Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Paralympijské: Riapoš a Ludrovský sú na MS družstiev už vo finále

Na snímke sprava Martin Ludrovský a Ján Riapoš (obaja Slovensko) počas zápasu mužskej štvorhry Slovensko - Taiwan v skupinovej fáze na majstrovstvách sveta družstiev v stolnom tenise telesne postihnutých v Bratislave 19. mája 2017. Foto: TASR/Pavol Neubauer

V sobotu zabojujú o zlato proti Francúzsku.


Bratislava 19. mája (TASR) - Slovenská dvojica Ján Riapoš s Martinom Ludrovským postúpila na paralympijských MS družstiev v stolnom tenise v Bratislave do finále v kategórií TM2. V B-skupine najskôr zdolali Rakúsko 2:0 a v semifinále aj Taliansko 2:1. V sobotu zabojujú o zlato proti Francúzsku.

"Bolo to určite najťažšie stretnutie na turnaji, pretože Taliani nám svojím herným prejavom veľmi nesedia," priznal po zápase Riapoš. "Veril som, že Martin už v prvej dvojhre súpera porazí, ale bohužiaľ sa mu to nepodarilo. Ja som si však proti Giuseppemu Vellovi veril. Mám s ním pozitívnu bilanciu a vedel som, akú taktiku zvoliť. Ale nie je to nikdy jednoduché. Videli to diváci v treťom sete, keď som mal štyri mečbaly. On zahral dva riskantné údery a zrazu si začal veriť. Dotiahol to bleskovo na 10:10 a ja som rád, že sa mi potom podarilo premeniť piaty mečbal. Sme vo finále a proti tradičnému súperovi Francúzsku to bude dúfam vyrovnaný zápas. Opäť v ňom bude mimoriadne dôležitá štvorhra. Keď v nej uspejeme, máme šancu na zlato."

Andrej Mészáros a Boris Trávníček zdolali v piatkovom druhom zápase kategórie TM4 Taiwan 2:0. Domáci reprezentanti postúpili v Bratislave z druhej priečky B-skupiny do semifinále, kde narazia na Turecko. Už teraz majú istotu minimálne bronzu, keďže neúspešní semifinalisti skončia spoločne na treťom mieste.

"Bol to veľmi ťažký zápas, pretože s Lin Wen-hsinom som už dvakrát prehral, naposledy na paralympiáde v Londýne. Ale podarila sa nám štvorhra, čo bolo veľmi dôležité. Boris hral výborne, dodržiavali sme taktiku, ktorej základom bola trpezlivosť a hrať pokojne," povedal Mészáros pre stránku spv.sk. "Bol som absolútne koncentrovaný a pripravený. Určite lepšie ako predtým v Londýne. Priznávam, že na hráča s materiálom to vo všeobecnosti veľmi neviem, ale tu na svetovom šampionáte som si súpera dobre prečítal prvý deň súťaže a nakoniec som našiel recept na jeho hru. Je to moja prvá medaila na majstrovstvách sveta a spravíme s Borisom všetko pre to, aby nezostalo len pri bronze."

Ďalšie slovenské tímy už tak úspešne neboli. Vyhrali len Richard Csejtey s Jozefom Kršiakom v kategórií TM8 zápas o 7. – 11. miesto. Japonsko porazili 2:0 a o konečné 7. miesto si zahrajú s Veľkou Britániou. V kategórií TM6 prehrali Alexander Nagy s Gabrielom Csemym posledné stretnutie v skupine s Dánskom 0:2 a potom stretnutie o 5.-8. miesto rovnakým pomerom s Nemeckom. V kategórií TM7 mal ešte Miroslav Jambor s Tomášom Valachom nádej na postup do semifinále, ale prehrali s Francúzskom 2:0 a skončili v skupine tretí. Ženské družstvo v kategórií TF4-5 v zložení Alena Kanová, Katarína Dobrovodská prehralo aj svoj posledný duel na šampionáte 0:2 a to s Nemeckom. Bez víťazstva na šampionáte skončili aj Marián Kamien, Martin Polkoráb a Martin Barbierik v kategórií TM1. V poslednom stretnutí podľahli Maďarom 0:2.

Skončili sa boje v štyroch ženských a dvoch mužských kategóriách. Po dvoch tituloch si vybojovali reprezentácie Talianska a Ruska, ďalší si na svoje konto pripísali tímy z Francúzska a Srbska.

MS družstiev v stolnom tenise - výsledky:
TM2 - B-skupina:
Slovensko - Rakúsko 2:0
Ján Riapoš, Martin Ludrovský - Hans Ruep, Daniel Pauger 3:0 (5, 4, 4)
Martin Ludrovský - Hans Ruep 3:0 (10, 10, 5)

semifinále:
Slovensko - Taliansko 2:1
Ján Riapoš, Martin Ludrovský - Federico Crosara, Giuseppe Vella 3:1 (7, -8, 9, 5)
Martin Ludrovský - Federico Crosara 0:3 (-9, -6, -5)
Ján Riapoš - Giuseppe Vella 3:0 (6,7, 10)

TM4 - B-skupina:
Slovensko - Taiwan 2:0
Andrej Mészáros, Boris Trávníček - Wen-hsin Lin, Gow-ching Lin 3:2 (-5, 5, -9, 4, 7)
Andrej Mészáros - Wen-hsin Lin 3:0 (7, 9, 9)