Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Toronto v zostave s Marinčinom zvíťazilo v Chicagu po predĺžení

Martin Marinčin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Martin Marinčin strávil na ľade takmer 15 minút a na konto si pripísal mínusový bod.

New York 8. októbra (TASR) - Hokejisti Toronta v zostave so slovenským obrancom Martinom Marinčinom zvíťazili v noci na pondelok v zámorskej NHL v Chicagu 7:6 po predĺžení. Marinčin pri svojej tohtosezónnej premiére strávil na ľade takmer 15 minút a na konto si pripísal mínusový bod.

Prvý hetrik v drese Maple Leafs zaznamenal John Tavares. Zavŕšil ho v 50. minúte, keď puk sklepol za Cama Warda hokejkou zo vzduchu.

"Chcem čo najčastejšie podávať konzistentné výkony. Každý večer mám na seba maximálne očakávania a mám dojem, že sa veci zlepšujú, stále sa cítim s pukom na hokejke pohodlnejšie," povedal pre nhl.com hviezdny kanadský center, ktorý v lete podpísal s Maple Leafs ako voľný hráč lukratívnu sedemročnú 77-miliónovu zmluvu.

V divokom zápase zachránil bod domácim Patrick Kane, ktorý v čase 59:31 vyrovnal na 6:6. O triumfe kanadského tímu rozhodol 19 sekúnd pred koncom predĺženia obranca Morgan Rielly.

Marinčin v zostave nahradil Rusa Igora Ožiganova. Okrem Tavaresa sa duel vydaril aj jeho spoluhráčovi Austonovi Matthewsovi, ktorý nazbieral dva góly a dve asistencie, Kasperi Kapanen a Rielly mali bilanciu 1+2.

"Bol to poriadne bláznivý zápas. Na oboch stranách sa vyskytlo množstvo tutoviek a padlo 13 gólov. Samozrejme, v takomto stretnutí sa záver nedá predvídať. Mali sme šťastie, keď sme v poslednej minúte hracieho času dali dva góly," hodnotil zápas tréner "jastrabov" Joel Quenneville.

V drese Chicaga zaznamenak nemecký krídelník Dominik Kahun prvé dva body v NHL, Duncan Keith si pripísal štyri asistencie a 19-ročný Henri Jokiharju sa stal najmladším obrancom v histórii Blackhawks, ktorý v jednom zápase nazbieral tri asistencie.

Chicago sa stalo prvým tímom v dejinách súťaže, ktorý začal ročník troma predlžovanými zápasmi po sebe. Domáci klub si pred stretnutím uctil pamiatku bývalého legendárneho útočníka Stana Mikitu, rodák zo slovenskej obce Sokolče zomrel v auguste vo veku 78 rokov.

Hráči Caroliny Hurricanes zdolali New York Rangers 8:5. Prvý gól v profilige a navyše víťazný strelil 18-ročný útočník Andrej Svečnikov - tohtoročná draftová dvojka. "Som superšťastný a nadšený. Našťastie sa mi podarilo tečovať strelu, bol to skvelý pocit," tešil sa talentovaný ruský mladík, ktorý ku gólu pridal aj jednu asistenciu.

Jeho spoluhráč a ďalší nováčik Warren Foegele sa na triumfe podieľal dvoma presnými zásahmi a asistenciou. Nový tréner "jazdcov" David Quinn sa nedočkal prvého víťazstva ani v treťom zápase na striedačke Rangers, hoci vlani mal tím z Manhattanu proti Caroline bilanciu 4-0-0.

Los Angeles Kings zvíťazili nad Detroitom Red Wings 4:2, o zisku dvoch bodov pre kalifornský tím rozhodol dvomi gólmi v záverečnej tretine Alex Iafallo. Na striedačke "kráľov" bol už Slovák Peter Budaj, celý zápas však v domácej bránke odchytal Jack Campbell, ktorý sa blysol 36 úspešnými zákrokmi.

Prvé body od návratu do NHL si pripísal Iľja Kovaľčuk, ruský veterán prihral na dva góly, pričom prvá asistencia bola jeho jubilejná 400. v kariére. Duel nedohral obranca "červených krídel" Trevor Daley, ktorý v prvej tretine stratil rovnováhu a nešťastne si udrel hlavu o koleno domáceho Jareta Anderson-Dolana. Detroit tak hral 52 minút s piatimi zadákmi, pričom traja z nich nastúpili iba na svoj druhý zápas v NHL.

CHICAGO BLACKHAWKS - TORONTO MAPLE LEAFS 6:7 pp (2:2, 1:2, 3:2 - 0:1)

Góly: 9. Toews (Kahun, Keith), 13. DeBrincat (Kahun, Keith), 26. Hayden (Jokiharju, Keith), 43. Manning (Seabrook, Kunitz), 59. Kane (Jokiharju, Schmaltz), 60. Kane (Jokiharju, Schmaltz) – 15. Kapanen (Matthews), 15. Matthews (Kapanen), 24. Tavares (Hyman, Rielly), 28. Tavares (Marner, Rielly), 50. Tavares (Marner), 59. Matthews (Marleau, Gardiner), 61. Rielly (Marleau, Matthews). Brankári: Ward - Sparks, strely na bránku: 31:34, 21.812 divákov.

CAROLINA HURRICANES - NEW YORK RANGERS 8:5 (2:2, 2:2, 4:1)

Góly: 10. Foegele (Williams, Nečas), 15. Martinook (Williams, Staal), 30. Staal (Foegele, Slavin), 40. Ferland, 46. Wallmark (Martinook, Svečnikov), 51. Svečnikov (Faulk, de Haan), 52. Foegele (Williams, Staal), 60. Teräväinen (Aho, Ferland) – 1. Vesey (Hayes, Fast), 7. Kreider (Howden, Namestnikov), 23. Vesey (Skjei, Chytil), 32. Bučnevič (DeAngelo, Hayes), 45. Kreider (DeAngelo, Fast). Brankári: Mrázek - Georgiev, strely na bránku: 40:24, 13.526 divákov.

LOS ANGELES KINGS - DETROIT RED WINGS 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Góly: 25. Kopitar (Kovaľčuk, Muzzin), 37. LaDue (Toffoli), 50. Iafallo (Kovaľčuk), 60. Iafallo (Toffoli, Martinez) – 29. Mantha (Athanasiou, Cholowski), 56. Larkin (Nyquist, Cholowski). Brankári: Campbell - Bernier, strely na bránku: 25:38, 18.230 divákov.

Slovák v akcii:

Martin Marinčin (Toronto) 14:58 0 0 0 -1 1 0