Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Peter Sagan sa bráni porovnaniu s Armstrongom: Je to predčasné

Peter Sagan Foto: TASR/AP

Sagan, ktorý vyhral päť z ôsmich etáp na tohtoročných pretekoch Okolo Kalifornie, zaznamenal v prebiehajúcej sezóne už 13 etapových prvenstiev.

Seraing 2. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal v nedeľu najmladším etapovým víťazom na pretekoch Tour de France od čias Lancea Armstronga, porovnaniu s legendárnym Američanom sa však bráni.

Dvadsaťdvaročný člen tímu Liquigas-Cannondale nechal v 1. etape najprestížnejšieho cyklistického podujatia za sebou všetkých súperov, keď v záverečnom špurte s prehľadom ukázal chrbát vedúcemu jazdcovi Fabianovi Cancellarovi i Nórovi Edvaldovi Boasoonovi Hagenovi a cieľovú pásku preťal štýlovo s rukami v bok. "Som naozaj veľmi, veľmi šťastný. Bol som jediný, kto udržal krok s Cancellarom, jazdil som za ním v tesnom závese. Bol som jednoducho šťastný, že stačím jeho tempu," citovala Sagana agentúra AP.

Sagan, ktorý vyhral päť z ôsmich etáp na tohtoročných pretekoch Okolo Kalifornie, zaznamenal v prebiehajúcej sezóne už 13 etapových prvenstiev. Obrovský talent svetovej cyklistiky zaostal pri svojom premiérovom triumfe na Tour de France za Armstrongom len o pár mesiacov. Američan zaznamenal prvé z celkového počtu 22 etapových víťazstiev v roku 1993 v ôsmej etape ako 21-ročný. Absolútne prvenstvo drží v tomto smere Talian Fabio Battesini, ktorý sa na Tour 1931 tešil z víťazstva vo veku 19 rokov.

Sagan sa zapísal do histórie tiež tým, že prvú cestnú etapu vyhral ako debutant, čo sa naposledy podarilo Fabiovi Baldatovi pred 17 rokmi. Na otázku, či disponuje potenciálom stať sa druhým Armstrongom, Sagan odpovedal: "Takéto úvahy sú predčasné. Bol by som samozrejme rád, keby to bola pravda, ale som ešte veľmi mladý a je nemožné hovoriť o tom, aká bude budúcnosť. Ak sa to však stane skutočnosťou, bolo by to úžasné."

Sagan sa v priebežnom poradí posunul z 56. miesta po úvodnom prológu na 23. priečku so stratou 24 sekúnd na vedúceho Cancellaru. Pondelňajšia rovinatá 2. etapa z Vise do Tournai (207 km) umožní opäť vyniknúť špurtérom.