 divákov.

PITTSBURGH PENGUINS - ANAHEIM DUCKS 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly:
23. Crosby (Letang, Schultz), 48. Guentzel (Crosby, Simon) - 24. Kaše (Ritchie, Guhle). Brankári: Murray - Gibson, strely na bránku: 28:32, 18.414 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:7 (3:4, 0:1, 0:2)
Góly:
5. Johnsson (Matthews, Marner), 8. Tavares (Holl, Kapanen), 18. Matthews (Muzzin, Nylander) - 3. Point (Stamkos, Kučerov), 12. Kučerov (Hedman, Cirelli), 13. Shattenkirk (Johnson), 20. Stamkos (Cirelli, Point), 31. Point (Kučerov, Stamkos), 44. Palát (Cirelli, Sergačov), 47. Kučerov (Stamkos). Brankári: Andersen (47. Hutchinson) - Vasilevskij, strely na bránku: 28:33, 19.387 divákov.

OTTAWA SENATORS - ST. LOUIS BLUES 4:6 (2:0, 1:2, 1:4)
Góly:
9. Abramov (Sabourin, Zajcev), 20. Anisimov (Brown, Namestnikov), 38. Tierney, 55. Duclair (Ryan, Brännström) - 30. Perron (O'Reilly, Pietrangelo), 32. Sundqvist (Steen, Barbašev), 42. Bouwmeester (O'Reilly, Parayko), 53. Schenn, 55. Perron (Bozak, O'Reilly), 59. O'Reilly (Bozak). Brankári: Nilsson - Allen, strely na bránku: 29:37, 9204 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - WASHINGTON CAPITALS 6:5 (1:1, 1:3, 4:1)
Góly:
11. Forsberg (Duchene, Granlund), 28. Johansen (Arvidsson, Järnkrok), 46. Johansen (Arvidsson, Josi), 47. Duchene (Forsberg, Granlund), 55. Bonino (Sissons, Watson), 56. Ekholm (Järnkrok) - 10. Eller (Hathaway, Carlson), 25. Ovečkin (Carlson, Kuznecov), 33. Wilson (Stephenson), 38. Ovečkin (Carlson, Bäckström), 51. Oshie (Orlov). Brankári: Rinne - Holtby, strely na bránku: 38:26, 17.386 divákov.

WINNIPEG JETS - MINNESOTA WILD 5:2 (0:1, 2:0, 3:1)
Góly:
22. Wheeler (Scheifele, Laine), 30. Laine (Scheifele, Wheeler), 49. Connor (Laine, Pionk), 50. Roslovic (Morrissey, Copp), 58. Laine - 14. Hartman, 44. Hunt (Foligno, Eriksson). Brankári: Hellebuyck - Dubnyk, strely na bránku: 32:40, 15.325 divákov.

DALLAS STARS - CALGARY FLAMES 2:3 pp a sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly:
37. L'Esperance (Hanley, Faksa), 41. Benn (Hintz, Klingberg) - 43. Lindholm (Giordano), 46. Hanifin (Backlund, Tkachuk), rozh. náj. Gaudreau. Brankári: Bishop - Rittich, strely na bránku: 36:29, 17.989 divákov.

CHICAGO BLACKHAWKS - SAN JOSE SHARKS 4:5 (2:2, 2:2, 0:1)
Góly:
6. Kubalík (Saad), 14. Shaw (Määttä, Strome), 30. Shaw (DeBrincat), 33. Strome (Kane, Gustafsson) - 12. Labanc (Kane, Couture), 20. Marleau (E. Karlsson, Gambrell), 30. Burns (Gambrell), 38. Marleau (Meier, Burns), 45. Goodrow (Thornton, M. Karlsson). Brankári: Crawford - Dell, strely na bránku: 30:34, 21.455 divákov.

COLORADO AVALANCHE - BOSTON BRUINS 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
Góly:
20. MacKinnon (Landeskog, Makar), 30. Bellemare (Calvert), 53. Burakovsky, 59. Landeskog (Rantanen, MacKinnon) - 8. Pastrňák (Marchand, Krejčí), 16. CHÁRA (Pastrňák, Bergeron). Brankári: Grubauer - HALÁK, strely na bránku: 36:41, 18.045 divákov.

ARIZONA COYOTES - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 4:1 (2:1, 2:0, 0:0)
Góly:
8. Garland (Söderberg), 20. Schmaltz (Dvorak, Hayton), 23. Garland, 39. Hjalmarsson (Keller, Söderberg) – 20. Theodore (McNabb, Glass). Brankári: Kuemper - Subban (21. Fleury), strely na bránku: 29:38, 13.864 divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 20:55 1 0 1 0 2 0
Tomáš Tatar (Montreal) 16:27 0 1 1 -2 4 0
Erik Černák (Tampa Bay) 18:46 0 0 0 0 3 0
Tomáš Jurčo (Edmonton) 13:07 0 0 0 -1 0 2
Richard Pánik (Washington) 11:50 0 0 0 0 0 0
Andrej Sekera (Dallas) 23:59 0 0 0 0 1 0

Jaroslav Halák (Boston) 58:27 32/35 91,4%

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, zákroky/strely, úspešnosť zásahov/