Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kanoistika podržala SR na OHM, Luknárová s prvým individuálnym zlatom

Na snímke slovenské reprezentantky v kanoistike Emanuela Luknárová (vľavo) a Katarína Pecsuková (vpravo) pózujú s medailami po návrate z III. olympijských hier mládeže v Buenos Aires 22. október 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská výprava sa z Buenos Aires vrátila v nedeľu popoludní, viedol ju Boris Demeter

Bratislava 22. októbra (TASR) - Kanoistika ako jediná priniesla Slovensku medaily na všetkých troch olympijských hrách mládeže. K Miroslavovi Urbanovi zo Singapuru 2010 a Jakubovi Grigarovi s Markom Mirgorodským z Nankingu 2014 sa na uplynulých III. OHM v Buenos Aires pridali Emanuela Luknárová a Katarína Pecsuková.

Na ZOHM v Innsbrucku 2012 triumfovala Petra Vlhová v alpskom lyžovaní, ale 16-ročná Luknárová vybojovala premiérové individuálne zlato na letnej verzii podujatia. Zvíťazila v slalome K1, v slalome C1 sa radovala z bronzu. "Pred súťažou som bola určite nervózna a nevedela som, čo mám očakávať, keďže to bolo iné ako normálne na pretekoch. Po prvej kajakovej jazde, v ktorej som dala najlepší čas, som sa začala cítiť istá a držala som si najlepší čas do poslednej jazdy. Podarilo sa mi získať zlatú medailu," povedala Luknárová.

Do Argentíny cestovala s ambíciami v C1, po tenistke Jane Čepelovej v Singapure sa stala druhou slovenskou reprezentantkou s dvoma medailami na jedných OHM: "V kajaku som nemala miestenku, ale federácia ICF mi umožnila štartovať v druhej kategórii, pokiaľ som si vyjazdila miestenku v jednej. Využili sme to a podarilo sa mi získať zlatú medailu. Dúfala som, že sa niečo podarí aj v C1. Prehrala som v semifinále, no o bronz som dala najlepší čas celého dňa a najlepší zo všetkých. Bolo to super, bolo to iné, ale myslím si, že sme sa s tým popasovali dobre a sme rady, že to dopadlo tak, ako to dopadlo."

Ešte o rok mladšia Pecsuková získala striebro v kajak šprinte, v slalome K1 obsadila piate miesto: "V slalome som sa celý čas snažila byť druhá, aby som nedostala maďarskú súperku, keďže sa išlo vyraďovacím spôsobom. V slalome som sa prebojovala medzi prvých osem, čo bolo super, lebo to nedokázala žiadna rýchlostná kanoistka. Vo štvrťfinále som dostala súperku Emku, ktorá bola značne rýchlejšia."

Niekoľko dní sa na podujatí osobne zúčastnil aj prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel. "Občas som mal zimomriavky z toho, ako bojovali naše reprezentantky. OHM boli predovšetkým o tom, aby táto generácia prvýkrát ukázala svetu, kam napreduje šport. Ďakujem našim reprezentantkám, bolo úžasné sledovať ich výkony. Kanoistika má vždy najvyššie ciele a som rád, že práve tento národný zväz ukazuje, ako koncepčne pracovať s mládežou," povedal Siekel na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Slovenská výprava sa z Buenos Aires vrátila v nedeľu popoludní, viedol ju Boris Demeter: "Účinkovanie hodnotím ako úspešné, nemôžem však byť úplne spokojný pri porovnaní s krajinami, s ktorými sa zvykneme porovnávať. Slovinsko, Česko či Maďarsko získali viac medailí. Ďakujem vodným športom, že nás podržali rovnako ako v minulosti."