Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Play-off odštartovalo: Košice aj Bystrica vyhrali v úvodnom zápase

Na snímke radosť obrancu Košíc Michala Nováka po prvom góle HC v prvom zápase štvrťfinále play-off hokejovej extraligy HC Košice - HK Poprad v Košiciach v stredu 6. marca 2013. Foto: TASR/František Iván

Vicemajster z Košíc zvíťazil v prvom štvrťfinálovom stretnutí play off nad Popradom 2:1. Bystrica rovnakým výsledkom zdolala favorizovaný Zvolen.

Košice 6. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského vicemajstra HC Košice zvíťazili v prvom štvrťfinálovom stretnutí play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad HK Poprad 2:1, keď víťazný gól stretnutia zaznamenal v 47. minúte Štrbák. V sérii hranej na štyri víťazstvá vyhrávajú 1:0.







HC Košice - HK Poprad 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)


Góly: 35. Jenčík (Haščák, Pašek), 47. Štrbák (Slovák, Novotný) - 59. Hvila (Suchý, Balán). Rozhodovali: D. Konc, Müllner - Smrek, Šefčík, vylúčení: 4:5, navyše: 5+DKZ Vaic (Poprad) za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 3080 divákov

Zostavy:

HC Košice: Hylák - Kolba, Štrbák, Cebák, Deyl, Novák, Macejko, Šeda - Novotný, Slovák, Jokeľ - Haščák, Pašek, Jenčík - Matis, Marcinko, Svitana - Hinďoš, Matúš Chovan, Mlynarovič

HK Poprad: Sidor - Šterbák, Suchý, Devečka, Fabian, Kovačevič, D. Brejčák, Kurali, Jáchym - Vandas, Balán, Hvila - Smotrila, Stals, Vaic - Buc, Klouda, Jabrocký - Paločko, Stanfield, S. Takáč


Priebeh zápasu



Na snímke vľavo obranca Košíc Martin Štrbák, vpravo krídelník Popradu Juris Štals v prvom zápase štvrťfinále play-off hokejovej extraligy HC Košice - HK Poprad v Košiciach v stredu 6. marca 2013.
Foto: TASR/František Iván
V košickej Steel aréne začali aktívnejšie domáci hokejisti a už v úvodnej minúte vyskúšal pozornosť Sidora Slovák. Hostia dobre bránili a podnikali rýchle protiútoky. V 7. minúte vystrelil Takáč, no Hylák si s jeho zakončením dokázal poradiť. "Oceliari" mali opticky navrch, ale do šancí sa dostával ich súper. O dve minúty neskôr sa dostal pred Hylákom do zakončenia Hvila, tiesnený domácou obranou trafil iba košického gólmana. Ten istý hráč mal gól na hokejke v 16. minúte, no v ideálnej šanci, po prihrávke spoza bránky, si s jeho zakončením poradil Hylák. Obidve mužstvá čakali na chybu súpera, ktorá v úvodnej tretine neprišla.

Na začiatku druhej dvadsaťminútovky sa ocitol v dobrej šanci hosťujúci Vandas, puk poslal iba do dobre postaveného Hyláka. Popradčania pokračovali v aktivite a v 23. minúte tesne minul košickú bránku Buc. Košičania odpovedali v 29. minúte šancou Pašeka, ktorý poslal puk tesne nad vrchnú konštrukciu Sidorovej bránky. O štyri minúty neskôr mohol otvoriť skóre duelu Haščák, ale v dobrej pozícii minul priestor popradskej bránky. Podarilo sa to však v 35. Jenčíkovi, ktorý si nakorčuľoval pred Sidora a bekhendom poslal puk za jeho chrbát - 1:0.

V úvode tretieho dejstva preveril pozornosť popradského gólmana Marcinko, stav sa však nezmenil. V 47. minúte v hre štyroch proti štyrom inkasoval Sidor gól od modrej čiary, keď Štrbák poslal puk do siete pomedzi jeho betóny - 2:0. V 51. minúte si "oceliari" vytvorili v presilovej hre veľký tlak, Sidor v bránke Popradu sa poriadne obracal, no postupne si poradil so šancami Novotného, Jokeľa a Štrbáka. V závere zápasu Poprad odvolal brankára a v 59. minúte korigoval Hvila - 2:1. Vyrovnávajúci gól mal na hokejke 55 sekúnd pred koncom duelu Balán, ale Hylák vytiahol zázračný zákrok.

Hlasy po zápase:

Milan Staš, tréner Košíc: "Dosť ťažko sme sa presadzovali, prechod stredným pásmom nebol z našej strany najlepší. Hrali sme však trpezlivo, čakali sme trpezlivo na svoju príležitosť, ktorá prišla v podobe dvoch gólov. Zápas sme dohrali v našej réžii a vykročili sme tou správnou nohou do bojov play off. Myslím si, že za tento výkon sme si dnes zaslúžili vyhrať."



Milan Jančuška, tréner Popradu: "Videli sme zaujímavý taktický zápas s dramatickou zápletkou v závere. Som spokojný s tým, ako sme to zvládli herne i takticky. Za stavu 0:0 sme mali šance, ktoré ak by sme vyriešili rýchlejšie, tak sme mohli streliť nejaký gól. Naopak po maličkej chybe v rohu klziska sme inkasovali a druhý gól bol z kategórie lacnejších. Otvorili sme hru a pri hre bez brankára sme znížili. Zápasu by svedčala remíza, ale nestalo sa tak, keď mal vyloženú šancu Balán. Určite to bude zaujímavé v ďalších stretnutiach, pretože tak ako sme dnes prehrali, tak sme mohli aj zvíťaziť."



HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)


Góly: 7. Juraško (Brabenec) - 2. Jankovič (Danton, Kubka), 49. Zigo (Juraj Sýkora, Lunter). Rozhodcovia P. Jonák, T. Orolin - J. Tvrdoň, Výleta, vylúčení 4:7, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 3561 divákov. Stav série 0:1.

Brankár Zvolena Marek Šimko (celkom vľavo) sleduje strkanie medzi svojím spoluhráčom Martinom Výborným (druhý zľava) a útočníkom Banskej Bystrice Jurajom Sýkorom (vpravo) počas prvého zápasu štvrťfinále play off Tipsport extraligy medzi HKM Zvolen a HC 05 Banská Bystrica vo Zvolene v stredu 6. marca 2013.
Foto: TASR/Dušan Hein
Ako z veľkej knihy začali Bystričania na ľade favorizovaného Zvolena. Uplynulo len 86 sekúnd, keď Dantonovu nahrávku spoza bránky usmernil zblízka Jankovič. Obrovská radosť hostí napovedala, ako veľmi si cenili úvodný gól, škoda len, že po Bambúchovom vylúčení pomohli domácim úplne sa prebrať a naplno ich naštartovať. V 7. min Juraško po vyhratom buly Brabenca vystrelil okamžite od modrej, Chorošun mal zakrytý výhľad a puk rozvlnil sieť. Prevahu domácich však opäť narušili vylúčenia, dokonca až štyrikrát za sebou, a len zázračne, pomocou veľkého šťastia, neinkasovali. V 11. min trafil hosťujúci Ján Sýkora žŕdku, o pár sekúnd neskôr spálil ďalšiu príležitosť Trochta a v 13. min sa Lunter už radoval, no predčasne, keď sa znovu rozozvučala žŕdka za chrbtom Šimka. Sériu šancí ukončil v 15. min Ján Sýkora a až potom sa k slovu dostali Zvolenčania. Chorošuna rozohriali strely Podkonického i Pokoviča v 18. min, vzápätí trestnú lavicu postupne zohrievali Macík, Bambúch a Biro a domáci si zahrali, s preklopením do druhej tretiny, dovedna až 1:41 min piati proti trom. Dopadli žalostne, bez poriadnej strely, hráči sa len ponúkali a zdĺhavo si prihrávali.


Nervozita v druhej tretine vykvitla do plnej krásy, hráči sa vybíjali v osobných súbojoch, viazla kombinácia a ak sa aj niekto dostal k streľbe, tak nepresnej, alebo nedôraznej. V 27. min po strele Luntera sa pretlačil k dorážke Hudec, v 30. min sa snažil presadiť na druhej strane Kalla, tesne pred prestávkou aj L. Jurík, a to bolo všetko. Obe mužstvá sa dokonale prečítali Zvolenčania sa spoliehali najmä na nahadzované puky pred bránku, alebo finálnu nahrávku do jej blízkosti, Bystričania na rýchle protiúdery, bolo to však utrápené, kŕčovité, priveľmi opatrné.

V tretej tretine bolo zrejmé, že veľa gólov už nepribudne a ak sa ujme aspoň jeden, môže rozhodnúť celý zápas. Hneď v úvode dvakrát opečiatkoval Šimka v bránke Hudec, Zvolenčania nezúžitkovali ďalšiu presilovku a v 46. min rozhodca neuznal gól Macíka s postavením Jána Sýkoru v bránkovisku. Až v 49. min sa mohli naplno 'barani' zaradovať, po vyrazenej strele z hokejky Juraja Sýkoru prekonal Zigo z otočky Šimka a pár sekúnd mu trvalo, kým zistil, že strelil gól. Päť minút pred sirénou si šiel na trestnú lavicu sadnúť Lantoš, Zvolenčania však nič nevymysleli a nasmerovali sa na prehru, keď im nepomohla ani power play 54 sekúnd pred koncom, ktorú prerušilo vylúčenie L. Juríka.

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, kouč Zvolena: "Húževnatosť súpera nám robila problémy, uzavrel stredné pásmo, ťažko sa presadzovalo. O výsledku rozhodli presilové hry, štatistiky sú pre nás síce priaznivé, no hra v početnom postavení nám jednoducho nešla."

Vladimíir Országh, tréner B. Bystrice: "My sme spokojní s výsledkom a výkonom. Hráči si zaslúžia poďakovanie, oslavovať môžeme len do polnoci, urobili sme však malý krôčik na dlhej ceste. Na našej lavičke nám pomohol z funkcionárov aj Vlasto Plavucha, tak ako občas počas sezóny, na lavičke pôsobil ako morálna podpora pre chalanov, hlavne pre mladých."

Michal Juraško, autor jediného gólu Zvolena: "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, Bystrica si nás naštudovala, bránila, my sme si nevytvorili čisté šance. Presilovky nám nešli, bol by to iný zápas, keby sme ich využívali. Akoby sme chceli puk dopraviť úplne do bránky, čo bola asi chyba, mali sme ho viac nahadzovať. Bola v tom aj nervozita, bohužiaľ, no ďalší zápas je pred nami a my urobíme všetko, aby sme celú sériu vyhrali, samozrejme, pod podmienkou, že sa musíme vo viacerých činnostiach zlepšiť."

Tomáš Zigo, autor rozhodujúceho gólu B. Bystrice: "Je to úžasné, z gólu som sa veľmi tešil. Na trestnej lavici som sa predtým modlil, aby sme neinkasovali a onedlho som strelil gól, krásny pocit. Pri góle som sledoval puk a len som ho sklepol, ani som nevedel, že sa dostal do bránky. Bol to zápas o oslabeniach, stáli nás dosť síl Veľmi si veríme, že postúpime, no sme len na začiatku. "