Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

PSG a Montpellier sa dostali v lige do dvojciferného trháku

PSG Foto: TASR/AP

Parížania uspeli v nedeľu v Dijone, keď zdolali tamojšieho nováčika namočeného do zostupových vôd 2:1.

Paríž 12. marca (TASR) - Vo francúzskej futbalovej lige sa po víkendovom 27. kole boj o majstrovský titul s veľkou pravdepodobnosťou zúžil už len na dvojicu tímov, ktorými sú Paríž Saint-Germain (58 bodov) a HSC Montpellier (57 bodov). Prehra úradujúceho majstra OSC Lille na pôde Olympique Lyon (1:2) spôsobila, že z tretej priečky stráca na lídra súťaže PSG už jedenásť bodov. V hre ich pritom zostáva v zostávajúcich jedenástich kolách 33 a len ťažko možno uvažovať o tom, že by duo na čele pustilo z rúk obrovský náskok.

Parížania uspeli v nedeľu v Dijone, keď zdolali tamojšieho nováčika namočeného do zostupových vôd 2:1 a natiahli šnúru bez prehry v Ligue 1 na jedenásť zápasov. Hostia v prvom polčase nevyužili mnohé výborné šance a v 41. minúte im hlavný rozhodca Malige po faule na Bauthéaca v stredovom kruhu z "fleku" vylúčil Moma Sissoka. Napriek tomu, že PSG celý druhý polčas hral o jedného muža v poli menej, bol lepším tímom a v 49. minúte Tiéné po prihrávke Hoaraua otvoril skóre - 0:1. Už tradičná slabina Parížanov, ktorou je bránenie štandardných situácií, priniesla vyrovnanie, keď Paulle po rohu Corgneta prekonal Sirigua. V 90. minúte sa však po rohovom kope Dijonu zmocnil lopty Ménez, vyviezol ju bleskovo až do zóny ohrozenia súperovej brány a jeho prihrávku zužitkoval striedajúci Gameiro na strelenie víťazného gólu. Brejk ako hrom "klapol" a Parížania z poslednej šance ukoristili všetky tri body na pôde tímu, kde Montpellier pred týždňom s problémami vydoloval bodík po remíze 1:1.

"Je to pre nás veľmi dôležité víťazstvo. Vyhrali sme s 10 hráčmi nesmierne náročný zápas vďaka gólu v poslednej minúte. Moje mužstvo ukázalo fantastický charakter, obrovskú mentálnu silu. Som spokojný, zostali sme na čele súťaže a tri body nám ešte viac zvýšia sebavedomie," zhodnotil stretnutie kouč PSG Carlo Ancelotti. Taliansky kormidelník vyriešil problémy so zložením obrany pri neúčasti Maxwella, Biševaca a Jalleta nasadením Tiéného a Ceará. Prvý menovaný sa mu za dôveru odvďačil prvým ligovým gólom v drese PSG. "Samozrejme, som veľmi šťastný, že som strelil taký dôležitý gól. Prvoradý je však úspech mužstva. Máme tri body, dobre sa pozerá na tabuľku, ale zajace sa budú počítať až po hone. Aj naďalej sa budeme snažiť získať čo najviac bodov v zostávajúcich zápasoch sezóny," povedal Tiéné, reprezentant Pobrežia Slonoviny, ktorý vypadol zo zostavy parížskeho tímu aj vzhľadom na januárové povinnosti na Africkom pohári národov, kde so svojím národným tímom stroskotal až vo finále.

Jediným reálnym konkurentom Ancelottiho družiny v boji o titul tak zostáva Montpellier. Ten v nedeľňajšom večernom súboji zdvihol hodenú rukavicu metropolitného tímu a doma sa pohral s Caenom, nad ktorým zvíťazil 3:0. Už svoj 17. gól v sezóne strelil v nadstavenom čase z penalty reprezentačný útočník Olivier Giroud. Stal sa vôbec prvým hráčom HSC, ktorý v jednej sezóne Ligue 1 nastrieľal v oranžovo-modrom drese toľko gólov, vďaka ktorým figuruje na čele klasifikácie strelcov (pozn. - o 4 góly menej má na konte Nene z PSG).

V obrovskej kríze sa nachádza Olympique Marseille. Provensálsky tím prehral posledné štyri zápasy, v ktorých navyše vyšiel strelecky naprázdno a v tabuľke figuruje až na 8. mieste. Nahustené je to medzi 3.-7. priečkou, kde mužstvá delia od seba 4 body a boj o Ligu majstrov ešte bude tvrdý. Na dne tabuľky napriek výhre nad Evianom zostalo Sochaux, garde mu robí s rovnakým bodovým ziskom Auxerre, ktoré ešte v predminulej sezóne účinkovalo v Lige majstrov. Vyrovnanosť francúzskej ligy dokazuje aj spodná časť tabuľky, veď ani v 10. Eviane nemôžu s istotou povedať, že sú zachránení. Od 18. Dijonu ich totiž delí len 6 bodov.



čelo tabuľky Ligue 1 po 27. kole:

1. Paríž St. Germain 27 17 7 3 50:27 58

2. HSC Montpellier 27 17 6 4 52:26 57

3. OSC Lille 27 12 11 4 46:31 47

4. St. Etienne 27 13 7 7 35:29 46

5. Stade Rennes 27 12 8 7 37:31 44