Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Guentzel hviezdou pri postupe Pittsburghu: O tomto snívate

Pittsburgh spečatil postup v šiestom dueli na ľade Flyers, kde vyhral divokým skóre 8:5. Foto: TASR/AP

Pittsburgh spečatil postup v šiestom dueli na ľade Flyers, kde vyhral divokým skóre 8:5.

New York 23. apríla (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins a Nashvillu Predators sú ďalšími postupujúcimi do 2. kola play off NHL. Obaja vlaňajší finalisti vyhrali svoje série 1. kola 4:2 na zápasy. Dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára Pittsburgh vyradil veľkého rivala Philadelphiu, víťaz Prezidentskej trofeje Nashville zdolal v šiestich stretnutiach Colorado.

Pittsburgh spečatil postup v šiestom dueli na ľade Flyers, kde vyhral divokým skóre 8:5. Štyrmi gólmi sa na triumfe "tučniakov" podieľal útočník Jake Guentzel, strelil svoj druhý hetrik v kariére v play off. "Je to neskutočné. O tomto snívate, keď vyrastáte. Tohto chcete byť súčasťou. Cítite vzrušenie, nervy pracujú. Je to zábava," povedal pre zámorské médiá Guentzel. Jeho štyri góly v priebehu 13 minút a 52 sekúnd v druhej a tretej tretine otočili skóre z 3:4 na 7:4 pre hostí. "Má nadanie hrať svoj najlepší hokej práve vtedy, keď o niečo ide. Máme takých hráčov v tíme niekoľko a Jake je jeden z nich," tvrdí kouč Penguins Mike Sullivan.

Guentzel sa stal tretím hráčom histórie NHL, ktorý v dueli vyraďovačky strelil štyri góly za sebou. Pred ním to dokázali iba Tim Kerr z Philadelphie v roku 1985 a Newsy Lalonde z Montrealu v roku 1919. Vo vlaňajších bojoch o Stanleyho pohár dosiahol štyri góly v jednom stretnutí Jean-Gabriel Pageau z Ottawy.

Pre obhajcu trofeje to bolo deviate víťazstvo v sérii play off za sebou. Patric Hörnqvist a Sidney Crosby zaznamenali zhodne gól a dve asistencie. Pittsburghu chýbal Jevgenij Malkin pre zranenie v dolnej časti tela, ktoré utrpel pri prehre v piatom dueli. Penguins v semifinále Východnej konferencie narazia na víťaza série Washington - Columbus, v ktorej Capitals vedú 3:2 na zápasy.

Domácim "letcom" nepomohli ani tri góly a dve asistencie centra Seana Couturiera. Ten po zápase priznal, že posledné dva duely odohral s roztrhnutým vnútorným postranným väzom v pravom kolene. Predtým vynechal zápas číslo 4. "Rozhodnutie bolo iba na mne. Tréneri, lekári a celá organizácia ma podporovali a veľmi mi pomohli. Absolvoval som veľa liečebných procedúr, každým dňom sa to zlepšovalo, ale rozhodne to nebola ideálna situácia," vyhlásil Couturier, ktorý dosiahol svoj druhý hetrik v play off v kariére. "Dnes sme stratili dvojgólový náskok a to by sa v play off nemalo stať. Ale poučíme sa z toho a o rok sa vrátime silnejší."

Nashville sa teší z postup po tom, čo víťaz základnej časti zvíťazil v noci na pondelok v šiestom stretnutí na ľade Avalanche hladko 5:0. Brankár hostí Pekka Rinne zastavil všetkých 22 striel súpera a zaknihoval si štvrté čisté konto v kariére vo vyraďovacích bojoch. "Skvelý zápas, skvelý tímový výkon," tešil sa Rinne. Za hostí skórovalo päť rôznych hráčov, už v prvej tretine sa tím dostal do dvojgólového náskoku. "Nedali sme im dnes šancu pomýšľať na víťazstvo. Náskok 2:0 bol kľúčový. Určite to bol náš najlepší výkon v tejto sérii," dodal.

"Vždy je skvelé prejsť cez prvé kolo. Nie je to ľahké, cítiť tlak. Dostať sa medzi osem najlepších celkov je fajn, máme to za sebou a pozeráme sa dopredu," uviedol kouč Nashvillu Peter Laviolette. Prvou hviezdou stretnutia sa stal center "Preds" Nick Bonino, ktorý si okrem gólu pripísal aj dve asistencie. Predators sa v semifinále Západnej konferencie stretnú s Winnipegom, ktorý vyradil v piatich zápasoch Minnesotu.

Colorado sa herne trápilo, na strely prehrali "lavíny" 22:37 a elitný útok Mikko Rantanen, Nathan MacKinnon a Gabriel Landeskog nazbieral spolu deväť mínusových bodov. "Odohrali sme dobrú sériu, ale dnes to bolo ťažké. Dali dva rýchle góly a nám už potom chýbala 'šťava'. Keď sme dostali tretí, už sme sa nedokázali zdvihnúť. Dnes to bolo z našej strany zlé," priznal MacKinnon.

1. kolo play off NHL



Štvrťfinále Východnej konferencie - 6. zápas:

PHILADELPHIA FLYERS - PITTSBURGH PENGUINS 5:8 (2:2, 2:2, 1:4)

Góly: 3. Couturier, 16. MacDonald (Provorov, Couturier), 21. Couturier (Read), 33. Laughton (Couturier), 58. Couturier (Giroux) – 7. Crosby (Letang, Dumoulin), 8. Hagelin (Kessel, Sheahan), 34. Hörnqvist (Guentzel, Crosby), 40. Guentzel (Määttä, Hörnqvist), 41. Guentzel (Kessel), 53. Guentzel (Crosby, Letang), 53. Guentzel (Hörnqvist, Letang), 60. Rust. Brankári: Neuvirth - Murray, strely na bránku: 26:28, 19.861 divákov

/konečný stav série: 2:4, Pittsburgh postúpil do konferenčného semifinále/

Štvrťfinále Západnej konferencie - 6. zápas:

COLORADO AVALANCHE – NASHVILLE PREDATORS 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)

Góly: 8. Ekholm (Sissons, Bonino), 11. Watson (Sissons, Bonino), 21. Forsberg, 29. Bonino (Järnkrok, Ellis), 43. Arvidsson (Subban). Brankári: Hammond - Rinne, strely na bránku: 22:37, 18.087 divákov

/konečný stav série: 2:4, Nashville postúpil do konferenčného semifinále/