Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Najlepšími plavcami Hájková a opäť Nagy

Na snímke Richard Nagy. Foto: TASR Pavel Neubauer

Galavečer sa konal pri príležitosti 100 rokov od založenia Československého plaveckého amatérskeho zväzu, SPF ju spoluorganizovala s Českým zväzom plaveckých športov.

Praha 19. januára (TASR) - Na slávnostnom galavečere v pražskom Forum Karlín vyhlásili zástupcovia Slovenskej plaveckej federácie (SPF) v sobotu najúspešnejších športovcov za rok 2018. Najlepšími bazénovými plavcami Slovenska za minulý rok sa stali Karolína Hájková z VŠK UK Bratislava a Richard Nagy z ŠK Dukla Banská Bystrica.

Galavečer sa konal pri príležitosti 100 rokov od založenia Československého plaveckého amatérskeho zväzu, SPF ju spoluorganizovala s Českým zväzom plaveckých športov. Podstatná časť večera patrila vyhodnoteniu športovcov, funkcionárov a osobnostiam plaveckých športov oboch krajín od doby vzniku, resp. roku 1919.

V širokej plejáde na slovenskej strane sa tak uznania dostalo dvojnásobnej olympijskej medailistke a šesťnásobnej Športovkyni roka SR Martine Moravcovej aj bývalým úspešným reprezentantom Marcelovi Gérymu, Miloslavovi Roľkovi, Miloslavovi Dolníkovi, Ľubošovi Križkovi či Denise Smolenovej.

Na slávnosti sa zúčastnilo vyše 900 hostí, vrátane prezidenta Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA) Julia Maglioneho či prezidenta Európskej plaveckej federácie (LEN) Paola Barelliho. Podujatie moderovali moderátori Jan Smetana a Marcel Merčiak.

Hájková na tróne pre najlepšiu bazénovú plavkyňu nahradila Katarínu Listopadovú, Nagy pokračuje v hegemónii, keď anketu opanoval už piatykrát za sebou. V tomto roku 25-ročný zverenec trénera Mikea Taylora pokračoval v príprave v anglickom Sheffielde.

Jeho najlepšími výsledkami boli 9. miesto na majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v Číne na 400 m polohové preteky, resp. rovnaké umiestnenie v rovnakej disciplíne na majstrovstvách Európy v Glasgowe. Na druhom mieste medzi ženami skončila Andrea Podmaniková a tretie miesto obsadila Laura Benková.

Strieborná trofej v mužskej kategórii putovala do rúk Tomáša Klobučníka, bronzovú si prevzal Adam Halas. Víťazom kategórie najúspešnejší junior za rok 2018 sa stal Matej Duša z XBS swimming, najúspešnejšou juniorkou je Tamara Potocká z Klubu plávania AQUACITY Poprad.

V kategórii Masters medzi ženami zvíťazila Erika Mrázová, medzi mužmi Martin Hlavatý. V synchronizovanom plávaní sa tešili z prvého miesta v kategórii pár seniorky Nada Daabousová a Diana Miškechová. Najúspešnejšou sólistkou v seniorskej kategórii sa stala Nada Daabousová.

Ocenili aj najúspešnejšie družstvo v zložení 12 akvabel: Júlia Bachárová, Zuzana Bodíková, Nada Daabousová, Romana Horská, Anastasia Jakovlevová, Kristína Kvasňovská, Dina Lengyelová, Laura Lisá, Diana Miškechová, Barbora Novotná, Rebecca Slezáková, Sophia Suranová. V juniorskej kategórii sa najlepším párom stala dvojica Laura Lisá a Kristína Kvasňovská.

Najlepšou diaľkovou plavkyňou sa stala Karolína Balážiková, top diaľkovým plavcom Ivan Fratrič, obaja sú z klubu Plavecký klub ORCA Bratislava. Vo vodnom póle v mužskej kategórii dvojicu najúspešnejších pólistov tvoria Matej Čaraj z KVP Nováky v kategórii juniorov, resp. víťazom mužskej kategórie je odchovanec KVP Nováky Lukáš Ďurík, momentálne hráč maďarského Debrecínu.

Medzi vodnými pólistkami triumfovali juniorka Beáta Kováčiková a medzi ženami Janka Kurucová, obe odchovankyne klubu Športový klub Olympia pri Športovom gymnáziu v Košiciach.

V FPD Slovenskom pohári družstiev 2018 sa víťazom stal Plavecký klub STU Trnava. Druhé miesto patrí Plaveckému klubu ORCA Bratislava, tretie miesto obsadil Športový plavecký klub Kúpele Piešťany.

Celkovo v roku 2018 prekonali slovenskí reprezentanti 114 národných plaveckých rekordov (ženy 68 rekordov, muži 44 rekordov, štafety mix 2 rekordy).



VYHLÁSENIE NAJÚSPEŠNEJŠÍCH ŠPORTOVCOV SPF ZA ROK 2018:

Bazénové plávanie:

Seniori:

ŽENY:
1. Karolína Hájková (ŠK FTVŠ UK Lafranconi Bratislava)
2. Andrea Podmaníková (PIRANA Sport Club Topolčany)
3. Laura Benková (Neurus Žilina)

MUŽI:
1. Richard Nagy
2. Tomáš Klobučník (obaja ŠK Dukla Banská Bystrica)
3. Adam Halas (Plavecký klub STU Trnava)

Juniori:

Najúspešnejšia JUNIORKA: Tamara Potocká (Klub plávania AQUACITY Poprad)

Najúspešnejší JUNIOR: Matej Duša (XBS Swimming)

Veteráni:

ŽENY: Erika Mrázová (Športový klub plávania Košice)

MUŽI: Martin Hlavatý (ŠK FTVŠ UK Lafranconi Bratislava)

Synchronizované plávanie:

Seniori

Najúspešnejšia SÓLISTKA: Nada Daabousová (Telovýchovná jednota Slávia STU Bratislava)

Najúspešnejší PÁR: Nada Daabousová a Diana Miškechová (UVENTA AQUATIX)

Najúspešnejší TÍM: Júlia Bachárová, Zuzana Bodíková, Nada Daabousová, Romana Horská, Anastasia Jaakovlevová, Kristína Kvasňovská, Dina Lengyelová, Laura Lisá, Diana Miškechová, Barbora Novotná, Rebecca Slezáková, Sophia Suranová

Juniori:

Najúspešnejší PÁR: Laura Lisá a Kristína Kvasňovská (IUVENTA AQUATIX)

Najúspešnejší TÍM: Júlia Bachárová, Zuzana Bodíková, Anastasia Iakovlev, Kristína Kvasňovská, Dina Lengyelová, Laura Lisá, Barbora Novotná, Rebecca Slezáková, Silvia Solymosyová, Sophia Suranová

Diaľkové plávanie:

ŽENY: Balážiková Karolína (Plavecký klub ORCA Bratislava)

MUŽI: Fratrič Ivan (Plavecký klub ORCA Bratislava)

Vodné pólo:

Seniori:

ŽENY: Janka Kurucová (Športový klub Olympia - pri Športovom gymnáziu v Košiaciach)

MUŽI: Lukáš Ďurík (Debrecín)

Juniori: Beáta Kováčiková (Športový klub Olympia - pri Športovom gymnáziu v Košiaciach)a Matej Čaraj (Klub vodného póla Nováky)

FPD Slovenský pohár žiakov 2018 a FPD Slovenský pohár družstiev 2018 v plávaní:

1. Plavecký klub STU Trnava
2. Plavecký klub ORCA Bratislava
3. Športový plavecký klub Kúpele Piešťany
4. ŠPORTOVÝ KLUB POLÍCIE KOŠICE - PLÁVANIE, o.z.
5. Vysokoškolský športový klub FTVŠ UK Lafranconi

Ceny pre osobnosti pri príležitosti 100. výročia plaveckých športov:

1949 – 1968: Vladimír Hopka, Ľudovít Komadel, Olga Kozičová, Marta Skupilová

1969 – 1988: Marcel Géry, Ladislav Hlavatý, Miloslav Roľko, Vlasta Wawrová, Silvia Rusinová, Július Samuelis

1989 – 1998: Marcel Blažo, Miloslav Dolník, Ondrej Gajdáč, Daniela Hornáková Zahradníková, Vladimír Prelovský

1999 – 2008: Martina Moravcová, Viera Čamborová Šterzlová, Darina Moravcová, Denisa Smolenová, Karol Máčik, Yvetta Macejková, Vlastimil Kratochvíl, Roman Poláčik, Juraj Skála

2009 – 2018: Jozef Bazálik, Ján Foriš, Vlasta Hiadlovská, Ľuboš Križko, Jiří Walter, Jana Mezovská, Barbora Mišendová, Richard Nagy, Gabriel Baran