Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Pády na Tour de France už vyradili dvadsiatku cyklistov

Foto: TASR/AP

Po nedeli sa ich počet zúžil o ďalších dvoch, jedným z dvojice je olympijský víťaz Samuel Sanchez.

Porrentruy 9. júla (TASR) - Prvých 10 dní tohtoročných cyklistických pretekov Tour de France je naďalej špecifických nepríjemnými pádmi jazdcov. Jedna nešťastná kolízia poznačila aj nedeľňajšiu 157,5-kilometrovú 8. etapu, v ktorej štartovalo z pôvodných 198 pretekárov už len 180. Po nedeli sa ich počet zúžil o ďalších dvoch, jedným z dvojice je olympijský víťaz Samuel Sanchez.

"Pretekári sú v prvý týždeň skutočne nervózni," uviedol Estónec Tein Taaramae. Podľa neho sa cyklisti vďaka množstvu nehôd môžu cítiť ako "vojaci vo vojne".

Naposledy sa počet cyklistov výrazne znížil v tak skorej fáze podujatia v roku 1998. Vtedy musela 9-členná skupina odstúpiť pre doping. Tento rok sa žiadne dopingové obvinenia neobjavili, dvadsiatka pretekárov však muselo odstúpiť pre rôzne zranenia od zlomeného malíčka až po prepichnuté pľúca.

"Veľa krvi a kriku. Krviprelievanie," zhodnotil situáciu na sociálnej sieti Twitter pretekár tímu Rabobank Laurens Ten Dam. Podľa manažéra tímu Sky Davea Brailsforda bol prvý týždeň na Tour "vo svojej podstate veľmi riskantný". "Je to o tom zostať vo vzpriamenej polohe," myslí si Brailsford.

Pádu sa v piatej etape nevyhol ani slovenský cyklista Peter Sagan. Na rozdiel od ostatných z neho vyšiel bez zranenia, a keďže sa to stalo v ochrannej zóne tri kilometre pred cieľom, tak aj bez časovej straty.

Podľa švajčiarskeho cyklistu Fabia Cancellaru súvisí množstvo pádov s veľkou snahou uspieť. "Súboje sú väčšie. Každý sa snaží získať čo najlepšiu pozíciu a dostať tak svojho pretekára na čo najlepšie miesto," uviedol Cancellara. Odlišný pohľad ponúka riaditeľ tour de France Christian Prudhomme. Ten pochybuje o tom, že na tohtoročnej Tour je viac pádov ako v minulosti. "Nemáme dobrú pamäť. Ľudia hovoria to isté každý rok," vyhlásil Prudhomme. Zároveň však dodal, že si nepamätá preteky, kedy sa v tak skorej fáze odhlásilo toľko cyklistov.

Podľa Francúza Thomasa Voecklera je veľký počet kolízii príčinou infraštruktúry. "Cesta je široká sotva sedem metrov, nie je tam dostatok miesta pre každého," uviedol Voeckler. Veterán tour Stuart O'Grady, ktorý v roku 2007 skončil s piatim zlomenými rebrami, zase viní mladých jazdcov. "Na trati je množstvo mladých pretekárov, ktorí nevedia, ako zvládnuť svoj bicykel. Veľa neskúsenosti, veľa zúfalstva a veľa nervov. Myslím, že každý potrebuje schladiť hlavu," uzavrel O'Grady.