Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci v NHL bodovali, Budaj na striedačke, Halák nedochytal

Jaroslav Halák nedochytal súboj v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Po piatom inkasovanom góle v 47. minúte Jaroslava Haláka, ktorý mal 16 úspešných zákrokov, nahradil Brian Elliott.

New York 6. marca (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Hossa gólom pomohol k triumfu Chicaga Blackhawks 5:3 nad Minnesotou v zápase zámorskej NHL v noci na utorok. Chicago tak pokračuje vo zveľaďovaní rekordu profiligy, keď bodovalo od začiatku základnej časti vo všetkých 23 dueloch. "Jastrabi", ktorí vstúpili do NHL v roku 1926, tiež desiatou výhrou v sérii ustanovili klubový rekord, keď prekonali doterajších deväť triumfov za sebou z decembra 2008.

Pred zápasom sa Hossovi, ktorý v súboji strelil desiaty gól v ročníku a celkovo 427. v kariére, dostalo ocenenia za 1000. štart v profilige, ktorý zaznamenal na ľade jeho bývalého klubu Detroitu. Slovák v spoločnosti manželky a dcérky na krátkej ceremónni dostal pamätnú striebornú hokejku a obraz, na ktorom s Chicagom dvíha nad hlavu Stanleyho pohár v roku 2010. "Trvalo mi jedno či dve striedania, aby som sa po ceremónii sústredil na zápas, ale potom to už bolo v poriadku. Bol to špeciálny večer pre mňa a moju rodinu. Dostalo sa nám vrelého a vrúcneho prijatia od fanúšikov a užili sme si to," citovala Hossu oficiálna internetová stránka nhl.com. Wild síce zaskočili domácich úvodným gólom v 9. minúte z hokejky Setoguchiho, ešte do prestávky však Hawks súperovi nasúkali štyri góly. Hossa sa gólovo presadil v 19. minúte, keď Saad vybojoval stratený puk, prihral ho Slovákovi na pravú stranu a Hossa skvelou strelou švihom vymietol ľavý horný roh súperovej brány. "Bola to pekná akcia a špeciálny moment, že sa mi podarilo aj skórovať," dodal Hossa. Blackhawks prekonali aj Montreal Canadiens a ťahajú 29-zápasovú, druhú najdlhšiu, sériu zápasov s aspoň s bodom, v tejto štatistike je rekordná Philadelphia zo sezóny 1979/1980 s 35 stretnutiami.

Do gólovej listiny sa zapísali aj ďalší Slováci. Útočník Floridy Tomáš Kopecký deviatym gólom v sezóne otvoril skóre zápasu v BB&T Center v 6. minúte, keď sa presadil strelou príklepom. Trénera domácich Kevina Dineena potešil aj gól nováčika Jonathana Huberdeaua z trestného strieľania, či 30 úspešných zákrokov nádejného švédskeho brankára Jacoba Markströma. Gól kapitána Zdena Cháru nestačil Bostonu vo Washingtone, kde Bruins napokon prehrali 3:4 po predĺžení. Hostia viedli po prvej tretine bezpečne 3:0, keď Chára v 18. minúte dorazil do siete vlastnú strelu a zvýšil na 2:0. Od druhej tretiny ale prišiel obrat, ku ktorému pomohol premiérovým gólom v NHL aj český obranca Tomáš Kundrátek. O všetkom rozhodol v 37 sekunde predĺženia Eric Fehr.

Do kanadského bodovania sa zapísal aj útočník Marián Gáborík, ktorý asistenciou pomohol k triumfu New York Rangers 4:2 nad Philadelphiou v Madison Square Garden. Gáborík v presilovke už v 2. minúte s Derekom Stepanom pripravili gól Ryanovi Callahanovi. Ten v závere prvej tretiny skóroval ešte raz na 2:2 a najmä vďaka dvom gólom hviezdneho Ricka Nasha v poslednom dejstve sa víťazstvo priklonilo na stranu domácich. Nash po nedávnej pauze zapríčinenej nešpecifikovaným zranením predvádza energické výkony, skóroval vo všetkých troch dueloch od návratu na ľad. "Po jeho druhom góle som sa musel usmiať. Je skvelé mať v tíme takéhoto chlapíka. Práve on znamená iný level," povedal po súboji brankár Henrik Lundqvist, ktorý kryl 23 striel Flyers.

Úradujúci obhajca Stanleyho pohára Los Angeles Kings doma prehrával so St. Louis v bránke s Jaroslavom Halákom už 1:4, ale štvorgólovým uragánom v tretej tretine otočil zápas. Halák dostal 5 gólov, kryl ďalších 16 striel a v 47. minúte ho striedal Elliott. San Jose sa predstavilo na ľade Vancouveru, kde vyhralo 3:2 po samostatných nájazdoch. Rozhodli najmä presilové hry, ktoré sa domácim nedarili. "Keď je najlepším mužom v našich oslabeniach brankár, potom máte šancu. Ale aj hráči ako Zeus (Handzuš), Stewie (Stuart) a Cranky (Murray) odviedli v oslabeniach kus poctivej roboty a výborne odpaľovali puky," povedal po zápase tréner Sharks Todd McLellan. Handzuš síce v nájazdoch nepremenil svoj pokus, ale víťazný napokon zaznamenal jeho spoluhráč Joe Pavelski.

V ďalšom súboji NY Islanders aj bez slovenského obrancu Ľubomíra Višňovského, ktorý sa na niekoľko dní vrátil na Slovensko, zdolali Montreal Canadiens 6:3. Hosťom, v bránke ktorých opäť absentoval Peter Budaj, nepomohol ani gól Briana Giontu, ktorý v presilovke v tretej tretine dosiahol jubilejný 20.000 gól Canadiens od vzniku NHL v roku 1917. Obranca Buffala Andrej Sekera odohral v Caroline vyše 20 minút, Sabres ale prehrali 3:4.



výsledky:

New Jersey - Tampa Bay 2:5




NY Islanders - Montreal 6:3




Washington - Boston 4:3 pp (za hostí CHÁRA 1+0)




Carolina - Buffalo 4:3




Columbus - Edmonton 4:3 pp a sn




NY Rangers - Philadelphia 4:2 (za domácich GÁBORÍK 0+1)




Florida - Winnipeg 4:1 (za domácich KOPECKÝ 1+0)




Detroit - Colorado 2:1




Chicago - Minnesota 5:3 (za domácich HOSSA 1:0)




Vancouver - San Jose 2:3 pp a sn




Los Angeles - St. Louis 6:4