Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Siekel o Memorande: Vidíme našu úlohu v zahraničí

Na snímke sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel počas podpisu Memoranda o spolupráci medzi oboma inštitúciami, 2. mája 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Cieľom rámcového dokumentu medzi rezortom zahraničia a Slovenským olympijským výborom je definovanie spolupráce na športovom a diplomatickom poli.

Bratislava 2. mája (TASR) – Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák podpísali Memorandum medzi MZVaEZ SR a SOV. Cieľom rámcového dokumentu je definovanie spolupráce na športovom a diplomatickom poli.

Ako uviedol Lajčák, jednou z priorít ministerstva je zviditeľnenie Slovenska v zahraničí. Samotný dokument vyjadruje konkrétnu formu spolupráce pri významných športových podujatiach doma i v zahraničí. "Pre nás sú hlavným športovým podujatím olympijské hry. Ku každým olympijským hrám budeme mať ešte vykonávací predpis, ktorý presne určí pravidlá pre fungovanie zastupiteľského úradu a práca a povinnosti, ktoré v tom procese budú mať. Rovnako tieto práva a povinnosti určia aj pre SOV," ozrejmil detaily pre TASR Siekel.

Tiež posilňuje oblasť športovej diplomacie, ktorá umožňuje presadzovanie cieľov zahraničnej politiky Slovenska vo svete. "Našu úlohu vidíme v prezentácii Slovenska v zahraničí. Olympijské hry sú najvýznamnejším celosvetovým podujatím a je to úžasná príležitosť ukázať celému svetu, že Slovensko je nielen krajina športových úspechov a športovcov, ale máme bohatú kultúru, históriu, výborne podnikateľské príležitosti. Toto sú všetko témy, ktoré krajinu vedia zviditeľniť. Práve SOV má počas OH unikátnu príležitosť túto činnosť zastrešiť," povedal prezident SOV o možnostiach v športovej diplomacii.

Podpisom dokumentu s novým vedením SOV sa nadväzuje na 20-ročnú históriu vzájomnej spolupráce. Siekel povedal, že úlohou SOV bude dostať viac do popredia "značku Slovensko", ktorú reprezentuje slogan "Good Idea Slovakia". "Nielen vo svete, ale aj na domácej pôde. My sme oslovili športové zväzy a federácie. Pri našich účastiach v zahraničí, pri podujatiach na domácej pôde, všade ide o príležitosť Slovensko prezentoval jednotne a jednotným vizuálom. Aj toto už máme odkomunikované a už boli aj prvé kroky reálne uskutočnené," dodal Siekel.