Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Palestínski teroristi prepadli pred 40 rokmi izraelskú výpravu

Na snímke jeden z palestínskych teroristov, identifikovaný ako Chalid Džavad, na balkóne domu, kde bola ubytovaná izraelská výprava počas OH v Mníchove v roku 1972. Foto: TASR/AP

Pokojná atmosféra XX. olympijských hier v Mníchove bola narušená v druhý týždeň trvania tejto športovej udalosti.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Pred 40 rokmi, 5. septembra 1972, palestínski teroristi z extrémistickej organizácie Čierny september prepadli ubytovňu izraelskej výpravy na Olympijských hrách (OH) v nemeckom Mníchove, na mieste zabili dvoch športovcov a zadržali deväť rukojemníkov.

Pokojná atmosféra XX. olympijských hier v Mníchove bola narušená v druhý týždeň trvania tejto športovej udalosti. Osem členov palestínskej militantnej organizácie Čierny september preniklo do nedbalo stráženej olympijskej dediny. Po čine sa teroristi s rukojemníkmi snažili ujsť z Nemecka.

Ako výmenu za ich prepustenie žiadali oslobodenie palestínskych zajatcov v Izraeli. Pri pokuse o oslobodenie zajatcov zahynulo na letisku vo Fürstenfeldbrucku všetkých deväť rukojemníkov, päť teroristov, západonemecký policajt a pilot vrtuľníka. Hry boli na jeden deň prerušené.

Palestínčan Amín Hindí, ktorý sa podľa prevládajúceho presvedčenia podieľal na útoku na izraelský olympijský tím v Mníchove v roku 1972 a pomáhal založiť palestínske bezpečnostné služby, zomrel 17. augusta 2010. Hlavný organizátor a plánovač útoku na mníchovskej olympiáde Muhammad Úda, zvaný Abú Dáwud, zomrel na zlyhanie obličiek v júli 2010.

Spomienkový obrad pri príležitosti 40. výročia teroristického útoku na olympijské hry v nemeckom Mníchove v roku 1972 sa 6. augusta konal v dejisku XXX. letných olympijských hier v britskom Londýne.

Smútočného obradu v londýnskej Guidhall sa zúčastnil britský premiér David Cameron, nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle, židovskí lídri a prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge i ďalší vysokopostavení predstavitelia. Spomienkový obrad organizovali izraelský olympijský výbor, Židovský výbor pre londýnsku olympiádu a izraelské veľvyslanectvo v Londýne.