Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

TOUR DE FRANCE: Sagan je štvrtý v 4. etape, z triumfu sa tešil Viviani

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v zelenom drese vedúceho pretekára v bodovacej súťaži pred štvrtou etapou pretekov Tour de France z Reims do Nancy (215 km) v utorok 9. júla 2019. Foto: TASR/AP

Na pretekárov čakalo v utorok 213,5 km s rovinatým profilom, na trati boli len dve vrchárske prémie 4. kategórie.

Nancy 9. júla (TASR) – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrté miesto v 4. etape 106. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe finišoval v hromadnom špurte za víťazným Talianom Eliom Vivianim z tímu Deceuninck - Quick Step, druhým Nórom Alexandrom Kristoffom z SAE-Team Emirates a tretím Austrálčanom Calebom Ewanom (Lotto-Soudal).

Viviani zvládol 213,5 km dlhú trať z Reimsu do Nancy za 5:09:20 h a pripísal si premiérový triumf na Tour. Žltý dres si udržal jeho tímový kolega Julian Alaphilippe z Francúzska, ktorý má 20-sekundový náskok pred Belgičanom Woutom van Aertom (Jumbo-Visma). Sagan zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres, pred druhým Vivianim má náskok 23 bodov.

"Dnes to bolo dosť nervózne a v závere aj dosť ťažké. Nemohol som sa rozhodnúť, či mám zostať na zadnom kolese Vivianiho, potom som išiel za Kristoffa a to bola asi chyba. No aj tak som celkom spokojný," povedal Sagan v rozhovore pre Eurosport.

Sagan uviedol, že mu chýbali sily, ktoré na rozdiel od čistokrvných šprintérov minul v závere pondelňajšej etapy. "Deceuninck má rozhodne najlepší šprintérsky 'vláčik'. Dnes to bol veľmi rýchly záver pre ozajstných šprintérov, alebo čistých šprintérov, podľa toho, ako ich chcete volať. Ja som včera ťahal s vrchármi, bolo to dosť ťažké a spotreboval som viac energie ako tí šprintéri. Možno práve to mi dnes chýbalo. Ale pre mňa je najdôležitejšie, že som bol opäť vpredu, že som v šprintoch konštantný a že sa mi nič nestalo," povedal pre oficiálnu stránku podujatia.

Tridsaťročný Viviani tak dokázal vyhrať etapu na všetkých troch Grand Tour, k piatim na Giro d'Italia, trom na Vuelte pridal prvú aj na Tour. "Znamená to pre mňa veľa. Stále tomu nemôžem uveriť, bol to môj veľký cieľ na tento rok. Po Julianovej včerajšej fenomenálnej jazde som prebral štafetu v tíme ja. Dnes sme odviedli perfektnú tímovú prácu, videli ste ako sa nám vydaril vláčik, skvelú robotu odviedol Michael Mörköv a potom som sa už len držal na zadnom kolese Maximiliana Richezeho. Takže sa musím poďakovať kolegom, boli neskutoční. Priviedli ma až 180 metrov pred cieľ. Som šťastný. Toto víťazstvo mi chýbalo, vyhral som na Gire i na Vuelte a teraz už aj na Tour," povedal víťaz.

Na snímke taliansky cyklista Elia Viviani sa teší z víťazstva v štvrtej etape pretekov Tour de France z Reims do Nancy (215 km) v utorok 9. júla 2019.
Foto: TASR/AP


Na pretekárov čakalo v utorok 213,5 km s rovinatým profilom, na trati boli len dve vrchárske prémie 4. kategórie, ktoré nemohli pokaziť predpokladaný hromadný dojazd a šprintérsky súboj o etapové vavríny. Krátko po štarte sa na čele sformoval trojčlenný únik v zložení Michael Schär (CCC), Frederik Backaert a Yoann Offredo (obaja Wanty-Gobert). Postupne si vypracovali niečo vyše trojminútový náskok a pelotón si udržiaval približne rovnaký časový rozdiel až do záverečnej tretiny etapy. Priebeh bol pokojný, no prišlo aj k niekoľkým menším pádom, do ktorých sa zaplietli Tony Gallopin, Patrick Konrad či Serge Pauwels. Na prvej vrchárskej prémii Cote de Rosieres (4., 1 km, 7%) zobral jediný bod Schär.

Približne o 25 km nasledovala rýchlostná prémia, 20 bodov si pripísal Backaert, špurt hlavného poľa zvládol najlepšie Viviani (13 b), za ním nasledovali Sonny Colbrelli z Bahrain-Merida (11 b) a Sagan (10). Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok trojice sa scvrkával. Štyridsať km pred cieľom klesol pod minútu a na čele zostali už len Backaert so Schärom. Posledný menovaný vydržal vpredu najdlhšie, pelotón ho pohltil až 16,4 km pred cieľom.

Na vrchol prémie na Cote de Maron (4., 3,2 km, 5%) už prišiel balík pokope a všetko bolo nachystané na hromadný dojazd. Necelých 12 km pred cieľom to ešte skúsil domáci Lilian Calmejane z Direct Energie, jeho snaha však bola márna. V záverečnom špurte si najlepšiu pozíciu vďaka svojim tímovým kolegom udržal Viviani, Sagan finišoval štvrtý.

V stredu je na programe 5. etapa zo Saint-Dié-des-Vosges do Colmaru s dĺžkou 175,5 km so štyrmi vrchárskymi prémiami - dvomi 3. a dvomi 2. kategórie.

Výsledky 4. etapy (Reims - Nancy, 213,5 km):

1. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-Quick Step) 5:09:20 h, 2. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates), 3. Caleb Ewan (Aus./Lotto-Soudal), 4. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe), 5. Dylan Groenewegen (Hol./Jumbo), 6. Mike Teunissen (Hol./Jumbo), 7. Giacomo Nizzolo (Tal./Dimension Data), 8. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Michael Matthews (Aus./Sunweb), 10. Christophe Laporte (Fr./Solutions Credits) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 14:41:39 h, 2. Wout van Aert (Belg./Jumbo) +20 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo) +25, 4. George Bennett (N.Zél./Jumbo), 5. Michael Matthews (Aus./Sunweb) +40, 6. Egan Bernal (Kol./Ineos), 7. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos) +45, 8. Enric Mas (Šp./Deceuninck-Quick-Step) +46, 9. Greg van Avermaet (Belg./CCC) +51, 10. Michael Woods (Kan./EF Education First) rovnaký čas, ... 18. SAGAN +1:00

Bodovacia súťaž:

1. SAGAN 104 b, 2. Viviani 81, 3. Matthews 75

Súťaž vrchárov:

1. Tim Wellens (Belg./Lotto-Soudal) 7 b, 2. Xandro Meurisse (Belg./Wanty-Gobert) 3, 3. van Avermaet 2

Súťaž mladých pretekárov:

1. van Aert 14:41:59 h, 2. Egan Bernal (Kol./Ineos) +20 s, 3. E. Mas +26