Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Žampovci po zrušenom obráku: Adam v Levi, Andreas až v USA

Slovenský lyžiar Adam Žampa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V štartovej listine figurovali traja Slováci - bratia Adam a Andreas Žampovci, Matej Prieložný si musí počkať na debut vo SP.

Sölden 28. októbra (TASR) - Nedeľňajší obrovský slalom Svetového pohára alpských lyžiarov zrušili pre nepriaznivé podmienky. V rakúskom Söldene mali organizátori problémy s vetrom a zlou viditeľnosťou, na ľadovci Rettenbach navyše napadlo v noci v súlade s predpoveďou veľa nového snehu. Štart prvého kola najprv posunuli na 11.00 h, ale neskôr padlo rozhodnutie o zrušení súťaže.

V štartovej listine figurovali traja Slováci - bratia Adam a Andreas Žampovci, Matej Prieložný si musí počkať na debut vo SP. "Určite je škoda, že to zrušili pre počasie. Dva týždne bolo úplne pekne a teraz to vyšlo na škaredé počasie," uviedol Adam Žampa pre TASR.

"V noci napadlo až 50 centimetrov snehu. O druhej nadránom sme všetci verili v nemožné - že zachránime preteky. Trať je však momentálne pod vrstvou mokrého snehu, silnejúci vietor nafúkal za 20 minút ďalších 20 centimetrov na zjazdovku. Šesť ratrakov, šesť štvorkoliek ani armáda pracovníkov nestačili na prírodné divadlo," vysvetlil šéf zjazdovky Isi Grüner.

Obrák mužov sa na úvodnom podujatí sezóny neuskutočnil druhý rok za sebou, v roku 2010 ho nedokončili a v roku 2006 Sölden zrušili takisto pre zlé počasie. Po zmene pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) však na rozdiel od predchádzajúcej sezóny nezostane bez náhrady. "Uskutoční sa pred Vianocami. Nie v USA, lebo už máme tri preteky v Beaver Creeku, ale bude pred Vianocami," citovala riaditeľa mužských súťaží Markusa Waldnera agentúra DPA.

Sobotňajšie preteky žien sa konali podľa plánu, no so zníženým štartom a skrátenou traťou prvého kola. Zvíťazila Francúzka Tessa Worleyová, slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú diskvalifikovali v druhom kole, pretože porušila pravidlo o zákaze šliapania do kopca po úplnom zastavení. Celkovo sa od roku 1993, keď FIS zaviedla ľadovcové predstihovky, išlo v Söldene 79 z 88 možných kôl obrovského slalomu.

Svetový pohár pokračuje vo fínskom Levi, lyžiarky absolvujú špeciálny slalom 17. novembra, muži odštartujú ročník o deň neskôr rovnakou disciplínou. "Sneh už každý potreboval, tréning pôjde podľa plánu. Najbližšie o týždeň budem mať tréning slalomu a budem sa pomaly pripravovať na Levi. Na prvý slalom sa už veľmi teším, verím, že sezóna odštartuje čoskoro," dodal Adam Žampa. Jeho brat Andreas vynecháva slalom a predstaví sa až na prelome novembra a decembra v Beaver Creeku: "Je škoda, že toto podujatie zrušili druhýkrát za sebou. Žiaľ, začiatok ročníka to pre mňa preložilo do Beaver Creeku. Nič sa nedá robiť, to je život športovca. Budem pokračovať v USA."