Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Legendárny obranca Niclas Lidström definitívne ukončil kariéru

Na snímke vpravo obranca Bostonu Bruins Zdeno Chára so Stanleyho pohárom a vľavo hokejista Detroitu Red Wings Švéd Nicklas Lidström s titulom pre najlepšieho obrancu zámorskej hokejovej NHL , Norrisovou trofejou v júni 2011. Foto: TASR/AP

Nicklas Lidström je jedna z najvýraznejších postáv v histórii NHL, člen Triple-Gold klubu, okrem štyroch Stanleyho pohárov získal v drese Švédska aj olympijské zlato a titul majstra sveta.

New York 31. mája (TASR) - Legendárny švédsky hokejista Nicklas Lidström definitívne ukončil aktívnu kariéru. Obranca Detroitu Red Wings oznámil svoje rozhodnutie na štvrtkovej tlačovej konferencii v Joe Louis Arene.


Štyridsaťdvaročný veterán už koncom apríla avizoval, že zváži svoje zotrvanie v profilige.

Koniec kariéry odkladal už v posledných dvoch rokoch, keď zakaždým predĺžil kontrakt s "červenými krídlami" o jeden rok. V tejto sezóne nazbieral v 70 zápasoch základnej časti 34 bodov (11+23), v piatich zápasoch play off nebodoval ani raz. "Nicklas oboznámi verejnosť so svojím rozhodnutím ohľadne jeho budúcnosti," uviedol generálny manažér klubu Ken Holland, ktorý bude na tlačovej konferencii sedieť po boku dlhoročného kapitána tímu.

Lidström, ktorý bol počas doterajšej 20-ročnej kariéry nepretržite verný Detroitu, odohral celkovo 1564 zápasov s bilanciou 1142 bodov. Sedemnásobný držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže bol na toto ocenenie nominovaný v posledných 14 sezónach celkovo 12-krát a ani raz počas tohto obdobia neskončil v hlasovaní na horšom ako šiestom mieste. V rokoch 1998 až 2011 bol dvanásťkrát účastníkom Zápasu hviezd NHL, z toho desaťkrát členom prvého tímu.

Lidström získal štyri Stanleyho poháre, naposledy v roku 2008. Ako prvý Európan sa v roku 2002 stal držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. V 263 zápasoch vyraďovacej časti zaznamenal celkovo 54 gólov a 129 asistencií. V NHL je spomedzi aktívnych hráčov lídrom v počte odohraných zápasov v základnej časti i play off, rovnako ako v hodnotení plus mínus.

Jedna z najvýraznejších postáv v celej histórii NHL je zároveň členom Triple-Gold klubu, keďže Lidström okrem štyroch Stanleyho pohárov získal v drese švédskej reprezentácie aj olympijské zlato (2006) a titul majstra sveta (1991).