Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

PSO: Diallo zdolal v 2. kole Thiema, vo štvrťfinále proti Kleinovi

Na snímke tenista Lukáš Klein (Slovensko) v zápase proti Ottovi Virtanenovi (Fínsko) v 2. kole na medzinárodnom tenisovom stretnutí Peugeot Slovakia Open 12. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Klein zdolal Fína Otta Virtanena 6:4, 6:4. Slovenskému daviscupovému reprezentantovi nevyšiel úvod prvého setu, keď si prehral hneď svoj prvý servis a mal manko 0:3.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Rakúsky tenista Dominic Thiem prekvapujúco vypadol v 2. kole dvojhry na bratislavskom challengeri Peugeot Slovak Open. Najvyššie nasadený hráč a šampión US Open z roku 2020 prehral s Gabrielom Diallom 1:6, 6:4, 6:7 (5). Kanaďan sa v boji o semifinále stretne so Slovákom Lukášom Kleinom.

Diallo sa prezentoval kvalitným servisom a nedovolil súperovi v prvom sete ani jeden brejbal. V štvrtom a šiestom geme zobral Thiemovi podanie a hladko získal prvé dejstvo po výsledku 6:1. V druhom sete Rakúšan zlepšil svoj výkon a v šiestej hre zobral Diallovi podanie. Favorit duelu síce za stavu 5:3 zaváhal, no krátko na to uspel na returne a vyhral 6:4.

V rozhodujúcom sete boli hráči suverénni na podaní a o postupujúcom musel rozhodnúť až tajbrejk. V skrátenej hre uspel Diallo po výsledku 7:5 a zabezpečil si postup. Thiem sa predstavil na turnaji tretíkrát v kariére. V roku 2012 nepostúpil z kvalifikácie a o rok neskôr vypadol v 1. kole.

"Vyšiel mi vstup do zápasu, podával aj returnoval som veľmi dobre. On sa v druhom sete zlepšil, získal brejk a aj keď sa mi podarilo hneď získať podanie späť, nedokázal som vyrovnať. Získal som však sebavedomie do ďalšieho priebehu zápasu. V treťom sme si obaja držali podanie a dostali sa až do tajbrejku. Niekedy ho vyhráte, inokedy nie. Som rád, že som ho zvládol. Pred duelom som bol nadšený, že si môžem zahrať s Thiemom. Počas detstva bol jedným z mojich najobľúbenejších tenistov, ktorých som sledoval," uviedol Diallo po stretnutí a vyjadril sa aj k duelu proti Kleinovi: "Trénovali sme spolu pred niekoľkým mesiacmi počas Roland Garros. Nebude to ľahký zápas a podporia ho aj domáci diváci. Budem sa snažiť hrať čo najlepšie a predviesť dobrý výkon."

Klein zdolal Fína Otta Virtanena 6:4, 6:4. Slovenskému daviscupovému reprezentantovi nevyšiel úvod prvého setu, keď si prehral hneď svoj prvý servis a mal manko 0:3. Klein sa však postupne zlepšil v medzihre, od stavu 1:4 získal päť gemov za sebou a tešil sa zo zisku setu. Fín sa začal trápiť na servise a stratil ho aj na začiatku druhého dejstva. Slovák uspel aj v druhom vzájomnom stretnutí, za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

"Som rád, že sa mi podarilo vyhrať aj s úrovňou, ktorú som predvádzal. Bolo pre mňa dôležité, že som sa vrátil späť do hry po troška nepodarenom úvode. Pomohlo mi, že som ho brejkol v siedmom geme prvého setu. Teší ma hra, ktorú predvádzam. Aj keď to bolo na dve sety, nebolo to jednoduché. Uvidíme, čo bude ďalej," uviedol Klein po postupe.

Nedarilo sa Norbertovi Gombosovi, ktorý prehral s kvalifikantom Iľjom Marčenkom 6:4, 3:6, 5:7. Tridsaťšesťročný Ukrajinec sa v boji o semifinále stretne s Jorisom de Loorem. Belgičan, ktorý v prvom kole zdolal najlepšieho slovenského singlistu Alexa Molčana, si poradil vo štvrtok aj s Benjaminom Hassanom z Libanonu 6:3, 6:4.

Na snímke tenista Norbert Gombos (Slovensko) v zápase proti Iľjovi Marčenkovi (Ukrajina) v 2. kole dvojhry na medzinárodnom tenisovom stretnutí Peugeot Slovakia Open 12. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


V úvode zápasu si obaja hráči držali podanie až do stavu 2:2. Gombos sa dostal k prvému brejkbolu v piatej hre, využil ho a následne ho potvrdil na vlastnom servise. Slovenský reprezentant už náskok nepustil a set zakončil esom. Diváci mohli na centri v NTC sledovať dlhé výmeny a prvé štyri gemy druhého dejstva trvali viac ako 20 minút. Marčenko v šiestej hre prvýkrát prelomil podanie súpera a za stavu 5:3 využil na vlastnom servise druhý setbal. Rozhodujúci tretí set priniesol vyrovnaný priebeh, Gombos však za stavu 5:5 prišiel o servis a Marčenko už dotiahol zápas do úspešného konca.

"Bol to tesný zápas. Mal som smolu za stavu 5:5 v treťom sete a to rozhodlo. Dal som do toho všetko, súper však veľmi dobre servoval a nedal mi veľa brejkových šancí. V dôležitých momentoch si pomohol servisom, nič sa nedá robiť. Som sklamaný, keďže som prehral v druhom kole. Hral som výborný prvý zápas, teraz to nebolo také dobré, ale bol to iný súper a deň. Začal som veľmi dobre, no potom som zahral jeden zlý gem, on dobre zareturnoval a udržal si servis až do konca. Možno keby som mal trocha šťastia v treťom sete, no nedá sa nič robiť. Trénujeme spolu s Iľjom a dnes podával nad svoje pomery," povedal Gombos po zápase.

Medzi najlepšiu osmičku sa dostal aj Američan Maxime Cressy. Siedmy nasadený hráč zdolal v druhom kole Mattea Martineaua z Francúzska v dvoch setoch 7:6 (4), 6:3. V boji o semifinále nastúpi proti krajanovi Martinovi Dammovi, ktorý zvíťazil nad severomacedónskym reprezentantom Kalinom Ivanovským 6:3, 6:4.



dvojhra - 2. kolo:



Gabriel Diallo (Kan.) - Dominic Thiem (Rak.-1) 6:1, 4:6, 7:6 (5),
Iľja Marčenko (Ukr.) - Norbert GOMBOS (SR) 4:6, 6:3, 7:5,
Lukáš KLEIN (SR) - Otto Virtanen (Fín.) 6:4, 6:4,
Martin Damm (USA) - Kalin Ivanovski (S.Mac.) 6:3, 6:4,
Joris de Loore (Belg.) - Benjamin Hassan (Libanon) 6:3, 6:4,
Maxime Cressy (USA-7) - Matteo Martineau (Fr.) 7:6 (4), 6:3



štvorhra - štvrťfinále:



Constantin Frantzen, Hendrik Jebens (Nem.-4) - Miloš KAROL,
Peter Benjamín PRIVARA (SR) 4:6, 6:3, 12:10