Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Preteky Oxford - Cambridge budú pod dohľadom kráľovského námorníctva

veslovanie Oxford Cambridge Foto: TASR/AP

Vlani museli tradičné meranie síl osemveslíc po ôsmich minútach zastaviť, keď sa pred oboma loďami nečakane objavil plavec.

Londýn 29. marca (TASR) - Organizátori slávnych veslárskych pretekov britských univerzít Oxfordu a Cambridgeu sa snažia všetkými možnými prostriedkami minimalizovať riziko narušenia podujatia, ako sa to stalo minulý rok, keď prestížny súboj osemveslíc v Londýne stopol plavec - demonštrant.

Ako informovala agentúra AP, usporiadatelia pred nedeľňajším podujatím požiadali o pomoc Kráľovskú námornú pechotu, ktorej členovia budú z nafukovacích člnov pozorne monitorovať brehy rieky Temža.

Vlani museli tradičné meranie síl osemveslíc v britskej metropole po ôsmich minútach zastaviť, keď sa pred oboma loďami nečakane objavil plavec odetý v čiernom úbore a posádka oxfordskej univerzity do neho takmer narazila. Preteky museli reštartovať, nakoniec sa z prvenstva tešil univerzitný tím z Cambridge.

Tridsaťsedemročný Trenton Oldfield, ktorý sa takýmto spôsobom snažil protestovať proti elitárstvu a nerovnosti, si odsedel sedem týždňov vo väzení za narušenie verejného poriadku. "Tento rok podnikneme dodatočné opatrenia, aby sa vlaňajší incident nezopakoval," vyhlásil výkonný riaditeľ pretekov David Searle.