Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL oficiálne oznámila zrušenie prvých 2 týždňov základnej časti

Komisár NHL Gary Bettman Foto: TASR/AP

Základná časť NHL mala pôvodne odštartovať 11. októbra. Naposledy sa pre výluku nehralo v celej sezóne 2004/2005.

New York 4. októbra (TASR) – Vedenie zámorskej hokejovej NHL vo štvrtok oficiálne zrušilo prvé dva týždne základnej časti profiligy ročníka 2012/2013. Po zrušení predsezónneho prípravného obdobia so zápasmi, ktoré stálo majiteľov klubov príjmy približne 100 miliónov dolárov, tak čakajú NHL ďalšie finančné straty.

Tzv. "lock out" je teda definitívne realitou, hoci šéf Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) Donald Fehr a komisár NHL Gary Bettman stále môžu rokovať kedykoľvek o dohode nad novou kolektívnou zmluvou. Momentálne ale nie sú žiadne ďalšie rokovania naplánované. Základná časť NHL mala pôvodne odštartovať 11. októbra. Naposledy sa pre výluku nehralo v celej sezóne 2004/2005.

Najprestížnejšia hokejová súťaž na svete zažíva už štvrtú výluku počas posledných 20 rokov. Doterajšia kolektívna zmluva platila do 15. septembra. Hlavným dôvodom, prečo sa obe zúčastnené strany nedohodli, bola rozdielnosť názorov pri delení príjmu NHL v hodnote približne 3,3 miliardy dolárov.

NHL zrušila zápasy, ktoré boli na programe od 11. do 24. októbra a zatiaľ nie je jasné, či by sa tieto stretnutia mohli odohrať v priebehu sezóny, ak by prišlo k rýchlemu podpisu novej kolektívnej zmluvy. Ide o 82 duelov, vrátane domáceho súboja úradujúceho víťaza Stanleyho pohára Los Angeles Kings s New York Rangers.

Rokovania prebehli aj v uplynulých dňoch, no obe strany sa vyhli problematickým otázkam o financiách a prednosť dostala napríklad antidopingová politika.