Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

PAULÍNA FIALKOVÁ: Zdolať Kuzminovú je vždy pre mňa osobné víťazstvo

Biatlonistka Paulína Fialková v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Biatlonistka Paulína Fialková dala počas uplynulej sezóny na známosť, že s ňou musí svetová špička počítať. Pred pár dňami sme ju aj preto pozvali do štúdia TABLET.TV, kde sme sa s ňou porozprávali.

Bratislava 8. apríla (Teraz.sk) – Slovenská biatlonistka Paulína Fialková má za sebou najvydarenejšiu sezónu v doterajšej kariére. Okrem behu sa v jej závere zlepšila aj na strelnici, čoho výsledkom bolo skvelé 31. miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára. Pred blížiacou sa olympijskou sezónou, na ktorú sa chce začať pripravovať už v máji, sme ju pozvali do televízneho štúdia TABLET.TV, kde sme s ňou prediskutovali viacero zaujímavých tém.

Kým ešte donedávna sa Slovákom pri debatách o biatlone „vybavila“ dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, už onedlho sa v súvislosti s týmto športom môže pod Tatrami skloňovať iné meno. Všetky predpoklady na to, aby sa natrvalo usadila v hlavách fanúšikov, má 24-rodáčka z Brezna Paulína Fialková, ktorá má za sebou vynikajúcu sezónu. „V jej úvode som sa veľmi trápila, zdravotné problémy ma obmedzovali natoľko, že som nedokázala podávať výkony, na aké by som za normálnych okolností mala. Som však rada, že som sa tomu nepoddala, vytrvala som až do konca, kde sa aj ukázalo to, čo som mal natrénované,“ rozhovorila sa Paulína Fialková a na margo spomínaných zdravotných problémov povedala: „V priebehu decembra mi lekári diagnostikovali pľúcne chlamýdie, pričom môže pokles výkonnosti predstavovať v takomto prípade aj desať percent. A presne to sa premietlo do mojich bežeckých výkonov. Nasledovala liečba antibiotikami, čo bolo dobré rozhodnutie, veď vďaka nim sa mi podarilo z toho dostať. Na druhej strane som síce zhruba desať dní netrénovala a musela som takpovediac začať odznova, ale ako som už povedala, bol to správny krok. O tom, že by som predčasne ukončila sezónu, som vôbec neuvažovala.“

Pozrite si celú televíznu debatu s Paulínou Fialkovou:



Biatlon patrí k najkrajším zimným športom, no nie je iba o behu a streľbe, ale nemalú rolu pri ňom zohráva aj psychika. Staršia zo sesterského dua Fialkových vie o tom svoje. „Áno, psychika je v tomto športe ,silná´ vec a v minulosti, keď som bola ešte menej skúsená, ma neraz zrazila na kolená. Ak som totiž nedosahovala dobré výsledky, vždy ma to veľmi mrzelo a viezlo sa to so mnou do ďalších a ďalších pretekov. V súčasnosti už viem hodiť nezdary za hlavu. A práve v tom je najväčší rozdiel medzi priemernými pretekármi a tými, ktorí chcú byť vo svetovej špičke,“ zamyslela sa Paulína Fialková, ktorá za rok nabehá zhruba šesťtisíc kilometrov a vystrieľa približne 15-tisíc nábojov.

V Pjongčangu nechá aj srdce


Paulína začala s biatlonom ako osemročná a vari ako každé dieťa, ktoré sa venuje nejakému športu, aj ona mala svoj vzor. Čuduj sa svete, nebola to Kuzminová, ktorá od decembra 2008 reprezentuje Slovensko, ale paradoxne jedna z jej najväčších rivaliek. „Veru tak, bola to Nemka Magdalena Neunerová. Spomínam si na ňu ešte z obdobia, keď som prvýkrát dostala šancu pretekať vo Svetovom pohári. Už vtedy bola pre mňa absolútnym fenoménom a dodnes sa na tom nič nezmenilo. A kto je pre mňa najväčší športový vzor v súčasnosti? Jednoznačne náš chodec Maťo Tóth,“ prezradila Fialková a vzápätí pokračovala: „Čo sa týka Nasti Kuzminovej, treba na rovinu povedať, že to, čo dokázala, je niečo unikátne. O to viac ma teší, keď sa mi ju podarí niekedy zdolať, je to pre mňa akési malé osobné víťazstvo. Inak máme medzi sebou úplne normálny, bežný vzťah. Ako kolegyne z fachu.“



Takto o rok bude už niekoľko týždňov po XXIII. Zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu, kde by sympatická slovenská biatlonistka rada zamiešala kartami. „Nechcem dopredu vyhlasovať, do akého miesta by som vo výsledkovej listine na olympiáde chcela figurovať, ani nič podobné sľubovať. Isté je akurát to, že urobím všetko, čo bude v mojich silách, či už v príprave alebo v samotných pretekoch, pretože olympijské hry sú vrcholom a snom každého športovca a ja tam nechám celé srdce,“ dodala odhodlane Paulína Fialková, ktorá na ZOH 2014 v Soči obsadila v individuálnych pretekoch na 7,5 km 72. priečku a bola aj súčasťou ženskej štafety, ktorá sa klasifikovala na 14. mieste.